Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Η ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ...



Η Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Βουλευτής Μεσσηνίας, Σοφία Καλαντζάκου, δήλωσε σχετικά με το νέο σύστημα για τη λειτουργία των δομών φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»:


«Σημαντική προτεραιότητα του Υπουργείου μας είναι η προάσπιση της γυναικείας απασχόλησης. Στόχος πλέον της κυβερνητικής πολιτικής δεν είναι μόνο η απλή οικονομική ανάπτυξη αλλά και η ποιοτική ανάπτυξη. Και αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ενεργό συμμετοχή των γυναικών, χωρίς δηλαδή τη συμμετοχή του μισού πληθυσμού της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκαν συγκεκριμένες παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν:

·Στοχευμένες δράσεις προώθησης της απασχόλησης των γυναικών και ισότιμης πρόσβασης και εξέλιξης τους στην αγορά εργασίας,

· Τη μετεξέλιξη των υποστηρικτικών δομών σε δράσεις στήριξης της γυναικείας απασχολησιμότητας, υπό το πρίσμα της εξατομικευμένης προσέγγισης, με στόχο την εναρμόνιση των επαγγελματικών και οικογενειακών τους υποχρεώσεων, καθώς και

· Την ανάπτυξη μέτρων στήριξης των μονογονεϊκών οικογενειών.

Ο στόχος όμως, της αύξησης της απασχόλησης και της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο μέσα από την ουσιαστική διευκόλυνση τους να εναρμονίζουν τους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους, δηλαδή τη σύζευξη οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Με βάση αυτό το στόχο θέσαμε σε εφαρμογή το νέο σύστημα για τη λειτουργία των Δομών Φροντίδας και Φιλοξενίας παιδιών, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».»

Από την Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008 και μέχρι τις 24 Οκτωβρίου 2008 οι ενδιαφερόμενες μητέρες μπορούν εκ νέου να υποβάλουν αιτήσεις για βρεφονηπιακούς σταθμούς στα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Βάσει του νέου συστήματος για τη λειτουργία των δομών φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών που έθεσε τον Ιούλιο του 2008 σε εφαρμογή το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, μέσω του Επιχειρησιακού του Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007 - 2013, οι μητέρες έχουν τη δυνατότητα επιλογής βρεφονηπιακού σταθμού από το σχετικό πίνακα που έχει αναρτηθεί στα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού Εργατικής Εστίας στο Νομό κατοικίας τους, καθώς και στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oee.gr).

Με σκοπό να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατό περισσότερες μητέρες μέσα από το Πρόγραμμα, εκτός από τις ενδιαφερόμενες μητέρες που δεν πρόλαβαν τις προηγούμενες προθεσμίες, το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας προχώρησε σε νέα Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Η νέα Πρόσκληση συμπεριλαμβάνει τώρα επιπλέον και:

· Συγκεκριμένη κατηγορία άνεργων γυναικών.

Συγκεκριμένα, γυναίκες που, οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά τους τελευταίους 24 μήνες προ της Πρόσκλησης, έλαβαν επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

· Γυναίκες με υπηκοότητα εκτός της ελληνικής ή κράτους-μέλους της Ε.Ε, στο πλαίσιο των ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων.

· Συμμετέχουσες σε προγράμματα κατάρτισης.

Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα αύξησης του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων από τις Δομές και προσφέρεται το δικαίωμα συμμετοχής στις ενδιαφερόμενες μητέρες που δεν πρόλαβαν τις προηγούμενες προθεσμίες, να υποβάλουν αιτήσεις προς τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και να επιλέξουν τους Σταθμούς στους οποίους επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους.

Η ανάρτηση των οριστικών αποτελεσμάτων σύζευξης ωφελουμένων γυναικών και θέσεων θα γίνει στις 6 Νοεμβρίου 2008 και η τοποθέτηση στους σταθμούς στις 10 Νοεμβρίου 2008.

Βάσει της προηγούμενης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, που ολοκληρώθηκε επιτυχώς με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της σύζευξης επιλέξιμων δομών και ωφελουμένων γυναικών στις 25/8/2008, από την 1η Σεπτεμβρίου 2008, 6.325 παιδιά έχουν ήδη ενταχθεί στους σταθμούς.

Tο συνολικό κόστος για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται σε 280 εκ. € για όλη την Προγραμματική Περίοδο, ενώ υπολογίζεται ότι θα προσφερθούν σε μητέρες περισσότερες από 90.000 τοποθετήσεις βρεφών, νηπίων και παιδιών συνολικά έως το 2013.