Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

«Γκρεμίζονται» τα χρηματιστήρια...


Στο κόκκινο και πάλι τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια στον απόηχο της συντονισμένης κίνησης, 7 κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τα επιτόκιά τους κατά 0,5%. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 5,18%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC έκλεισε με υποχώρηση 6,31%.Mε αρνητικό πρόσημο και το κλείσιμο στη Φρανκφούρτη του δείκτη DAX .Κατέγραψε απώλειες 5,88%. Επίσης, τα χρηματιστήρια σε Βρυξέλλες και Μαδρίτη έκλεισαν με πτώση 7,36% και 5,20% αντίστοιχα. Ίδιο το σκηνικό στα χρηματιστήρια της Βιέννης και του Μιλάνου, τα οποία έκλεισαν με πτώση 8,71% και 5,71% αντίστοιχα. Νωρίτερα, οι απώλειες είχαν φθάσει μέχρι και το πρωτοφανές 9,4%, στο Τόκιο (με αποτέλεσμα η Τράπεζα της Ιαπωνίας να παρέμβει για 16η συνεχόμενη φορά, διοχετεύοντας στην αγορά ποσό ύψους 15,5 δισεκατομμυρίων ευρώ) και το 14% στο χρηματιστήριο της Μόσχας, που διέκοψε τη λειτουργία του. Οι ηγέτες των κυριότερων χωρών του πλανήτη θα συναντηθούν σύντομα για να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους αντιμετώπισης της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν. Το πρωί, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την μερική εθνικοποίηση 8 τραπεζών, χορηγώντας τους 25 δις. στερλίνες, με αντάλλαγμα προνομιακές μετοχές και άλλες 25 δις. υπό μορφήν δανείου, ενώ την πρόταση του Γκόρντον Μπράουν περί ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης αναμένεται να υιοθετήσει ο προεδρεύων της Ε.Ε. Νικολά Σαρκοζί.
Παράλληλα, η αυστριακή κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει απεριόριστη προστασία για τις ιδιωτικές τραπεζικές καταθέσεις, ενώ έκτακτα μέτρα θα λάβει απόψε και το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο.
Η πιθανότητα να υπάρξει παγκόσμια ύφεση είναι μικρή, υπό την προϋπόθεση ότι οι ηγέτες της παγκόσμιας οικονομίας θα υιοθετήσουν γρήγορα συνεκτικές πολιτικές για να αντιμετωπίσουν τα πλήγματα στις αγορές, εκτίμησε πάντως ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ.