Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Το θρίλερ της Βιστωνίδας!!!



Τουλάχιστον είκοσι κρατικοί λειτουργοί και μοναχοί βρίσκονται στο επίκεντρο της δικαστικής έρευνας, μετά την εντολή Σανιδά για έρευνα από μηδενική βάση στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος έσπευσε για ακόμα μία φορά να καλύψει τους υπουργούς που εμπλέκονται στην υπόθεση, λέγοντας ότι ενήργησαν με βάση το Σύνταγμα.

Ωστόσο, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, υπέδειξε τον Ευάγγελο Μπασιάκο για την απόφαση ανταλλαγής των ακινήτων, καλώντας μάλιστα τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να δηλώσει ότι εκείνος υπέγραψε το 2005 τη σχετική απόφαση για την ανταλλαγή δημόσιων κτισμάτων με τη Βιστωνίδα, διαδικασία την οποία ο εισαγγελέα Σανιδάς χαρακτήρισε "διάτρητη".
Νομικοί κύκλοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την παρέμβαση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να μην εκδοθεί απόφαση για την κυριότητα της Βιστωνίδας, απόφαση η οποία θα απέβαινε υπέρ του Δημοσίου.

Επιπλέον, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης κατατέθηκε το 2004 κοινή δήλωση των πληρεξούσιων δικηγόρων του Δημοσίου και της Μονής περί μη εκδόσεως απόφασης, πρωτοβουλία που σύμφωνα με το έγγραφο τελούσε εν γνώση του κυρίου Δούκα.


Οι τίτλοι κυριότητας.


Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων των περιοχών γύρω από τη Βιστωνίδα σχετικά με την απόφαση του πρώην υφυπουργού Απόστολου Φωτιάδη να παραχωρήσει τις εκτάσεις στη Μονή.

Η Μονή εκλήθη να παραθέσει του τίτλους κυριότητας, που δεν ήταν άλλοι από χρυσόβουλα βυζαντινών αυτοκρατόρων και σέρβων ηγεμόνων, για τα οποία δεν προσκομίστηκαν ποτέ τα πρωτότυπα.

Παρ όλα αυτά και παρά την κατάθεση του εφόρου αρχαιοτήτων Καβάλας ότι η Μονή δε δικαιούται ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο, το δικαστήριο έκανε δεκτά τα στοιχεία.

Η ιστορία απέκτησε διαστάσεις θρίλερ, καθώς ο φάκελος της δικογραφίας με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και την επιστημονική τεκμηρίωση της εφορίας αρχαιοτήτων για τα χρυσόβουλα... εξαφανίστηκε μέσα από το δικαστήριο.


Η Κτηματική εταιρία.


Η υπόθεση μπήκε στην τελική ευθεία όταν στις 14/1/2005 το Νομικό Συμβούλιο του κράτους έκανε δεκτό το ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να αναθέσει στην Κτηματική εταιρία του δημοσίου την ανταλλαγή εκτάσεων.

Με απόφασή του ο τότε υπουργός ανέθεσε στην Κτηματική εταιρία τη διαδικασία ανταλλαγής ακινήτων στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης με άλλα ακίνητα.

Στις 26/7/2006 με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του υφυπουργού Οικονομικών ανατέθηκε στην κτηματική υπηρεσία η διαδικασία ανταλλαγής της Βιστωνίδας με διαθέσιμα ακίνητα του Δημοσίου.