Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Οι ήχοι των Beatles στην υπηρεσία της... επιστήμης!



Τρεις χιλιάδες άνθρωποι από 69 χώρες κλήθηκαν να καταγράψουν τις όποιες αναμνήσεις έχουν από τους Beatles: με ποιόν τρόπο έχουν στιγματίσει τη ζωή τους, τι τους θυμίζει κάποιος δίσκος ή τραγούδι του θρυλικού συγκροτήματος, ποια είδηση θυμούνται που σχετίζεται με το συγκρότημα ή τι γνωρίζουν για κάποιο από τα μέλη του.
Κι αυτό... για χάρη της επιστήμης. Πρόκειται για ένα πείραμα Βρετανών επιστημόνων που αποκαλείται «Μαγική Περιοδεία της Μνήμης».
Μέσω αυτού οι επιστήμονες ευελπιστούν να μάθουν πώς η μουσική μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακαλέσουν τα καλά κρυμμένα γεγονότα της ζωής τους.
Η ομάδα των ερευνητών υποστηρίζει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα θετικά συναισθήματα και τη μουσική κι έτσι μπορεί να εξηγηθεί γιατί συγκεκριμένα τραγούδια ανακαλούν γεγονότα στη μνήμη μας.
Από την μελέτη προέκυψε ότι οι Βρετανοί που συμμετείχαν στο πείραμα ανέφεραν αναμνήσεις συνδεδεμένες κυρίως με το τραγούδι «She Loves You», ενώ οι Αμερικανοί με το «I Want to Hold Your Hand».
Αυτό που τονίζουν, ωστόσο, οι επιστήμονες είναι ότι παραμένει άγνωστο αν κάποια είδη μουσικής μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο από άλλα στο να θυμηθεί κανείς παλιά γεγονότα από τη ζωή του.



http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ