Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης οι προσφυγές της Γεωργίας και τη Ρωσίας...



Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση Γεωργίας και Ρωσίας με τη Γεωργία να ζητά να τερματιστεί η εθνοκάθαρση στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, που, όπως υποστηρίζει διεξάγουν οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με αυτονομιστές. Ανταπαντά με κατηγορίες η Ρωσία.
Οι δικηγόροι της Γεωργίας παρουσίασαν δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν γεωργιανά χωριά καμένα από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως υποστηρίζουν, και ζητούν επέμβαση πριν εκδιωχθούν τελείως οι Γεωργιανοί από την Νότια Οσετία. Η Γεωργία ζητά ακόμη από το δικαστήριο να διατάξει τη Ρωσία να επιτρέψει την αποστολή και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς προσκόμματα.
Σε μία χωριστή υπόθεση, το Διεθνές Δικαστήριο θα εξετάσει την προσφυγή της Γεωργίας κατά της Ρωσίας σχετικά με την παραβίαση της Σύμβασης κατά των Φυλετικών Διακρίσεων και τις απαιτήσεις αποζημίωσης που εγείρει η Γεωργία.
Από την πλευρά της η Ρωσία τονίζει ότι πρόκειται για η προσφυγή της Γεωργίας είναι μία «ανοησία» που έχει πολιτικά κίνητρα ενώ προσθέτει ότι το Δικαστήριο της Χάγης δεν έχει αρμοδιότητα να εξετάσει την επίθεση. Όπως υποστηρίζει η ρωσική πλευρά, το Δικαστήριο της Χάγης δεν έχει δικαιοδοσία γιατί Ρωσία και Γεωργία δεν είχαν διαπραγματευτεί κάποια συμβιβαστική λύση πριν καταφύγουν στη Χάγη.
Κατηγορεί ακόμη τη Γεωργία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όταν επιτέθηκε στις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις και σε αμάχους τον Αύγουστο. Η Ρωσία προσθέτει ότι η Γεωργία δεν παράσχει αποδείξεις για την εθνοκάθαρση που καταγγέλλει.
Η ακροαματική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα και οι δικαστές θα κληθούν να αποφασίσουν αν έχουν την δικαιοδοσία να διατάξουν μέτρα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, αλλά ακόμα και σε αυτή τη περίπτωση είναι αμφίβολο το αν η Ρωσία θα συμμορφωθεί με την απόφαση. Η τελική απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται σε μερικές εβδομάδες.