Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

ΗΠΑ: Στο Ιράκ ο γιος της Πέιλιν



Η υποψήφια αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, Σάρα Πέιλιν, αποχαιρέτισε την Πέμπτη 4000 Αμερικανούς στρατιώτες, μεταξύ των οποίων ήταν και ο 20χρονος γιος της, που αναχωρούν για το Ιράκ, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η νίκη "είναι κοντά".

Η Κυβερνήτης της Αλάσκας ζήτησε από τους στρατιώτες να "κάνουν υπερήφανους" τους Αμερικανούς και να επιτρέψουν στους δικούς τους να κλάψουν για την αναχώρησή τους. "Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, θα μας λείψετε", είπε στην τελετή που έγινε στο Φορτ Γουέινραϊτ, μια αμερικανική βάση κοντά στο Φέρμπανκς.

Ο Τρακ Πέιλιν, το μεγαλύτερο από τα πέντε παιδιά της Πέιλιν, θα αναχωρήσει την επόμενη εβδομάδα για το Ιράκ όπου θα υπηρετήσει για 12 μήνες. Απευθυνόμενη στους στρατιώτες η Πέιλιν είπε ότι θα υπηρετήσουν "ένα δίκαιο και ζωτικό σκοπό" προστατεύοντας τις ΗΠΑ. "Η Αμερική δεν μπορεί να επιστρέψει στην ψευδή αίσθηση ασφαλείας που υπήρχε πριν την 11η Σεπτεμβρίου 2001", είπε. Να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών απαγορεύεται να κάνουν προεκλογική εκστρατεία σε στρατιωτικές βάσεις. Η ομιλία της Πέιλιν όμως έγινε στα πλαίσια των καθηκόντων της ως κυβερνήτης. Το Υπουργείο Άμυνας δεν επέτρεψε στα τηλεοπτικά δίκτυα να μεταδώσουν ζωντανά το γεγονός και οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν να μην πάρουν συνέντευξη από την Πέιλιν ή το γιο της ή να αναφερθούν σε προεκλογικά ζητήματα όσο θα βρίσκονται στη βάση. Νωρίτερα, στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε, η Πέιλιν είπε ότι είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση του να είναι η "υπ’ αριθμόν 2" αξιωματούχος των ΗΠΑ. Οι επικριτές της αμφισβητούν την ικανότητά της να αναλάβει την Προεδρία στην περίπτωση που συμβεί κάτι στον 72χρονο Μακέιν. Η ίδια όμως είπε πως δήλωσε στον ΜακΚέιν ότι είναι έτοιμη. Αναφορικά με το ζήτημα της Ρωσίας, όταν ρωτήθηκε από το δημοσιογράφο Τσαρλ Γκίμπσον του δικτύου ABC, η Πέιλιν είπε ότι εάν η Γεωργία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ θα ήταν υποχρεωμένες να την υπερασπιστούν από τυχόν επίθεση. "Αυτή είναι η συμφωνία όταν είσαι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, εάν μια άλλη χώρα δεχτεί επίθεση αναμένεται να σου ζητηθεί να βοηθήσεις", είπε. "Και θα πρέπει να προσέχουμε τη Ρωσία. Είναι απαράδεκτο η Ρωσία να ασκεί τόση πίεση εισβάλοντας σε μια μικρότερη, δημοκρατική χώρα, απρόκλητα", πρόσθεσε.