Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Βατοπέδιο: Παγώνουν οι διαδικασίες...




Στο κόκκινο αναβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο με τις εξελίξεις στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε στη Βουλή ότι αναστέλλονται οι διαδικασίες εκτέλεσης όλων των διοικητικών πράξεων που αφορούν σε ανταλλαγές εκτάσεων της Μονής Βατοπεδίου μέχρι το τέλος της δικαστικής διερεύνησης. "Αφού ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα και ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύψουν, θα ενεργήσουμε ανάλογα", είπε ο Υπουργός. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, υποστήριξε ότι η αναστολή των διοικητικών πράξεων δεν σημαίνει τίποτα στην παρούσα φάση, διότι έχουν υπογραφεί συμβολαιογραφικές πράξεις ανταλλαγής ακινήτων επί των οποίων έχει πλέον κυριότητα η Μονή και συνάπτονται περαιτέρω πράξεις αξιοποίησης κλπ. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε το θέμα να ρυθμιστεί τώρα, διά νόμου, "αλλιώς -όπως είπε- έχουμε μία παραδοχή του προβλήματος χωρίς να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας της δημόσιας περιουσίας".


Νέα στοιχεία προς διερεύνηση


Μετά το πάγωμα των συμβολαίων, δεν αποκλείεται εν συνεχεία, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητηθεί και νέα γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το αν μπορούν να γίνουν ανταλλαγές. Μία έκταση "φιλέτο" που έχει πάρει η Μονή από ανταλλαγή, είναι στην Ουρανούπολη. Πρόκειται για 8600 στρέμματα, τα οποία οι μοναχοί προόριζαν για τουριστική αξιοποίηση. Έδιναν μάλιστα και ανταλλάγματα, όπως λένε κάτοικοι της περιοχής, προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Η έκταση αυτή πέρασε και τυπικά στη Μονή στις 22 Μαΐου του 2007. Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι κάτοικοι που έχουν καταθέσει και σχετικές αγωγές, η έκταση αποχαρακτηρίστηκε, παρόλο που μεγάλα κομμάτια αυτής είναι αρχαιολογικοί χώροι ή βιότοποι. Κάποια άλλα, είχαν παραχωρηθεί σε επαγγελματίες προς εκμετάλλευση, οι οποίοι τώρα θα πρέπει να διωχθούν.

Η Δικαιοσύνη είναι αυτή που εξετάζει τις όποιες καταγγελίες, απαντά ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Η πολιτική οξύτητα, εκτός από την κυβερνώσα παράταξη, καταγράφεται και μεταξύ των κόμματων της αντιπολίτευσης.

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ διασταυρώνουν τα ξίφη τους εξαιτίας της πρότασης του Αλέκου Αλαβάνου για σύσταση εξεταστικής επιτροπής από το 1995.

Στο μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ με ερώτησή του ζητά να απαντηθεί εάν έχει ολοκληρωθεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία παραχώρησης στρατοπέδου, μέσω ΟΤΑ, προς την Μονή Βατοπεδίου.

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε χαρακτηριστικά: "Εμείς δίνουμε στρατόπεδα μονό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εγώ είμαι θρησκευόμενος αλλά όπως ξέρετε δεν πάω συχνά στην εκκλησία. Δεν έχω πνευματικό".

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ καταγγέλει μη δημοσίευση της απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τη μη επισύναψή της στα συμβόλαια ανταλλαγής από την συμβολαιογράφο κ. Αικατερίνη Πελέκη - Βουλγαράκη, που "οδηγεί σε ακυρότητα τα συμβόλαια αυτά, δημιουργεί πλήρη ανασφάλεια δικαίου και ανασφάλεια των συναλλαγών σε μία υπόθεση που σχετίζεται με εκποίηση τεράστιων εκτάσεων δημόσιας περιουσίας, αλλά και επισύρει βαρύτατες ευθύνες για την συμβολαιογράφο, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν. Η όλη μεθόδευση έχει κακουργηματικά χαρακτηριστικά σε βάρος του Δημοσίου, δηλαδή των Ελλήνων πολιτών" αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Καρχιμάκη.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος διέψευσε ότι υπέγραψε πράξη ανταλλαγής δημοσίων κτημάτων με οποιοδήποτε κτήμα της συγκεκριμένης Μονής.

Στην υπόθεση αναφέρθηκε σήμερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας, επισημαίνοντας ότι ούτε το υπουργείο Οικονομικών ούτε ο ίδιος προσωπικά πήραν καμιά απόφαση περί ανταλλαγής οικοπέδων με τη Μονή Βατοπεδίου. Οι Υπουργοί κινήθηκαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, επανέλαβε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος και είπε πως δεν υπάρχει βλέπει καμία διαφωνία, μεταξύ του κ. Μπασιάκου και του κ. Δούκα. Κληθείς να σχολιάσει τα σχετικά με αίτημα του ΠΑΣΟΚ να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών τόνισε πως "ορισμένοι διαρρέουν πληροφορίες για λόγους εντυπωσιασμού". Για το ΠΑΣΟΚ που κάνει λόγο για "κυβέρνηση μεσιτών", ο αναπληρωτής εκπρόσωπος δήλωσε πως "με τέτοιες εκφράσεις μόνο εντυπώσεις μπορούν να δημιουργηθούν που δεν αγγίζουν κανένα". Απαντώντας σε ερώτηση για το δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος" περί επιστολής που είχαν στείλει στο Μέγαρο Μαξίμου, για τη Μονή Βατοπεδίου, τρεις πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων στη Θεσσαλονίκη, είπε πως "στο γραφείο του πρωθυπουργού φτάνουν πολλές επιστολές καθημερινά, οι οποίες γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας και κάποιες προωθούνται για περαιτέρω επεξεργασία στους αρμόδιους".Να επιστραφούν στο Δημόσιο όλες οι εκτάσεις και η δημόσια περιουσία που με διάφορα προσχήματα έχουν εκχωρηθεί ή καταπατηθεί από μοναστήρια, επιχειρηματικούς ομίλους, ΜΚΟ και άλλα ιδιωτικά συμφέροντα, ζητά το ΚΚΕ. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τόσο τον Πρωθυπουργό όσο και τον κ. Παπανδρέου να πάρουν θέση και να μην επιδεικνύουν αυτή την ιερά σιωπή, όπως είπε, καθώς το θέμα έχει να κάνει με ιερά διαπλοκή. Η Μονή πάντως, που ανέθεσε την νομική της εκπροσώπηση όχι σε ένα αλλά σε τρία δικηγορικά γραφεία, υποστηρίζει πως υπάρχουν απαντήσεις για όλα.