Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Ν. Οσετία



Δεκάδες πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, Τσχινβάλι, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ των αυτονομιστικών δυνάμεων και των γεωργιανών στρατιωτών. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γεωργίας, ο έλεγχος στην πρωτεύουσα έχει χαθεί. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ, ο ηγέτης της αποσχισθείσας από τη Γεωργία δήλωσε ότι "οι νεκροί στην πρωτεύουσα είναι εκατοντάδες", κάνοντας μάλιστα λόγο για "γενοκτονία". Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους χίλιους. Από την πλευρά του ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης, δήλωσε ότι "το Τσχινβάλι έχει σχεδόν καταστραφεί από τους εκατοντάδες βομβαρδισμούς βαρέων αρμάτων". Σύμφωνα με τα Ιντερφάξ, μεταξύ των νεκρών είναι μέχρι στιγμής δέκα ρώσοι στρατιώτες.
Το Ρωσικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Γεωργία από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής τοπική ώρα. Πούτιν και Μπους συζήτησαν για την επικίνδυνη κλιμάκωση στην Οσετία, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Πιθανότατα η συζήτηση αυτή έγινε πριν από το γεύμα που παρατέθηκε από την Κίνα για τους ηγέτες των ξένων χωρών που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς.
Σεβασμό της ολυμπιακής εκεχειρίας ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕΟ ΟΗΕ. Nα γίνει σεβαστή η ολυμπιακή εκεχειρία σ' όλες τις συγκρούσεις στον κόσμο, ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, σε ηχογραφημένο μήνυμά του που αναμεταδόθηκε λίγο πριν την έναρξη των Αγώνων του Πεκίνου. Σύμφωνα με βέλγο διπλωμάτη στον ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού θα πραγματοποιήσει επείγουσες συνομιλίες για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην αποσχισθείσα περιοχή της νότιας Οσετίας.
Τεθωρακισμένα οχήματα στους δρόμους του Γκόρι
Επέλεξε τη στιγμή. Ο Γεωργιανός πρόεδρος, Μιχαήλ Σαακασβίλι, δήλωσε στο CNN ότι εάν η Ρωσία μείνει ατιμώρητη, "ολόκληρος ο κόσμος θα έχει προβλήματα", τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής δε διακυβεύεται η χώρα τους. "Είμαστε μια χώρα αφοσιωμένη στην ελευθερία που αυτή τη στιγμή υφίσταται μια επίθεση. Η Ρωσία μας πολεμά στο ίδιο μας το έδαφος και είμαστε σε κατάσταση αυτοάμυνας απέναντι σε ένα μεγάλο και ισχυρό γείτονα". Σύμφωνα με τον Γεωργιανό πρόεδρο, η Ρωσία επέλεξε προσεκτικά την στιγμή της επέμβασης, σε μια εποχή που όλος ο κόσμος ασχολείται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. "Μια τέλεια στιγμή για να επιτεθεί σε μια μικρή χώρα", είπε, διευκρινίζοντας ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Γεωργίας, μιας χώρας πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, "δεν είναι συγκρίσιμες" με τις ρωσικές.