Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Η Κίνα υποδέχθηκε τους 80 ξένους ηγέτες που θα παρακολουθήσουν την Τελετή Έναρξης



Την πεποίθησή του ότι η Κίνα μπορεί να διοργανώσει υψηλού επιπέδου Ολυμπιακούς Αγώνες, τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο, στο γεύμα που παρέθεσε σε 80 ηγέτες απ' όλον τον κόσμο που θα παρακουλουθήσουν την Τελετή Έναρξης.

«Η κυβέρνηση και ο λαός της Κίνας αντιμετώπισαν με σοβαρότητα τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν απέναντι στη διεθνή κοινότητα όταν το Πεκίνο ανέλαβε την διοργάνωση των Ολυμπιακών» τόνισε στην ομιλία του σε γεύμα που παρέθεσε σε περίπου 80 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που έφτασαν στο Πεκίνο. «Πιστεύω πως με τη βοήθεια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ολυμπιακής οικογένειας θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε υψηλού επιπέδου αγώνες με ειδικά χαρακτηριστικά» επισήμανε.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου είναι μια ευκαιρία όχι μόνο μόνο για την Κίνα, αλλά και για όλον τον κόσμο» προσέθεσε.

Σύμφωνα με την κινεζική επιτροπή των Αγώνων, στη «Φωλιά του Πουλιού», το Ολυμπιακό στάδιο του Πεκίνου, αναμένεται να παραστούν γύρω στους 80 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και περίπου 91.000 θεατές.

Η τελετή αναμένεται μεγαλοπρεπής και τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

Νέο βίντεο με απειλές κατά των Ολυμπιακών Αγώνων δημοσίευσε στο Διαδίκτυο ομάδα ισλαμιστών, σύμφωνα με αμερικανική οργάνωση που παρακολουθεί την εξτρεμιστική δραστηριότητα. Τους τελευταίους μήνες οι κινεζικές Αρχές δηλώνουν ότι έχουν εντείνει τις προσπάθειες τους για να εντοπίσουν και να εξαρθρώσουν ομάδες που απειλούν την ασφάλεια των Αγώνων.

Επιμένει ο Μπους

Πάντως, ο Αμερικανος πρόεδρος Τζορτζ Μπους δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στα ευαίσθητα θέματα της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας της έκφρασης, κατά την τελετή των εγκαινίων της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στο Πεκίνο την Παρασκευή, παρά τις επικρίσεις της Κίνας για ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις. «Συνεχίζουμε να είμαστε ειλικρινείς για την άποψή μας ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να εκφράζουν τις απόψεις τους και να έχουν θρησκευτική ελευθερία. Πιστεύουμε ότι οι κοινωνίες που επιτρέπουν την ελεύθερη έκφραση των ιδεών έχουν τάση να είναι περισσότερο ευήμερες και ειρηνικές» ανέφερε λίγη ώρα πριν παρακαθήσει στο γεύμα.

Στη τελετή των εγκαινίων της νέας πρεσβείας ήταν παρών και ο πατέρας του Αμερικανού προέδρου που στο παρελθόν είχε διατελέσει και απεσταλμένος στην Κίνα, καθώς και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ.
Ο Τζ.Μπους δήλωσε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μία πλατφόρμα για να αναφερθεί στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, αλλά θα έχει συνομιλίες για αυτά τα θέματα στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Χου Τζιντάο.

Σαρκοζί: «Δεν μποϋκοτάρεις το 1/4 της ανθρωπότητας»

«Πρέπει να συνοδεύσουμε την Κίνα στο δρόμο του σεβασμού των αξιών που είναι ίδιες με τις δικές μας» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επικρίθηκε έντονα για την απόφαση του να παραστεί στην Τελετή Έναρξης.
«Πρέπει να συνοδεύσουμε την Κίνα προς την πρόοδο, τον σεβασμό των αξιών, το άνοιγμα και την ανοχή» επισήμανε, μιλώντας στους Γάλλους αθλητές στο Ολυμπιακό Χωριό.«Δεν μποϊκοτάρεις το ένα τέταρτο της ανθρωπότητας» είπε πριν τις συναντήσεις του με τον Κινέζο ομόλογό του και τον πρωθυπουργό της Κίνας. «Θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω για τα θέματα αυτά» δήλωσε αναφερόμενος στις συναντήσεις αυτές, ενώ απαντώντας σε όσους επέκριναν το ταξίδι του, είπε πως υπάρχουν «άνθρωποι που δίνουν μαθήματα και άνθρωποι που προτιμούν το διάλογο».

Σε άλλο μήκος κύματος ο Πούτιν

Σε εκ διαμέτρου αντίθετο κλίμα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν προτίμησε να συνεχάρη την Κίνα για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και να κάνει έκκληση για «αμεροληψία των κριτών» στα αγωνίσματα. «Θέλω να συγχαρώ όλους του Κινέζους φίλους μας για την επιτυχημένη προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα» τόνισε στη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του
Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. «Είμαστε παλιοί φίλοι. Έχουμε συναντηθεί πολλές φορές. Ελπίζω πως με κοινές προσπάθειες και συνεργασία των δύο κυβερνήσεων θα προωθήσουμε τις σχέσεις και την στρατηγική συνεργασία των χωρών μας» είπε.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό