Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Ειρηνική εκδήλωση Ελληνοκυπρίων...




Σε ειρηνική εκδήλωση για το άνοιγμα του οδοφράγματος Λιμνίτη προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι του Κάτω Πύργου, ενώ περνούσαν από την κοινότητα τους 1200 Τουρκοκύπριοι, με λεωφορεία, για να μεταβούν στον θύλακα των Κοκκίνων για την επέτειο του βομβαρδισμού της Τηλλυρίας από την Τουρκική Αεροπορία το 1964.

Στα Κόκκινα μετέβη με ελικόπτερο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Κατά τη διέλευση των Τουρκοκυπρίων από την κοινότητα τους οι κάτοικοι του Κάτω Πύργου κρατούσαν πανό στην ελληνική, τουρκική και αγγλική γλώσσα με συνθήματα, όπως: ''Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί στον αγώνα για ειρήνη, δικαιοσύνη και ελευθερία'' και "Τουρκοκύπριοι αδελφοί ελεύθερη διακίνηση για όλους τους Κυπρίους''.

Παρόντες στην ειρηνική εκδήλωση των κατοίκων του Κάτω Πύργου ήταν οι Μητροπολίτης Κύκκου - Τηλλυρίας Νικηφόρος και Ταμασού Ησαίας και ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος δήλωσε ότι πρέπει να ανοίξουν όλα τα οδοφράγματα και να διασφαλιστεί η ελεύθερη διακίνηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου Κώστας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η σιωπηρή διαμαρτυρία των κατοίκων δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία, αλλά ως ένδειξη καλής θέλησης. Πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής αναμένουν τώρα να υπάρξει θετική ανταπόκριση της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας αφενός για να μεταβούν μέσω του οδοφράγματος Λιμνίτη, στις 2 Σεπτεμβρίου, στο ναό του Αγίου Μάμα στην κατεχόμενη Μόρφου, και αφετέρου για να ανοίξει οριστικά το οδόφραγμα.