Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Θύμησες αλλοτινών εποχών - Συγκίνηση στην παρουσίαση του βιβλίου «Το Σταυροπάζαρο, το θρυλικό παζάρι της Αρκαδιάς»


Θύμησες αλλοτινών εποχών πλημμύρισαν την Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας το βράδυ του Σαββάτου 6 Ιουνίου και μνήμες της λαμπρής ιστορίας αυτού του τόπου ζωντάνεψαν, στην παρουσίαση του βιβλίου «Το Σταυροπάζαρο, το θρυλικό παζάρι της Αρκαδιάς» - αφήγημα του γνωστού Κυπαρίσσιου Δήμου Χριστόπουλου............



Την παρουσίαση διοργάνωσε η νεοϊδρυθείσα αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» (που είχε αναλάβει και την έκδοση του βιβλίου), στο λαογραφικό Μουσείο, δίπλα στο κάστρο.

Το βιβλίο περιγράφει την αγορά της παλιάς πόλης, όπως ήταν λίγο πριν το πόλεμο, με την αίγλη και την ατμόσφαιρα που πηγάζουν από μια μακρόχρονη λειτουργία και ιστορία της αγοράς, από την εποχή που ο Τούρκος περιηγητής Εβλιά Τσελεμπή επισκέφθηκε την Κυπαρισσία (το 1680 περίπου) και κατέγραψε την ύπαρξη 50 καταστημάτων!!!

Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας», Τζίμα Ιμιρζιάδη, που σημείωσε πως, «στόχος είναι, με την παρουσίαση του βιβλίου να μιλήσουμε και πάλι για την παλιά πόλη», προτρέποντας όλους να χρησιμοποιούν αυτό τον όρο που έχει μια άλλη δυναμική, αξία και σημασία…



Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς, ο Νομάρχης Δημήτρης Δράκος και ο Δήμαρχος Κυπαρισσία Γιώργος Σαμπαζιώτης.



Για το βιβλίο, το συγγραφέα και την Παλιά Πόλη μίλησαν ο γνωστός Κυπαρίσσιος δικηγόρος των Αθηνών Παύλος Ιωαννίδης και ο συγγραφέας – λαογράφος – εκδότης της εφημερίδας «Νέο Βήμα της Κυπαρισσίας» και γραμματέας της Ενώσεων Κυπαρισσίων της Αθήνας «Η Αγία Τριάδα» Βασίλης Ματσινόπουλος.

Στην Παλιά Πόλη αναφέρθηκαν η έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ευγενία Γερούση και η Κυπαρίσσια στην καταγωγή Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Βάσω Πέννα – Αθανασοπούλου.


Ο συγγραφέας του βιβλίου Δήμος Χριστόπουλος σημείωσε πως, «το Σταυροπάζαρο έμεινε στην ιστορία ως μια ανεπανάληπτη αγορά, που το ποιό η ζωντάνια, η ομορφιά και η γοητεία το προηγούμενο δεν έχει, αλλ’ ούτε πρόκειται να υπάρξει. Είχα την τύχη να προλάβω (μικρό παιδάκι τότε) και να βιώσω τη γοητεία της παράξενης εκείνης αγοράς, που στιγμιότυπα εντυπωσιασμού μου μένουν και σήμερα ανεξίτηλα στη μνήμη μου…» Εξέφρασε, δε, τη χαρά του που με το βιβλίο του αυτό θα προσθέσει μία σελίδα στο μεγάλο της ιστορίας βιβλίο της πανέμορφης αυτής πόλης. Πρόσθεσε πως διαβάζοντας τα παιδιά και τα εγγόνια και οι επερχόμενες γενιές το βιβλίο, θα γνωρίζουν και θα ενθυμούνται το περίφημο «Σταυροπάζαρο». «Θα πρέπει να τονιστεί» είπε ο κ. Χριστόπουλος, «ότι από την ιστορία μας, το παρελθόν μας, τίποτα δεν πρέπει να ξεχνιέται από τα ιστορικά εκείνα γεγονότα. Αλλά να μένουν ζωντανά στη συνείδησή μας, όσα χρόνια και αν περάσουν, κυρίως στους νέους που είναι η συνέχεια της ζωής…» Για το «Σταυροπάζαρο» σημείωσε ότι περίοδος ακμής ήταν μεταξύ 1890 – 1920 και το τέλος εποχής ήρθε το 1938. «Επιθυμία μου είναι το βιβλίο να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους για να πληροφορηθείτε ποιοι ήσαν εκείνοι οι Κυπαρίσσιοι που υπηρέτησαν αυτή την αγορά ως έμποροι και επαγγελματίες, για να δικαιωθούν στη μνήμη μας. Με την αναφορά μου αυτή γίνεται μια αναγνώριση και τιμή στη μνήμη τους, αναφέροντας τα ονόματά τους, το επάγγελμά τους και την δράση τους… Είναι μία τιμή που τους έπρεπε!»



με πληροφορίες από την Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"