Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

ΑΝΤΩΝΗ ΛΕΝΕ ΤΟΝ ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ - Η εκρηκτική παρουσία του Α. Σαμαρά γεννά "πυρά" για προσλήψεις από το παράθυρο



«Προσλήψεις από το… παράθυρο»

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Α. ΣΑΜΑΡΑΣ ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ...


Λένε πως οι μεγάλοι πολιτικοί άνδρες όλων των εποχών κρίνονται τόσο από τους συμμάχους, όσο και από τους εχθρούς τους. Ο κύκλος φίλων και αντιπάλων τους δεν έχει χώρο για μετριότητες. Τα πάθη που προκαλούν στο πέρασμά τους είναι μεγάλα, όπως και οι εκδηλώσεις στήριξης στο πρόσωπό τους. Για τον υπουργό Πολιτισμού, κ. Αντώνη Σαμαρά, η… Ιστορία θα δείξει αν και πόσο μεγάλος πολιτικός άνδρας θα αποδειχθεί για την πορεία του τόπου.............


Βέβαιο, ωστόσο, παραμένει πως τόσο οι υποστηρικτές, όσο και οι επικριτές του είναι και πολλοί και παθιασμένοι.
Με διαφορά ημερών τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας (αύριο Κυριακή 14 Ιουνίου, στις 12.00 το μεσημέρι) και του νέου Μουσείου Ακρόπολης (το Σάββατο 20 Ιουνίου) αποτέλεσαν έναυσμα για ποικίλες καταγγελίες από πολλές πλευρές. Τα δημοσιεύματα για διορισμούς Μεσσηνίων από το… παράθυρο και στα δυο Μουσεία δίνουν και παίρνουν, καθιστώντας τον Αντώνη Σαμαρά το… σύγχρονο πρόσωπο του «μπάρμπα στην Κορώνη». Του ταιριάζει, άλλωστε, και… χωροταξικά. Ο ίδιος δεν παίρνει θέση (τι να πει άλλωστε;). Χαράζει σταθερά και μεθοδικά την πολιτική του ρότα. Η οποία, στην Ελλάδα των αντιφάσεων, μοιάζει να χωρά εξίσου άνετα το ευρωπαϊκό όραμα και τη νοοτροπία των «δικών μας παιδιών».
«Έβαλαν τους δικούς τους»
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έφτασαν στην «Επικαιρότητα» Μεσσήνιοι πολίτες, για να καταγγείλουν αδιαφάνεια στις προσλήψεις τεσσάρων φυλάκων στο Μπενάκειο Μουσείο Καλαμάτας. Οι ίδιοι (τα ονόματα των οποίων είναι στη διάθεση της εφημερίδας) συμμετείχαν στον διαγωνισμό για την πρόσληψη υπαλλήλων στο Μουσείο και, όπως υποστήριξαν, ενώ είχαν συγκεντρώσει τα απαιτούμενα μόρια, τελικά δεν προσελήφθησαν, για να δουν τις θέσεις εργασίας να καταλαμβάνονται από άτομα που δεν είχαν μόρια και προϋποθέσεις.
«Δεν έγιναν με νόμιμες διαδικασίες οι προσλήψεις», δήλωσαν στην «Επικαιρότητα». «Έβαλαν τους δικούς τους και η αξιοκρατία πήγε περίπατο».
Πρόκειται για βαρύτατη καταγγελία, η οποία όμως με τα υπάρχοντα στοιχεία δεν μπορεί να αποδειχθεί. Περιγράφει, ωστόσο, γλαφυρά το κλίμα, που διαμορφώνεται γύρω από τις επιλογές της Κυβέρνησης, αλλά κι ένα γεγονός που, όσο κι αν θέλουμε να αποσιωπήσουμε, υφίσταται και μάλιστα καταλυτικά: Το ρουσφέτι καταλαμβάνει ακόμα περίοπτη θέση στην άποψη του νεοέλληνα για τις προσλήψεις στο Δημόσιο κι εξακολουθεί να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση του εκλογικού τοπίου των ψηφοφόρων.
«Ανέκδοτο η αξιοκρατία και η αντικειμενικότητα στις προσλήψεις»
Το μεγάλο «μπαμ» όμως έγινε από την ιστοσελίδα press-gr, η οποία δημοσίευσε (κουτσουρεμένη) λίστα ονομάτων, η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αφορά στους 28 φύλακες, που προσελήφθησαν για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. «Οι προσλήψεις αυτές», σημειώνεται στο άρθρο, «είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που σημαίνει ότι έχουν γίνει με εντελώς υποκειμενικά κριτήρια. Είναι δηλαδή προσλήψεις από το “παράθυρο”».
«Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι προσληφθέντες», εξακολουθεί το δημοσίευμα, που αποτέλεσε αφορμή για πληθώρα ανάλογων δημοσιεύσεων, «έχουν σχέση με τη Μεσσηνία, την εκλογική περιφέρεια του υπουργού Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, που διακηρύσσει κι αυτός, όπως και ο πρωθυπουργός, την προσήλωσή του στο σωστό ύφος και ήθος της εξουσίας».
Στην ιστοσελίδα, την οποία μπορεί ο καθένας να επισκεφθεί στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση, παρατίθεται η λίστα με τα 28 ονόματα (των οποίων τα επίθετα έχουν διαγραφεί κατά το ήμισυ, επειδή, όπως σημειώνεται, «οι εργαζόμενοι δεν φταίνε σε τίποτα»), τα πατρώνυμα και η ημερομηνία πρόσληψης στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Εσείς, στείλατε… ραβασάκι;
Παρεμπιπτόντως, τον κ. Χρήστο Γιάνναρη τον έχετε ακουστά; Πρόκειται για κουμπάρο (κυριολεκτικά) του κ. Σαμαρά και πρώην διοικητή του ΠΕ.ΣΥ. Πελοποννήσου, με καταγωγή από το Χατζή Μεσσηνίας. Σήμερα ο κ. Γιάνναρης είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε., που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού! Ο εν λόγω Οργανισμός ανακοίνωσε προχθές ότι προγραμματίζει την πρόσληψη ειδικού εποχιακού προσωπικού του Μουσείου Ακρόπολης και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τους φακέλους τους μέχρι την Τρίτη 16 Ιουνίου 2009. Ογδόντα (80) θέσεις θα πληρωθούν με τις ειδικότητες: Baristas, ταμίες, σερβιτόροι και βοηθοί σερβιτόροι, παρασκευαστές κουζίνας, υπεύθυνοι τροφοδοσίας, λαντσέρηδες και καθαριστές. Σπεύσατε! Πληροφορίες στο www.hch.culture.gr
Το ανέκδοτο, μάλιστα, των ημερών, θέλει τον υπουργό Πολιτισμού να δέχεται… ραβασάκια μέχρι ένα τέταρτο πριν τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας!
Ανεξάρτητα από… συμπτώσεις κι ελατήρια, πέρα από «πολιτικές ορθότητες» και στρουθοκαμηλισμούς, γεγονός παραμένει ότι, πολλοί (Μεσσήνιοι κι Έλληνες γενικά) ελπίζουν να… τη βολέψουν με τον δικό τους «μπάρμπα στην Κορώνη».

Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ" - Σάββατο 13 Ιουνίου