Στην όμορφη κορυφή της Ντουρντουβάνας, που βρίσκεται στα όρια των Νομών Κορινθίας και Αρκαδίας βρέθηκε την περασμένη Κυριακή 15 Μαρτίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας.
Παρά τη δυσκολία της ανάβασης, εξαιτίας του φρέσκου χιονιού που υπήρχε στο μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής, 16 ορειβάτες από την Καλαμάτα μαζί με ένα μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων ανέβηκαν στην κορυφή στα 2.109 μέτρα...........
Με σύμμαχό τους την ηλιόλουστη μέρα οι ορειβάτες, αφού προσπέρασαν τη λίμνη της Στυμφαλίας, έφτασαν οδικώς στην τεχνητή λίμνη Δόξης, από τις παρυφές της οποίας ξεκίνησε και η πεζοπορία.
Η μαγευτική θέα της λίμνης από ψηλά, σε συνδυασμό με το καταπληκτικό δάσος από έλατα και πεύκα μέσω του οποίου περνούσε το μονοπάτι, συνεπήρε τους περισσοτέρους.
Μια ολιγόλεπτη στάση για φωτογράφηση με φόντο τη λίμνη και τις χιονισμένες βουνοκορφές ήταν αρκετή, ώστε οι περισσότεροι να νομίσουν πως βρίσκονταν σε περιοχή της Ελβετίας!
Μετά από λίγη ώρα ανηφορικής πορείας, οι ορειβάτες βρέθηκαν στο «διάσελο του κυνηγού», απ’ όπου περνά και ο δρόμος που ενώνει τη λίμνη Δόξης με το Πλανητέρο.
Το «διάσελο του Κυνηγού» χωρίζει την Ντουρντουβάνα από την κορυφογραμμή του Χελμού.
Η βλάστηση από το σημείο αυτό αρχίζει σιγά σιγά να αραιώνει και περιορίζεται σε Ρόμπολα, ένα είδος πεύκου που αντέχει σε υψηλό υψόμετρο.
Από το «διάσελο του Κυνηγού» η ομάδα ανηφόρισε για το διάσελο των κορυφών Ντουρντουβάνας - Τριανταφυλλιάς, που βρίσκεται σε υψόμετρο ελάχιστα κάτω από τα 2.000 μ.
Από αυτό το σημείο το μονοπάτι αριστερά (ΒΑ) οδηγεί στην κορυφή της Ντουρντουβάνας (2.109 μ.) και δεξιά (Ν) στην κορυφή της Τριανταφυλλιάς (2.078 μ.).
Η πορεία προς την κορυφή Ντουρντουβάνα διήρκεσε συνολικά 5 ώρες και η μαγευτική θέα της περιοχής σε συνδυασμό με την πολύ καλή ορατότητα αντάμειψαν την ομάδα των ορειβατών, που ανέβηκε μέχρις εκεί.
Σχεδόν όλες οι κορυφές της Πελοποννήσου φανήκαν καθαρά, έχοντας βορειοανατολικά τα όρη της Ζήριας, βορειοδυτικά τον Χελμό, νοτιοδυτικά τον Ερύμανθο, δυτικά το Παναχαϊκό και νότια το Μαίναλο και το Αρτεμίσιο.
Η Ντουρντουβάνα κατά τους αρχαίους χρόνους ονομαζόταν όρος Πεντέλεια και πολύ κοντά βρίσκεται και η θέση της αρχαίας Φενεού. Τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής είναι τα Καλύβια και ο Φονιάς, που αναφορικά με την ονομασία του δεύτερου εικάζεται πως αποτελεί παραφθορά του «Φενεός».
Κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι μαγευτική, μένει απλά να την ανακαλύψουμε.
Παναγιώτης Νεστορίδης
Μέλος του ΕΟΣ Καλαμάτας
Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Οικονομικών εγκλημάτων μετατρέπονται οι
Φυλακές Κορίνθου
Πριν από 5 δευτερόλεπτα