Με λαμπρότητα θα τιμήσουν και φέτος την ηρωική εξέγερση των Ντρέδων στο Άνω Δώριο(Σουλιμά) την Τρίτη 24 Μαρτίου.
Στις 12.00 το μεσημέρι θα τελεστή επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και ακολούθως θα γίνει αναπαράσταση της ορκωμοσίας στο σημείο όπου πριν 188 χρόνια ο Παπαδημήτρης Τζώρης ή Παπατσώρης όρκισε του Σουλιμαίους Ντρέδες για «Λευτεριά ή Θάνατο».
Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων, απαγγελία ποιημάτων, θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας και θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί.
Στην ιστοσελίδα του Δήμου Δωρίου τονίζεται σχετικά ότι..............
«τα Σουλιμοχώρια βρίσκονται μεταξύ των πρώτων, που ύψωσαν τα λάβαρο της εξέγερσης
Αυτό έγινε στις 24 Μαρτίου, μια ημέρα μετά τα γεγονότα της Καλαμάτας.
Οι Ντρέδες δεν χρειάστηκε να περιμένουν το γράμμα του Παπαφλέσσα που έφθασε με τον Α. Τζοχατζάρη στις 25 Μαρτίου. Οι Τούρκοι της Αρκαδιάς (Κυπαρισσίας), υποψιασμένοι από καιρό ήταν αρκετά ισχυροί και θα μπορούσαν να καταστείλουν οποιαδήποτε επαναστατική κίνηση. Οι Ντρέδες, για να προλάβουν μια τέτοια εξέλιξη, έστειλαν από το βράδυ της 23 Μαρτίου ισχυρό τμήμα στη θέση Κακόρρεμα, που ελέγχει το πέρασμα προς την Ορεινή Τριφυλία.
Οι Πρόκριτοι της πόλης, Πρωτοσύγκελος Αμβρόσιος Φρατζής, Αθανάσιος Κατσαρός, Δημήτρης Αναστασόπουλος και Νικόλαος Πονηρόπουλος προσπάθησαν να τους καθησυχάσουν, προσποιούμενοι ότι καταδικάζουν τις «κλεφτοδουλειές» που δεν ήταν και τίποτα σοβαρό. Οι Τούρκοι όμως έστειλαν τον Πρωτοσύγκελο Φρατζή να απαιτήσει από τους «άπιστους και αχάριστους ραγιάδες» να καταθέσουν τα όπλα.
Ας αφήσουμε όμως τον ίδιο να διηγηθεί τα γεγονότα όπως τα έγραψε στα Απομνημονεύματα του: «Παραλαβών ο Πρωτοσύγκελος (δηλαδή ο Φρατζής) τους εις το Κακόρρεμα φυλάσσοντας Ντρέδες απήλθε εις τη θέση Κεφαλάρι υποκάτωθεν του χωρίου Σουλιμά, όπου εύρε τον πρωτόπαπα Τζώρην, τον Αντώνη Συρράκο και τον Αλέξη Φούτσην και όλους όσους είχε κατηχημένους στην Εταιρία και έως άλλους 600 Ντρέδες οπλοφόρους και μιαν σημαία από λευκό πανίον, επάνω εις ένα κάλαμον». Την ίδια περίπου περιγραφή κάνει και ο εκ των ηγετών της Φιλικής Εταιρίας ιστορικός Ιωάννης Φιλήμων.
Η παράδοση αναφέρει, ότι πριν ο Παπατσώρης κατέβει στο Κεφαλάρι (Αγ. Γεώργιο) λειτούργησε στη μικρή εκκλησία του Αγ. Δημητρίου του Σουλιμά, όπου όρκισε τους παρευρισκόμενους Ντρέδες. Το γεγονός της ορκωμοσίας πέρασε στην κοινή συνείδηση μέσα από τα Δημοτικά τραγούδια και δίκαια γιορτάζεται κάθε χρόνο από τους κατοίκους των Σουλιμοχωρίων και τις Αρχές του Νομού Μεσσηνίας.
Χαρακτηριστικό είναι το πιο κάτω Δημοτικό τραγούδι:
Το Ψάρι και το Σουλιμά, το Κούβελα το Λάπι
κι όλα τα Ντρέδικα χωριά στης Αρκαδιάς τη χώρα
χαράτσι δεν πληρώνουνε, Τούρκο δεν προσκυνάνε
από μικροί στον πόλεμο είν’ όλοι μαθημένοι.
Όρκο βαρύ επήρανε από τον Παπατσώρη
την Αρκαδιά να πάρουνε τους Τούρκους να τους διώξουν
και με το Μέλλιο αρχηγό τον Ντούφα καπετάνιο
όλοι στο Νιόκαστρο να παν’ τους Τούρκους να τους σφάξουν
να λευτερώσουν το Μωριά, τη δόλια την Πατρίδα.
Από το Κεφαλάρι ο Φρατζής έστειλε μήνυμα στους Τούρκους πως «αυτοί οι Ραγιάδες τρελάθηκαν. Είναι ασυνεννόητοι, δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα και πολύ καλά, θα έκαναν για το καλό τους, να προφυλαχθούν σε κανένα Κάστρο» Προθυμοποιήθηκε μάλιστα να τους δώσει ό,τι ζώα υπήρχαν για φόρτωμα.
Τα γεγονότα ακολούθησαν με ραγδαίο ρυθμό. Η Αρκαδιά που πάντα ενέπνεε δέος έπεσε χωρίς μάχη. Το βράδυ της 24 Μαρτίου οι Τούρκοι μετέφεραν τις οικογένειες στο Κάστρο και το πρωί της επομένης ξεκίνησαν εσπευσμένα όλοι για το Νεόκαστρο (Πύλο). Μόλις ασφάλισαν εκεί τις οικογένειες, οι ένοπλοι αποφάσισαν να επιστρέψουν και να κρατήσουν την Αρκαδιά. Είχαν όμως φθάσει εκεί από το μεσημέρι της 26 Μαρτίου οι Ντρέδες που αμέσως προώθησαν τμήματα προς τα Νότια…»
Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2025
Πριν από 19 δευτερόλεπτα