Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

«Ανάσα» ζωής για τους νεφροπαθείς


Η ίδρυση και η λειτουργία της Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης στον Δήμο Μεσσήνης αποτελεί ουσιαστικά μια πολλή σημαντική στήριξη και ανακούφιση στον δύσκολο αγώνα όσων αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα αιμοκάθαρσης.


Η Μονάδα αναμένεται να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος της εσωτερικής μετανάστευσης νεφροπαθών από την επαρχία στην Αθήνα, για να μπορέσουν να καταλάβουν μια θέση αιμοκάθαρσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το σοβαρό, χρόνιο πρόβλημα της υγείας τους. Να σημειώσουμε ότι η Μονάδα θα λειτουργήσει σε χώρο έκτασης 7,5 στρεμμάτων στον Δήμο Μεσσήνης.

Ποιο είναι το Μεσογειακό Κέντρο Διακοπών Αιμοκάθαρσης

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ιδρυθεί ήδη από το 2000 και η έδρα της βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου και παρέχει τις υπηρεσίες της σε 100 νεφροπαθείς ασθενείς του Νομού. Παράλληλα, δραστηριοποιείται και στον χώρου του Τουρισμού Υγείας και έχει φιλοξενήσει 2.700 αλλοδαπούς ασθενείς, 900 ασθενείς απ' όλη την Ελλάδα για διακοπές και 70 Έλληνες ομογενείς του εξωτερικού. Η δεύτερη Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης της εταιρείας ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν έναν χρόνο στην Καλλιθέα. Τέλος, έχει λάβει θετική γνωμοδότηση για την ίδρυση νέας Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία στη μελέτη σκοπιμότητας που έχει καταθέσει στη Νομαρχία Μεσσηνίας, το «Μεσογειακό Κέντρο Διακοπών Αιμοκάθαρσης» θα προσφέρει τις υπηρεσίες του: Σε ημεδαπούς υπεράριθμους ασθενείς που υποβάλλονται σε χρόνια αιμοκάθαρση και αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε νοσοκομεία όμορων νομών ή να μετοικούν στην Αθήνα. Σε αλλοδαπούς ασθενείς οι οποίοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Σε ομογενείς Έλληνες του εξωτερικού που επιθυμούν να επισκεφθούν την πατρίδα τους. Σε Έλληνες από όλα τα διαμερίσματα της επικρατείας οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφθούν την πόλη της Καλαμάτας για διακοπές ή ακόμη και για επαγγελματικούς λόγους.

Ιατρικός εξοπλισμός της Μονάδας και προσωπικό
Η στελέχωση της Μονάδας προβλέπεται να είναι πλήρως εναρμονισμένη με το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα και θα διακρίνεται σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Η Μονάδα θα λειτουργεί με την ευθύνη του ιατρού νεφρολόγου, Γεωργίου Δημητριάδη. Ειδικότερα, θα έχει 3 νεφρολόγους, 16 νοσηλευτές / -τριες, 5 άτομα διοικητικό προσωπικό, έναν οδηγό ασθενοφόρου και 4 άτομα βοηθητικό προσωπικό.
Το Κέντρο θα διαθέτει μια εξαιρετικά ευρύχωρη αίθουσα υποδοχής, καθώς και μια αίθουσα αιμοκάθαρσης, έτσι ώστε να αναλογούν 10 τ.μ. ανά μηχάνημα αιμοκάθαρσης. Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει χώρος στάσης του νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να είναι ευχερής η παρακολούθηση όλων των ασθενών. Όλες οι θέσεις των ασθενών θα διαθέτουν παροχή οξυγόνου, επεξεργασμένου νερού και αποχέτευσης, καθώς επίσης τηλέφωνο, ακουστικά μουσικής και τηλεόραση. Τα αποδυτήρια των ασθενών θα βρίσκονται δίπλα στις αίθουσες αιμοκάθαρσης, ενώ θα υπάρχουν αποκλειστικές τουαλέτες ασθενών κατάλληλες και για άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης, θα υπάρχει ανεξάρτητος χώρος 15 τ.μ. με ένα μηχάνημα για τους οροθετικούς με Ηπατίτιδα Β, ο οποίος θα διαθέτει αποδυτήρια και τουαλέτα. Για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών έχει προβλεφθεί δωμάτιο βραχείας νοσηλείας με δύο κλίνες, το οποίο θα είναι εξοπλισμένο με ηλεκτροκαρδιογράφο, φιάλη οξυγόνου, απινιδωτή, συσκευή αναρρόφησης, σετ διασωλήνωσης και ανάνηψης και αναλυτή αερίων αίματος, ηλεκτρολυτών.
Ο ιατρικός εξοπλισμός της Μονάδας θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας. Τα μηχανήματα τεχνητού νεφρού θα είναι 17 συνολικά, ενώ θα υπάρχουν και 2 εφεδρικά. Πλέον της κλασικής αιμοκάθαρσης παρέχουν τη δυνατότητα τέλεσης αιμοκάθαρσης, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή, με μονή βελόνα, διπανθρακικά, φύσιγγα διπανθρακικών, αιμοδιήθηση και αιμοδιαδιήθηση. Το Κέντρο θα διαθέτει και ασθενοφόρο.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"