Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Άνοιξαν οι στρόφιγγες με το φυσικό αέριο - Ξεκίνησε η τροφοδοσία της Ευρώπης μέσω Ουκρανίας.














Η ρωσική εταιρεία Gazprom έδωσε εντολή για την επανάληψη της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας λίγη ώρα μετά τις 09.00 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, αξιωματούχος της Gazprom έδωσε εντολή για την επανάληψη της αποστολής φυσικού αερίου προς την Τουρκία, τις χώρες των Βαλκανίων και τη Μολδαβία.
«Ελαβα την εντολή, την θέτουμε τώρα σε εφαρμογή», απάντησε τεχνικός της Gazprom στον σταθμό της Σούντια (δυτική Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία).
Πηγή της Gazprom επιβεβαίωσε την πληροφορία λίγα λεπτά αργότερα: «ξεκίνησε».
Στην Ουκρανία το ρωσικό φυσικό αέριο
Το ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη "έφθασε ήδη στην Ουκρανία", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της Gazprom.
Η Gazprom θα τροφοδοτήσει με 76,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως τους αγωγούς που εξάγουν το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ποσότητα σημαντικά μικρότερη από τα 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα που ελάμβανε καθημερινά η Ευρώπη πριν από την 1η Ιανουαρίου και την έναρξη της κρίσης.
Ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ είχε δηλώσει χθες το βράδυ ότι η εταιρεία θα δοκιμάσει το σύστημα διέλευσης του φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους.
Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "χαιρέτισε" την ανακοίνωση της επανάληψης της ροής του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι οι παρατηρητές την παρακολουθούν επιτόπου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύθηκε μαζί με την τσεχική προεδρία με τη Ρωσία και την Ουκρανία την επανάληψη της τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο "χαιρετίζει την ανακοίνωση από τη Ρωσία της ροής του φυσικού αερίου στους αγωγούς", δήλωσε ο εκπρόσωπος Φεράν Ταραντέλας.
"Απευθύνουμε έκκληση στην καλή θέληση των δύο πλευρών, οι οποίες κατέστησαν δυνατή αυτήν την συμφωνία να επιλύσουν τα προβλήματα που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα και να καταλήξουν σε μια διαρκή λύση η οποία θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στις ενεργειακές σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία", δήλωσε ο εκπρόσωπος.