Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Οι ελέφαντες κάτι ξέρουν από αριθμητική!



Οι ασιατικοί ελέφαντες μπορούν να κάνουν αριθμητικές πράξεις με μονοψήφια νούμερα, υποδεικνύουν τα πειράματα με δύο παχύδερμα που μετρούν μήλα σε ζωολογικό κήπο της Ιαπωνίας.
Η Ασια, ένας θηλυκός ελέφαντας 30 ετών, έβρισκε το σωστό άθροισμα σε ασκήσεις πρόσθεσης στο 87% των περιπτώσεων, ενώ ο Μίτο, 38 ετών, έβρισκε το σωστό αποτέλεσμα στο 69% των περιπτώσεων.
«Στην αρχή δεν το πίστευα» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ναόκο Ίρι του Πανεπιστημίου του Τόκιο, επικεφαλής των πειραμάτων. «Μπορούσαν αμέσως να συγκρίνουν αριθμούς όπως το πέντε και το έξι» είπε.
Σε ένα από τα τεστ, οι ερευνητές έριξαν τρία μήλα σε έναν κουβά και πέντε σε έναν άλλο και στη συνέχεια προσέθεσαν ακόμα δύο μήλα στον καθένα. Παρόλο που δεν μπορούσαν να δουν μέσα στους δύο κουβάδες, οι ελέφαντες τις περισσότερες φορές καταλάβαιναν ότι ο ένας περιείχε περισσότερα μήλα, που είναι και η αγαπημένη τους τροφή.
Πολλά ακόμα ζώα είναι γνωστό ότι μπορούν να ξεχωρίζουν τον μεγαλύτερο από δύο αριθμούς, τουλάχιστον όταν οι αριθμοί αυτοί είναι μικροί και απέχουν αρκετά μεταξύ τους.
Οι ελέφαντες, προκύπτει από τη νέα έρευνα, τις περισσότερες φορές μπορούν να αντιληφθούν τη διαφορά μίας μονάδας μεταξύ των αθροισμάτων πέντε συν ένα και τρία συν τέσσερα.