Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Αυλαία απευθείας διαπραγματεύσεων Ταλάτ - Χριστόφια...



Με την απευθείας συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ το πρωί της Τετάρτης, ανοίγει και επισήμως η αυλαία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μίας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της UNFICYP, η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον κ. Ταλάτ θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στην επίσημη κατοικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στην προστατευόμενη από τα ΗΕ περιοχή της Λευκωσίας.

Παρών στη συνάντηση θα είναι και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, καθώς και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ, ενώ μετά το πέρας των συνομιλιών οι δύο ηγέτες αναμένεται να προβούν σε δηλώσεις.

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος , Στέφανος Στεφάνου, επισήμανε ότι "οι συνομιλίες αρχίζουν όχι με το καλύτερο δυνατό κλίμα, λόγω της απόφασης των κατοχικών αρχών να μην επιτρέψουν τη μετάβαση των κατοίκων Τηλλυρίας στη Μόρφου μέσω του Λιμνίτη".

Ο κ. Στεφάνου τόνισε πως παρά την πικρία από την απόφαση αυτή, η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες προσηλωμένη στο στόχο της εξεύρεσης λύσης.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας θα θέσει ξανά το θέμα του Λιμνίτη και εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα καταστεί δυνατή η διάνοιξη του οδοφράγματος."Δύσκολη" χαρακτήρισε τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες με καλή θέληση και εξέφρασε την πεποίθηση πως "εάν βάλουμε κάτω και οι δύο πλευρές ως κοινό στόχο και κριτήριο το όφελος του κυπριακού λαού και όχι τρίτων, και όχι ξένων δυνάμεων, θα μπορέσει να επιτευχθεί η λύση".