Ευθύνες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και την αρμόδια Διεύθυνση Υγείας για μη πραγματοποίηση ελέγχων στα δίκτυα πόσιμου νερού επέρριψε χθες ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανατροπή» Χρήστος Μαλαπάνης.
Σύμφωνα με τον κ. Μαλαπάνη, δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος και η συγκεκριμένη λέξη είναι άγνωστη για τη Νομαρχία.
Εγκύκλιος
Αναφερόμενος αρχικά στο ζήτημα που προέκυψε με τα νερά στο Δήμο Άριος, είπε ότι πολλά ειπώθηκαν για τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής αλλά τίποτα για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τις ευθύνες που έχει για τον έλεγχο του πόσιμου νερού.
Όπως εξήγησε, σύμφωνα και με περσινή εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργείου, δίνονται σαφείς οδηγίες σε Δήμους και Νομαρχία για την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού, ενώ τα στοιχεία πρέπει να κοινοποιούνται στο υπουργείο. Επικαλούμενος την εγκύκλιο, είπε ότι οι Δήμοι πρέπει να διενεργούν δειγματοληπτικούς και εργαστηριακούς ελέγχους σε αντιπροσωπευτικά προκαθορισμένα σημεία ολόκληρου του δικτύου διανομής από την πηγή της υδροληψίας. Γι’ αυτό πρέπει να καταρτίζουν προγράμματα παρακολούθησης, τα οποία θα υποβάλλονται στη Διεύθυνση Υγείας της Ν.Α. προς έγκριση μαζί με την κατάλληλη απεικόνιση στα σχέδια των σημείων δειγματοληψίας, και θα κοινοποιούνται στις Περιφέρειες.
Ερωτήματα
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας μίλησε για σαφέστατη ευθύνη των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όσον αφορά στην παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου νερού σε όλους τους Δήμους της Μεσσηνίας. Απεύθυνε, λοιπόν, δημόσια ερωτήματα στο νομάρχη: «Πόσοι και ποιοι Δήμοι έχουν υποβάλει στη Νομαρχία προγράμματα παρακολούθησης από προκαθορισμένα σημεία δειγματοληψίας πηγών, δεξαμενών, κ.λπ.; Πόσα από αυτά έχουν εγκριθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση; Τι έχει κάνει η Ν.Α. για όσους δεν έχουν υποβάλει σχέδια; Έχουν γίνει υγειονομικές αναγνωρίσεις σε όλες τις πηγές υδροληψίας, ιδιαίτερα στις περιοχές των καμένων; Έχουν γίνει και σε ποιους Δήμους εργαστηριακές εξετάσεις και τι έδειξαν; Μην επιχειρήσετε να ψάξετε, δεν έχει γίνει τίποτα. Η λέξη έλεγχος για τη Νομαρχία είναι παντελώς άγνωστη. Ο υγειονομικός έλεγχος για το πόσιμο νερό είναι ανύπαρκτος. Καταγγέλλουμε το νομάρχη και τον αρμόδιο αντινομάρχη για την πλήρη απραξία στην προστασία της δημόσιας υγείας και ότι με τις παραλείψεις μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Έκαναν όμως κάτι, επέτρεψαν με απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου σε υπάλληλο της Διεύθυνσης Υγείας να διενεργεί δειγματοληψίες επί αμοιβή για λογαριασμό ιδιωτικού εργαστηρίου των Αθηνών».