Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Υπάρχει νερό στον Αρη, η οριστική ανακοίνωση των επιστημόνων της ΝASA


«Έχουμε νερό» ήταν η πανηγυρική ανακοίνωση των επιστημόνων της NASA, αφού ολοκληρώθηκαν οι αναλύσεις σε δείγμα πάγου που είχε εντοπίσει το ρόμποτ Phoenix στον Αρη τον Ιούνιο.


Ο Γουίλιαμ Μπόιντον, υπεύθυνος του οργάνου ανάλυσης TEGA, δήλωσε: «Είχαμε αποδείξεις για τον πάγο από πριν, από τις παρατηρήσεις της 'Οδύσσειας' και από τα ψήγματα που εξέτασε το Phoenix τον περασμένο μήνα, όμως είναι η πρώτη φορά που αγγίξαμε και γευτήκαμε αρειανό νερό».


Σύμφωνα με τον Μπόιντον, ο ρομποτικός βραχίονας του Phoenix μετέφερε, την Τετάρτη, ένα δείγμα εδάφους στο θερμικό αναλυτή αερίων και από τις αναλύσεις προέκυψε οριστικά το συμπέρασμα πως υπάρχει νερό στον Κόκκινο Πλανήτη.


Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η αποστολή του Phoenix στον Αρη θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.


Νέος στόχος, μετά τον εντοπισμό νερού, η έρευνα για το κατά πόσο ο Κόκκινος Πλανήτης θα μπορούσε να έχει φιλοξενήσει ποτέ ζωή.


Η αποστολή «είναι ιδιαίτερα καρποφόρα και ο Αρης αποδεικνύεται πολύ ενδιαφέρων, το όχημα λειτουργεί τέλεια και έχει αρκετή ενέργεια για να συνεχίσει μέχρι και μετά το τέλος του καλοκαιριού», εξήγησε ο Μάικλ Μάγιερ, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος εξερεύνησης του Κόκκινου Πλανήτη στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία.


Ο «Φοίνικας» προσγειώθηκε στον Αρη στις 25 Μαΐου, σε μια ανεξερεύνητη μέχρι τώρα περιοχή, αναζητώντας νερό και οργανικά στοιχεία ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι δυνατόν να υπάρξει ζωή στον πλανήτη.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press