Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Φεστιβάλ Ελαιολάδου - Διακρίσεις για μεσσηνιακά ελαιόλαδα!


Στις 11 Μαρτίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν στο Εκθεσιακό Κέντρο Πειραιά τα επίσημα εγκαίνια του 4ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, που οργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού και τη Νομαρχία Πειραιά, από 12 μέχρι 14 Μαρτίου.
Το προεδρείο της τελετής εγκαινίων αποτελούσαν............

οι κ.κ. Μανούσος Μανουσάκης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Ελαιολάδου, Απόστολος Κυριτσάκης, καθηγητής/πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής, Γεώργιος Αναστόπουλος, γενικός γραμματέας Ε.Ο.Σ.Σ., Μιχάλης Διαμαντής, μέλος Ε.Ο.Σ.Σ., Σταύρος Μαρκάτος αντινομάρχης Πρωτογενούς Παραγωγής Νομαρχίας Πειραιά, και Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, αντινομάρχης Παραγωγής και Ανάπτυξης Νομαρχίας Μεσσηνίας.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο νομάρχης Πειραιά και συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ, μέλος της ΕΝΑΕ, Γιάννης Μίχας, ο Μανούσος Μανουσάκης, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μάρκος Μπόλαρης, ο βουλευτής της Ν.Δ., υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιος Κασαπίδης, ο νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτριος Δράκος και ο αντινομάρχης Ηρακλείου.
Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν η κα Μπατζελή, ο υφυπουργός Σταύρος Αρναουτάκης και ο κ. Μίχας, ενώ τιμώμενος νομός του Φεστιβάλ ήταν αυτός του Ηρακλείου Κρήτης.
Παράλληλα με την έκθεση πραγματοποιήθηκε συνέδριο για την Ελιά και το Ελαιόλαδο.
Την Παρασκευή (12.30-17.00) πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα «Το παρόν και η προοπτική του Ελαιολάδου και της επιτραπέζιας Ελιάς».
Στην έκθεση συμμετείχαν με πανέμορφα περίπτερα οι Νομαρχίες Ηρακλείου, Πειραιά, Χανίων, Ρεθύμνου, Μεσσηνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Ηλείας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Μαγνησίας, Αργολίδας, Χαλκιδικής, Αρκαδίας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η ΤΕΔΚ Χανίων, ο Δήμος Θάσου, τα Επιμελητήρια Λέσβου, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Λακωνίας, Χαλκιδικής, ο Δήμος Γαργαλιάνων, παραγωγοί, τυποποιητές και άλλοι φορείς.
Η Σχολή Chef Le Monde είχε την ευθύνη της οργάνωσης γευσιγνωσίας με προϊόντα λαδιού και ελιάς, με υπεύθυνο τον chef Παναγιώτη Κοκκάλα. Επίσης, υπήρξε διαγωνισμός ελληνικών εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων και στους νικητές απονεμήθηκαν το Σάββατο τα σχετικά βραβεία, σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα συνεδρίων του εκθεσιακού χώρου.

Διακρίσεις για Μεσσηνία
Αργυρά βραβεία γεύσης στην κατηγορία α΄ ισχυρή ένταση φρουτώδους πήραν οι εταιρείες Αφοί Στ. Σκιαδά ΟΕΕ και ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε. για τα ελαιόλαδα «Γόνιμον» και «Ελαιώνιον» έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα, αντίστοιχα. Χάλκινο βραβείο πήρε το «Εραγό» της εταιρείας «Νέα Εποχή» ΑΣ Γαργαλιάνων.
Στην κατηγορία β΄ μεσαία ένταση φρουτώδους, το προϊόν (ελαιόλαδο) της εταιρείας Φρίντριχ Μπλάουελ, με την ονομασία «Μάνη και Ελαιόλαδο», πήρε το μεγαλύτερο (πλατινένιο) βραβείο γεύσης, ενώ το «Πιθάρι» του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων ΣΥΝ.ΠΕ απέσπασε το χρυσό βραβείο.
Τέλος, το «Ελαίας έλαιον» της εταιρείας Νικολάου Κατσιγιάννη πήρε το χάλκινο βραβείο στην ίδια κατηγορία.

Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"