Στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ ενημέρωση για το Ασφαλιστικό Σύστημα και ειδικά για τις νέες ρυθμίσεις, που έχει φέρει ο νέος νόμος 3655/2008.
Ομιλητής σε αυτή την ενημέρωση ήταν ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας κ. Γ. Ρωμανιάς.
Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη αυτής της εκδήλωσης για την ενημέρωση του κόσμου πάνω στο Ασφαλιστικό Σύστημα, ο κ. Ρωμανιάς ανέφερε: «Η σημερινή ενημέρωση είναι στα πλαίσια της γενικότερης ενημέρωσης που κάνει η ΓΣΕΕ σε όλη την Ελλάδα. Θα αναφερθούμε στις εξελίξεις βάσει του τελευταίου νόμου, στις ενοποιήσεις των Ταμείων Κύριας κι Επικουρικής Ασφάλισης και σε ορισμένα άλλα ζητήματα. Η συζήτηση θα εστιαστεί και στην επίλυση αποριών του κόσμου πάνω σε ό,τι θέλουν και γενικό και ειδικό. Ακόμα θα αναφέρουμε τις εξελίξεις από την εκδίκαση του ζητήματος των ορίων ηλικίας των γυναικών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το σύστημα στην Ελλάδα έχει πρόβλημα, έχει 150.000.000 ευρώ χρέη, τα Ταμεία δεν έχουν αποθεματικά κι αυτό δημιουργεί κατά βάση όλο το πρόβλημα. Αν υπάρξουν αυτά τα αποθεματικά, λειτουργήσει σωστά ο νόμος σε αυτή την αναμόρφωση της διοικητικής λειτουργίας, που προβλέπει και καλυφθούν τα ελλείμματα, τότε μπορούμε να πούμε ότι, κάτι έχει γίνει. Το σύστημα είναι γυμνό, του έφαγαν τα λεφτά».
Παρέμβαση από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου
Πρώτος τον λόγο για μια σύντομη παρουσίαση αυτής της προσπάθειας ενημέρωσης των εργαζομένων της Καλαμάτας πάνω στο νέο Ασφαλιστικό Σύστημα έλαβε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, κ. Σωτήρης Τσώνης. Στον χαιρετισμό, που απηύθυνε, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Η προσπάθειά μας αυτή σήμερα είναι στο πλαίσιο της σωστής και πλήρους ενημέρωσης των εργαζομένων. Σκοπός όλων μας είναι η θωράκισή μας με γνώση στον Νόμο 3655/2008, που άλλαξε το τοπίο της ασφάλισης στη χώρα μας. Ο ομιλητής μας σήμερα, ο κ. Ρωμανιάς, πέρα από ειδικός στο θέμα είναι και συνεργάτης του Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Το τι περιλαμβάνει ο νόμος, μας αφορά όλους. Δεν θα πρέπει όμως να το προσεγγίσουμε με καθαρά λογιστική πρακτική. Θα πρέπει να το δούμε διευρυμένα, με ματιά πολιτική και κοινωνική. Η κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη πρέπει να είναι το πρώτο μέλημά μας. Να στηριζόμαστε σε μια επάρκεια στους πόρους και σε μία στοχευμένη ανάπτυξη. Στήριξη στην απασχόληση, καθώς και μείωση της ανεργίας».
Ανάπτυξη του Ασφαλιστικού από τον κ. Ρωμανιά
Ο ειδικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, κ. Ρωμανιάς, στην ομιλία του ανέπτυξε πολλά ζητήματα και απάντησε σε απορίες των παρευρισκομένων για τα ασφαλιστικά πεπραγμένα. Αναλυτικά ανέφερε: «Ένα πράγμα, που πρέπει όλοι να καταλάβουν, είναι ότι, η σύνταξη, που ο καθένας θα πάρει, θα τον ακολουθεί εφ’ όρου ζωής. Αυτό το λέω για να καταλάβουμε όλοι το πόσο σημαντικό είναι, πέρα από τις ετήσιες αυξήσεις που πάντα θα υπάρχουν, το βασικό το ποσό, που θα πάρει ο καθένας ως σύνταξη. Σήμερα κάνουμε αυτή την ενημέρωση, για να μην υπάρχουν φοβίες και να ξεπεραστεί σε όποιον βαθμό γίνεται η παραπληροφόρηση. Τρία σημεία που θέλω πρώτιστα να θίξω είναι ότι, η ρύθμιση για τη συνταξιοδότηση με τα 3.500 ημερομίσθια θα τελειώσει τον Δεκέμβριο του 2009. Ακόμη ότι η τωρινή ρύθμιση που αναφέρει συνταξιοδότηση τον συντάξιμο χρόνο μέχρι το 2007 επί του 80% του τελευταίου μισθού, συν τα χρόνια ασφάλισης μετά το 2007, επί τον μέσο μισθό των ετών είναι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε σε ισχύ. Νόμος Ρέππα! Αυτό που αλλάζει είναι ότι, από το 2007 μέχρι το 2017 θα μειωθεί ο συντελεστής αποκατάστασης σε 70%. Όμως, αυτό είναι στο μικρό κλάσμα του μισθού, οπότε όποιοι βιάζονται να φύγουν λόγω φόβου μείωσης της σύνταξης, κάνουν λάθος. Κανείς δεν θα πρέπει να βιάζεται, γιατί μπορεί να χάνει αυτήν τη μείωση, όμως κερδίζει πιο πολλά με την παραμονή του. Επίσης, αναφορά θέλω να κάνω στην εκδίκαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη νομοθεσία της Ελλάδας στο θέμα των ορίων συνταξιοδότησης στον Δημόσιο Τομέα. Η απόφαση θα εκδοθεί σε 3 μήνες και θα υπάρξουν και 5 με 6 μήνες μέχρι να γίνει η παρέμβαση, στο αν έχει ενσωματωθεί η απόφαση αν καταδικαστεί η χώρα μας.
Τέλος, στο θέμα αυτό πρέπει να πω ότι, η Ελλάδα προσέφυγε για να τύχουν και οι άνδρες αυτής της ευνοϊκής ρύθμισης, που ήταν μέχρι τώρα στις γυναίκες μόνο βάσει της αρχής της ισότητας».
«Σάπια η κοινωνία»
Ο κ. Ρωμανιάς αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ανισοκατανομής του εισοδήματος στην Ελλάδα. Για να κάνει πιο άμεσο αυτόν του τον προβληματισμό πρόβαλε διαφάνεια και με σχηματικό τρόπο έδειξε ότι, «στη χώρα το 40% του πληθυσμού κατέχει το 40% του πλούτου. Το 20% του πληθυσμού κατέχει το 40% του πλούτου και το υπόλοιπο 40% του πληθυσμού κατέχει το 20% του πλούτου. Αυτό επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό μου και το ανησυχητικό είναι ότι, χρόνο με τον χρόνο το φαινόμενο της ανισοκατανωμής μεγαλώνει επικίνδυνα».
Ασφαλιστική μεταρρύθμιση
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο θέμα της ενοποίησης των Ταμείων όπου τόνισε:
«Από τα 133 Ταμεία έμειναν 13, αυτά είναι τα: Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ, Ο.Α.Ε.Ε , Ο.Γ.Α, Ε.Τ.Α.Α, Ε.Τ.Α.Μ. - Μ.Μ.Ε, Ε.Τ.Ε.Α.Μ., Τ.Ε.Α.Ι.Τ., Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω., Τ.Ε.Α.Δ.Υ., Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., Τ.Α.Π.Ι.Τ., Τ.Π.Δ.Υ, Ε.Τ.Α.Τ. Αυτά λοιπόν είναι τα Ταμεία - ομπρέλες που έχουν εντός των πυλών τους τα όποια εντασσόμενα κάθε φορά και κατά περίπτωση Ταμεία. Αυτή η διοικητική ενοποίηση, που έχει γίνει, δίνει τη δυνατότητα στα Ταμεία - ομπρέλα να έχουν την οικονομική διαχείριση των Ταμείων τα οποία είναι εντός των πυλών τους. Επίσης και στα ενταγμένα Ταμεία τη δυνατότητα να κρατήσουν τα καταστατικά τους και τον έλεγχο και την ενημέρωση των περιουσιακών τους λογαριασμών. Αυτό πάντως θα προσβληθεί στο Δικαστήριο του Στρασβούργου, όμως, η απόφαση θα έχει όριο υλοποίησης μετά 3 χρόνια από την έκδοση της απόφασης».
Του Κίμωνα Συνέσιου - Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ