Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΗ "ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ 700 ΕΥΡΩ"






Με 8μελή αντιπροσωπεία της "Γενιάς των 700 ευρώ - G700" συναντάται τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο Πρεοδρικό Μέγαρο και με ενδιαφέρον αναμένουμε την ενημέρωση γι΄ αυτήν...

Όπως οι ίδιοι σημειώνουν στο blog τους:

"Ζητήσαμε αυτή τη συνάντηση κάτω από την πίεση των ακραίων συνθηκών που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, και επειδή επιτέλους πρέπει να ακουστεί και η φωνή του δημοκρατικά σκεπτόμενου τμήματος της νεολαίας από το βήμα των επίσημων θεσμών. Ο στόχος της επίσκεψής μας είναι διπλός.

Πρώτον, να καταδικάσουμε τη βία από όπου και όποιον και αν προέρχεται. Η Ελλάδα της κατάλυσης του κράτους δικαίου, της αστυνομικής αυθαιρεσίας, της κοινωνικής και οικονομικής ανασφάλειας δεν είναι η πατρίδα που οραματιζόμαστε και στην οποία θέλουμε να ζήσουμε, να δημιουργήσουμε και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Τόσο ο Ειδικός Φρουρός που δολοφόνησε το 16χρονο νεαρό καταλύοντας κάθε έννοια κράτους δικαίου, όσο και όσοι ξεδιάντροπα βανδάλισαν την πόλη, ακόμα και μικροεπιχειρήσεις όπου δουλεύουν νέοι της γενιάς των 700 ευρώ, πρέπει να καταδικαστούν. Απαιτούμε επιτέλους τη συντεταγμένη λειτουργία της Πολιτείας, την εφαρμογή του νόμου και του κράτους δικαίου στο ακέραιο και προς κάθε κατεύθυνση.

Δεύτερον, με την επίσκεψή μας αυτή επιδιώκουμε να μεταφέρουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις απόψεις μας για τη νέα γενιά, η οποία βρέθηκε να είναι η μεγάλη χαμένη της Ελλάδας στο τέρμα του 20ου και στην αυγή του 21ου αιώνα. Με υψηλή ανεργία, χαμηλούς μισθούς, ελλιπείς ευκαιρίες για ποιοτική απασχόληση, έλλειμμα σε ποιοτικά συλλογικά αγαθά, υψηλό δημοσιονομικό και ασφαλιστικό χρέος, διευρυνόμενο οικολογικό έλλειμμα.

Η ευαισθησία του κυρίου Παπούλια άλλωστε, απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γενιά μας είναι δεδομένη και έχει ήδη καταδειχθεί επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας. Τόσο με την πρόσκληση που απεύθυνε προς νεανικές οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στις 24/7/2007 στην δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Όσο κυρίως με την εισαγωγή της έννοιας της διαγενεακής δικαιοσύνης στον ελληνικό δημόσιο λόγο.

Όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος έχει δηλώσει κατά το παρελθόν με αφορμή συζητήσεις για το περιβάλλον:
«…Σε εθνικό επίπεδο, επείγει η εξασφάλιση θεσμικού πλαισίου που θα εγγυάται βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στη διαγενεακή δικαιοσύνη, δηλαδή σεβασμό στη φύση που θα κληροδοτήσουμε σ’ αυτούς που έρχονται…» (Κήρυξη της έναρξης του Συνεδρίου «Ενεργειακή Ασφάλεια και Κλιματική Αλλαγή», 5 Μαΐου 2008)

«…Όταν μιλάμε για το περιβάλλον, πρέπει να αναφερόμαστε στην ευθύνη μας απέναντι στις επόμενες γενιές, στην διαγενεακή δικαιοσύνη. Στο χρέος μας απέναντι στα παιδιά που θα κληρονομήσουν ό,τι αφήσουμε πίσω μας. Η ευθύνη είναι ακόμη βαρύτερη. Είναι ευθύνη απέναντι στην ιστορία, απέναντι στη γη που παραλάβαμε, απέναντι σε όλα αυτά που δεν μας ανήκουν και που αντιμετωπίζονται ως δωρεάν ιδιοκτησία ή ως εμπόρευμα…» Ομιλία στο Παγκόσμιο Επιστημονικό Φόρουμ στη Βουδαπέστη, 8 Νοεμβρίου 2007.

Πέρα από το οικολογικό ζήτημα, όμως, υπάρχει επίσης το εργασιακό, το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό, το πρόβλημα των συλλογικών αγαθών.

Ζητήματα στα οποία αποτυπώνονται ανάγλυφα οι επιλογές και οι διευθετήσεις ανάμεσα στις γενιές.

Ζητήματα που κρίνουν την αλληλεγγύη των γενών και εν τέλει τη συνεργασία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Είναι με λίγα λόγια κρίσιμα εθνικά ζητήματα που μας αφορούν όλους και γι΄αυτό πρέπει να τεθούν σε ύψιστη προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα.

Πιστεύουμε πως μόνο μέσα από αιχμηρές, ωστόσο υπεύθυνες και πάνω απ’ όλα ειρηνικές προσεγγίσεις, μπορεί αυτή η μεγάλη κρίση να μετατραπεί σε δημιουργική δύναμη αλλαγής της πατρίδας μας προς το καλύτερο, και ξαναφέρει την αισιοδοξία και την ελπίδα στα πρόσωπα των νέων, ανοίγοντας ένα νέο πολιτικό και ηθικό κεφάλαιο, μετα-μεταπολιτευτικό, για την Ελλάδα του 21ου αιώνα."