Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Τάσσος Παπαδόπουλος


Πέθανε το πρωί της Παρασκευής μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.
Όπως ανακοινώθηκε, ο θάνατος επήλθε από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Στο πλευρό του βρίσκονταν η σύζυγός του, Φωτεινή, τα παιδιά του και άλλοι συγγενείς και φίλοι.
Ο τέως πρόεδρος της Κύπρου (2003-2008) συνέδεσε το όνομά του με το συντριπτικό «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο Σχέδιο Ανάν.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, εξέφρασε τη βαθιά θλίψη και οδύνη του ιδίου και του κυπριακού λαού στο σύνολό του για το θάνατο του τέως προέδρου της Δημοκρατίας.
«Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του στα κοινά από νεανική ηλικία. Έλαβε μέρος στους απελευθερωτικούς αγώνες του κυπριακού λαού, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στις υποθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ως υπουργός υπηρετώντας σε διάφορα υπουργεία, ως συνομιλητής, ως στενότατος συνεργάτης του αείμνηστου εθνάρχη Μακαρίου» ανέφερε.
O Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δήλωσε: «Με βαθύτατη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, υπηρέτησε πιστά την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία και τον τίμησε αναδεικνύοντάς τον στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της.
» Αγωνίσθηκε με πάθος και συνέπεια για το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού και για τα πιστεύω του, στο πλαίσιο πάντα της δημοκρατικής νομιμότητας την οποία υπερασπίσθηκε σε δύσκολες στιγμές. Επί Προεδρίας του, η Κύπρος βρήκε την θέση που της αξίζει ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να δει την δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος, για την οποία όλοι αγωνιζόμαστε.
» Είχα την τύχη και την τιμή να συνεργασθώ με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, και να τον γνωρίσω προσωπικά, ως άνθρωπο και πολιτικό ηγέτη. Με συγκίνηση, υποκλίνομαι στην μνήμη του αγαπητού μου φίλου.
» Στον λαό και στην κυβέρνηση της Κύπρου, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και συμπαρίσταμαι στο βαθύτατο πένθος τους.»
Τη θλίψη του εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Από τις Βρυξέλλες ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη συμβολή του τέως προέδρου στην ανάπτυξη της Κύπρου και στην επίλυση του Κυπριακού και τόνισε τη στενή συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας επί των ημερών του.
Στην Αθήνα, στη Βουλή, ο προεδρεύων της συνεδρίασης Γιάννης Δραγασάκης, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο Δημήτρη Σιούφα, εξέφρασε τη θλίψη του προεδρείου και «συμμετέχοντας στο πένθος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ελληνισμού», κάλεσε το Σώμα να τηρήσει ενός λεπτού σιγή.
Εκπρόσωποι των παρισταμένων κομμάτων, σε σύντομες αναφορές τους, εξήραν το έργο του εκλιπόντος ως αγωνιστή για την ανεξαρτησία της Κύπρου, πατριώτη και πολιτικού.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε: «Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος υπηρέτησε την Κύπρο σε όλη του την ζωή. Αγωνίστηκε για την ελευθερία του Nησιού και στην συνέχεια για την οικοδόμηση μίας σύγχρονης δημοκρατίας.
» Ήταν ο πολιτικός, ο άνθρωπος, ο φίλος, που μαζί ολοκληρώσαμε την δύσκολη προσπάθεια για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.» Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια σε εσάς και σε ολόκληρο τον Kυπριακό λαό και σας παρακαλώ να μεταφέρετε στην οικογένειά του την αμέριστη συμπαράστασή μου.»
Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απέστειλε το ακόλουθο τηλεγράφημα στο Δημοκρατικό Κόμμα: «Τα θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλεια ενός πεπειραμένου και θαρραλέου πολιτικού που υπερασπίστηκε τα συμφέροντα του κυπριακού αγώνα από τη θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια πολύ δύσκολη και σύνθετη περίοδο. Παρακαλώ να μεταφέρετε τα συλλυπητήριά μου και στην οικογένεια του εκλιπόντος».
O πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης σημείωσε: «Θα θυμόμαστε τον πρόεδρο Παπαδόπουλο για την ηγεσία του και για το όραμα που είχε για τον κυπριακό ελληνισμό.
» Αντιμετώπισε πολλές δύσκολες στιγμές αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να προσπαθεί πάντα να κάνει πραγματικότητα το όραμά του για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη Κύπρο. Ελπίζουμε ότι η προσδοκία του και το όνειρό του θα γίνει πραγματικότητα.»
Την βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου εξέφρασε με γραπτή δήλωσή του ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. «Ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος σφράγισε με την όλη ζωή και την προσφορά του όλους τους αγώνες του λαού μας για την ελευθερία και τη Δημοκρατία. Δεν υπήρξε απλώς μια σπουδαία πολιτική προσωπικότητα του τόπου μας, αλλά και ο Εθνικός Ηγέτης και ο μεγάλος πατριώτης, ο οποίος στην κρίσιμη ώρα του εθνικού μας προβλήματος ανέλαβε προσωπικά τη μεγάλη ευθύνη στους ώμους του, διαφυλάσσοντας έτσι την κρατική μας οντότητα και διασώζοντας την πατρίδα μας» ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος.

Δήλωση της οικογένειας
Ευχαριστίες προς τον υπουργό Υγείας, τους θεράποντες γιατρούς και το προσωπικό του νοσοκομείου για την υποδειγματική νοσηλεία που προσέφεραν στον Τάσσο Παπαδόπουλο, αλλά και το πλήθος του κόσμου που μοιράστηκαν μαζί της την αγωνία για την πορεία της υγείας του εκφράζει με δημόσια δήλωσή της η οικογένεια του εκλιπόντος πρώην προέδρου.
Στη δήλωση, που ανέγνωσε ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, γιος της Φωτεινής Παπαδόπουλου από τον πρώτο γάμο της, αναφέρεται:
«Σήμερα, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008, ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε. Έφυγε μετά από μια άνιση μάχη με την επάρατη ασθένεια, την οποία έδωσε με το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την επιμονή, που χαρακτήριζαν κάθε στιγμή της ζωής του.
» Σήμερα η Κύπρος έχασε έναν πατριώτη, έναν ακούραστο μαχητή που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την ελευθερία και τη δημοκρατία και υπηρέτησε την Κύπρο και τον κυπριακό ελληνισμό με συνέπεια, αφοσίωση και προσήλωση σε αρχές και αξίες.
» Η οικόγενεια ευχαριστεί θερμά τον υπουργό Υγείας, τους θεράποντες ιατρούς και το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, που κατέβαλλαν όλες αυτές τις δύσκολες μέρες, για να θεραπεύσουν τον Τάσσο Παπαδόπουλο και να απαλύνουν τον πόνο του.
» Ευχαριστεί επίσης θερμά τις χιλιάδες συνανθρώπους μας, που όλες αυτές τις μέρες μοιράστηκαν την αγωνία μας και με τις ευχές και την αγάπη τους έδιναν δύναμη στον Τάσσο και σε εμάς.
» Σήμερα η οικογένειά μας έχασε έναν αφοσιωμένο σύζυγο, ένα στοργικό παππού, έναν αγαπημένο αδελφό, έναν υπέροχο πατέρα. Στο μεγάλο ταξίδι του, που αρχίζει σήμερα, θα τον συνοδεύει για πάντα η αγάπη μας, η υπόσχεσή μας πως δεν θα τον απογοητεύσουμε ποτέ και ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα μας χάρισε, μας δίδαξε και όσα ζήσαμε μαζί του».


Newsroom ΔΟΛ