Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2008

Η χώρα έχει ισχυρή κυβέρνηση, το διπλό μήνυμα Καραμανλή από τις Βρυξέλλες


Η εσωτερική επικαιρότητα κυριάρχησε στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σχετικά με τα επεισόδια των τελευταίων ημερών, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν αυτά προκαλούνται από «επαγγελματίες ταραξίες».
Ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να καπηλεύεται τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις της νέας γενιάς.
«Η σύγχυση που επιχειρείται είναι επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία» εξήγησε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν προβλήματα και ανησυχίες από πλευράς νέων.
Ο πρωθυπουργός απέρριψε τα περί ιδεολογικής κάλυψης στην τυφλή βία, επαναλαμβάνοντας ότι όλοι έχουμε υποχρέωση να καταδικάσουμε και να απομονώσουμε τη βία.
Σχετικά με το πακέτο κάλυψης των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές από τα επεισόδια, τόνισε ότι είναι επαρκές και αυτό το σημείωσαν και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.
Σε άλλη ερώτηση για τυχόν αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Εσωτερικών ή την ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, αλλά σαφέστατα πρέπει να γίνει αξιολόγηση των επιχειρησιακών σχεδίων.
Σε ερώτηση για τα περί εκλογών ή αλλαγής ηγεσίας στη ΝΔ, επανέλαβε ότι η χώρα διαθέτει ισχυρή κυβέρνηση, που καλείται μάλιστα να χειριστεί μια κρίσιμη -σε παγκόσμιο επίπεδο- κρίση.
Για την υπόθεση του Βατοπαιδίου τόνισε ότι αναμένει «με ιδιαίτερο ενδιαφέρον» το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του.
Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι στο θέμα η Πολιτεία δεν λειτούργησε όπως έπρεπε και υπάρχουν ευθύνες.
Για την οικονομία
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το άνοιγμα της ψαλίδας στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, λέγοντας ότι η χώρα καλύπτει και θα εξακολουθεί τις οικονομικές της ανάγκες.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι το δημόσιο χρέος μειώθηκε τα τελευταία χρόνια σημαντικά, ασκώντας μάλιστα κριτική στις κυβερνήσεις του παρελθόντος.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε επίσης για το αν είναι επαρκή τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και τόνισε ότι συνεχώς εξετάζονται και νέοι τρόποι στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά και κρίσιμων τομέων της οικονομίας.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, επικαλούμενος την πτώση της ανεργίας και τους ρυθμούς ανάπτυξης.
«Θα χρειαστεί σοβαρή, υπεύθυνη, αποτελεσματική πολιτική. Την κάνουμε και θα συνεχίσουμε να την κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.