Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Κλιμακώνουν μαθητές - φοιτητές


Μαζική ήταν και σήμερα η συμμετοχή μαθητών και φοιτητών που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας χωρίς να λείψουν και πάλι οι εντάσεις και τα επεισόδια.

Στο Σύνταγμα, ομάδες νεαρών επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών, στη Σταδίου εκπαιδευτικοί και γονείς μαθητών ήρθαν στα χέρια με αστυνομικούς, ενώ έξω από τη Νομική μία βόμβα μολότοφ βρήκε αστυνομικό.

Νωρίτερα, πανεπιστημιακοί καθηγητές προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκφράζοντας "έντονο προβληματισμό, πίκρα και αγανάκτηση, μετά τα τελευταία τραγικά γεγονότα βίας με αποκορύφωμα τη βίαιη και εγκληματική απώλεια της ζωής ενός παιδιού, καθώς και τις συμπλοκές και τους βανδαλισμούς που ακολούθησαν".
Από την πλευρά τους φοιτητές και μαθητές δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Ήδη υπό κατάληψη βρίσκονται το Πολυτεχνείο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό, Σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς επίσης τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Υπό κατάληψη τελούν και τα περισσότερα τμήματα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, 100 σχολεία τελούν υπό κατάληψη σε όλη την Ελλάδα. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης έκανε έκκληση να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και επισήμανε την ανάγκη να εκτονωθεί η κατάσταση και να μην γίνουν τα παιδιά "εργαλεία" στα χέρια κουκουλοφόρων και ακραίων στοιχείων.

Οι μαθητές έχουν προγραμματίσει για την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου καθιστική διαμαρτυρία έξω από την ΓΑΔΑ και παράλληλα καθιστικές διαμαρτυρίες στα κατά τόπους Αστυνομικά τμήματα σε όλη τη χώρα.

Την Τρίτη θα συνεχίσουν τους αποκλεισμούς κεντρικών δρόμων.