Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Αναστολή λειτουργίας των Κέντρων Γεωργικής Εκπαίδευσης!



ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ


Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία προσυπογράφουν και άλλοι δυο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να πληροφορηθεί τους λόγους αναστολής της λειτουργίας των Κέντρων Γεωργικής Εκπαίδευσης, που είναι αναγκαία για την κατάρτιση και την εκπαίδευση των αγροτών.


Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:


«Οι ραγδαίες εξελίξεις στον αγροτικό τομέα στην Ευρώπη και παγκοσμίως απαιτούν κατάλληλα καταρτισμένους και εκπαιδευμένους αγρότες.
Ο αγρότης του μέλλοντος είναι ο ενημερωμένος αγρότης, που να μπορεί να ανταπεξέλθει στον διεθνή ανταγωνισμό. Όμως, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε αναιτιολόγητα την παύση λειτουργίας των Κέντρων Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕΓΕ), τα οποία λειτουργούν από το 1967 επιμορφώνοντας τους αγρότες.
Με αυτή τη απόφαση, εκτός των άλλων, θέτουν σε κίνδυνο εκατοντάδες νέους αγρότες, που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα του Γ’ ΚΠΣ και πρέπει να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ώρες κατάρτισης.
Ήδη τα ΚΕΓΕ είναι απογυμνωμένα από προσωπικό και οι αγρότες αγωνιούν για το επικείμενο «λουκέτο», αφού έληξαν ήδη οι αποσπάσεις των διδασκόντων γεωτεχνικών, που ήδη επέστρεψαν στις οργανικές τους θέσεις.
Επειδή η ενημέρωση και η εκπαίδευση των αγροτών στα σύγχρονα δεδομένα της γεωπονικής επιστήμης είναι σημαντικοί παράγοντες για μια βιώσιμη, ανταγωνιστική και αειφόρο γεωργία.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


Για ποιο λόγο ανεστάλη η λειτουργία των Κέντρων Γεωργικής Εκπαίδευσης; Τι θα γίνει με τους αγρότες, για τους οποίους απαιτούνται τουλάχιστον 150 ώρες επιμόρφωσης, προκειμένου να εισπράξουν τους προβλεπόμενους κοινοτικούς πόρους;».