Στις ελληνικές… καλένδες παραπέμπει η Κυβέρνηση τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, με το πρόσχημα ότι αδυνατεί να εξασφαλίσει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για τη στήριξη του θεσμού εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η απόφαση της παραπομπής στο απώτερο μέλλον του «Καποδίστρια 2» επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά και τη διαβεβαίωση που τους παρέσχε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης ότι, αδυνατεί να καλύψει το οικονομικό κόστος (ύψους 4,2 δισ. ευρώ) της μεταρρύθμισης. Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, μίλησε μόνο για την έλλειψη χρημάτων, χωρίς να αναφερθεί στις βαθύτερες αιτίες του «παγώματος» του «Καποδίστρια 2». Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», η πραγματικότητα είναι ότι, για την αναβολή, εκτός από το οικονομικό κόστος, συνεκτιμήθηκε επίσης και η συνοχή του κυβερνώντος κόμματος, που επιδεινώθηκε επικίνδυνα μετά τη διαγραφή του κ. Π. Τατούλη. Ο κ. Παυλόπουλος ως την περασμένη Παρασκευή, όπως είχε ρητώς δεσμευθεί, θα έπρεπε να είχε παραδώσει στη διοίκηση της ΚΕΔΚΕ τις προτάσεις της Κυβέρνησης για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Ουδέποτε όμως προσήλθε στο ραντεβού με τον πρόεδρο της Ένωσης και δήμαρχο Αθηναίων, κ. Νικ. Κακλαμάνη. Η εξήγηση που εδόθη είναι ότι η μεταρρύθμιση δεν έχει κανένα νόημα, αν δεν μπορούν να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι.
Οι αιτίες της αναβολής του σχεδίου «Καποδίστριας 2»
Υπέρ της παραπομπής της διοικητικής μεταρρύθμισης στις ελληνικές καλένδες, εκτός από την οικονομική κρίση - ένα υπαρκτό πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζεται από όλους ως ανασταλτικός παράγοντας - συνεκτιμήθηκαν επίσης μια σειρά γεγονότα που απειλούν ευθέως τη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος.
Μετά την ανατροπή του πολιτικού κλίματος με την κάμψη των ποσοστών της Ν.Δ., όπως καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις, η πολιτική κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία προωθούσαν κυβερνητικά στελέχη μέσω της διοικητικής μεταρρύθμισης, υπάρχει κίνδυνος να καταστεί πλέον «μπούμερανγκ». Επιπλέον, βουλευτές του κόμματος έχουν διαμηνύσει στη Ρηγίλλης ότι διαφωνούν με τη νέα χάραξη των Δήμων που προωθεί η Κυβέρνηση και απειλούν να μεταφέρουν την αντιπαράθεση στη Βουλή.
Ένας ακόμη παράγοντας που συνηγορεί στην αναβολή προς το παρόν του σχεδίου της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι ότι, με το κυβερνητικό σχέδιο για τον «Καποδίστρια 2», όπως κατέδειξαν οι συνεδριάσεις των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων όλης της χώρας, διαφωνεί το σύνολο σχεδόν των στελεχών της Αυτοδιοίκησης. Τέλος, οι υπαναχωρήσεις του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού, κυρίως για την υπό σύσταση περιφερειακή διοίκηση για την οποία επέλεξε την έμμεση και όχι άμεση εκλογή του περιφερειάρχη, εξαφάνισε οποιαδήποτε δυνατότητα συναίνεσης με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Με άλλα λόγια, ο «Καποδίστριας 2», υπό τη μορφή που προωθούνταν, είχε υπογράψει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του πολύ πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.
Χτύπημα
Η εξήγηση που εδόθη είναι ότι η μεταρρύθμιση δεν έχει κανένα νόημα, αν δεν μπορούν να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι.
Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
***Σημείωση TRIFYLIANEWS:
H αναβολή, δε σημαίνει και ότι δε θα γίνει κάποια στιγμή ο Καποδίστριας 2!
Απλά, δεν θα ισχύσει από τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές το 2010...
Αν Κυβέρνηση είναι πάλι η Ν.Δ θα υλοποιηθεί ο "σχεδιασμός" με βάση τις Προτάσεις του Ι.Τ.Α. με κάποιες, ελάχιστες, μικροδιορθώσεις, δηλαδή αν όχι 6 Δήμοι όπως λέει η πρώτη πρόταση, μπορεί να γίνουν το πολύ 8, δηλαδή 2 Δήμοι σε κάθε πρώην επαρχία της Μεσσηνίας...
Και αν στις κάλπες των εθνικών εκλογών επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ και κατά συνέπεια Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, τότε θα γίνει τάχιστα η Διοικητική Μεταρρύθμιση, οι συνενώσεις των Δήμων, σύμφωνα με τον εδώ και χρόνια σχεδιασμό και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τους Δήμους, που σημαίνει, όπως πολλάκις έχει ειπωθεί και από επίσημα χείλη, 4 Δήμοι στις πρώην 4 επαρχίες!!!!!!!......
Σημειώστε τα αυτά που σας γράφουμε και κρατήστε τα και να 'στε βέβαιοι πως θα επιβεβαιωθούμε, όχι γιατί είμαστε τόσο μέσα στα πράγματα, που λέει ο λαός μας, αλλά πολύ απλά γιατί είμαστε ρεαλιστές και βλέπουμε τα πράγματα ως έχουν, χωρίς παραμορφωτικούς φακούς... Εκεί πάνε, προς τα κει βαδίζουν, εμείς πού να κοιτάμε, πίσω;;; Να κλειστούμε στο μικροκοσμό μας;;; Δε γίνεται...