Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

3,5% μπροστά το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με το Βαρόμετρο του ΣΚΑΪ...



Στις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται το ΠΑΣΟΚ της Νέας Δημοκρατίας στη μηνιαία εκτίμηση εκλογικής επιρροής σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue, για την Kαθημερινή και το ΣΚΑΪ για το μήνα Νοέμβριο.


Αναλυτικά όλα τα στοιχεία του Βαρόμετρου θα παρουσιαστούν από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ σε λίγα λεπτά, τα μεσάνυχτα, στην εκπομπή "5η Ημέρα", και από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ την Παρασκευή, στις 10:00.


Το δυσμενές παγκόσμιο οικονομικό κλίμα και οι επιπτώσεις του στην τσέπη των ελλήνων καταναλωτών καταγράφονται στο μηνιαίο Βαρόμετρο της Public Issue για το ΣΚΑΪ και την "Καθημερινή", που διενεργήθηκε το διάστημα 11-12/11/2008.


Ειδικότερα, το 73% των Ελλήνων δηλώνει ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για την παγκόσμια οικονομική κρίση, φοβούμενο άνοδο των τιμών των προϊόντων (24%), εργασιακή ανασφάλεια (21%) και επιπτώσεις στις ασφάλειας και τις συντάξεις (20%), ενώ τουρισμός και εμπόριο είναι οι κλάδοι που οι ερωτώμενοι πιστεύουν ότι θα πληγούν περισσότερο (31% και τα δύο).Επίσης, το 61% των ερωτηθέντων απαντά ότι αντιμετωπίζει δυσκολία στην αποπληρωμή των δανείων και 47% στην αποπληρωμή των καρτών.


Παρόλη την κρίση, πάντως, οι Έλληνες δε φαίνεται να φαίνονται διατεθειμένοι να αναβάλουν τις διακοπές τους, την αγορά αυτοκινήτου, ή επενδύσεις που αφορούν το σπίτι τους, προτιμώντας να κόψουν χρήματα από τη διασκέδασή τους. Έτσι, το 66% δηλώνει ότι ξοδεύει λιγότερα για ψυχαγωγία και διασκέδαση, 51% απαντά ότι δεν έχει αναβάλει ή ακυρώσει τα σχέδιά του για αγορά αυτοκινήτου ή μηχανής, 52% απαντά ότι δεν έχει ακυρώσει αγορές για το σπίτι, ενώ 51% δεν έχει ακυρώσει τα σχέδιά του για αγορά νέας κατοικίας.Το 12% εκτιμά ότι η οικονομική κρίση θα διαρκέσει έξι μήνες, το 23% ένα χρόνο, το 31%, 2-3 χρόνια, το 7% από 4 έως 5 χρόνια ενώ το 12% πιστεύει ότι η κρίση θα διαρκέσει περισσότερο από 5 χρόνια.


Οι τράπεζες


Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Νοεμβρίου, το 73% απαντά ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα των τραπεζών, με τη συντριπτική πλειοψηφία (90%) να ζητά μεγαλύτερο έλεγχο. Επίσης, το 46% απαντά ότι η κυβέρνηση δε θα πρέπει να στηρίξει οικονομικά τις τράπεζες, ενώ για τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το 71% πιστεύει ότι δεν κρατούν καθόλου υπεύθυνη στάση απέναντι στην κρίση.


Τατούλης


Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η άποψη της κοινής γνώμης απέναντι στη διαγραφή Τατούλη και το ενδεχόμενο διάσπασης της ΝΔ.Αρνητική γνώμη για τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Πέτρο Τατούλη εκφράζει το 30% των ερωτηθέντων.Θετική άποψη για τον βουλευτή Αρκαδίας εκφράζει το 29%, μάλλον θετική το 14% και μάλλον αρνητική το 9%. Το 50% θεωρεί μάλλον σωστή την απόφαση του πρωθυπουργού να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας και εκτός κόμματος τον κ. Τατούλη. Τρεις στους δέκα (32%) χαρακτηρίζουν μάλλον λάθος την απόφαση του κ. Καραμανλή, ενώ μόλις 3% δηλώνει "ούτε σωστή, ούτε λάθος". Στο ερώτημα πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο διάσπασης της ΝΔ, το 53% απαντά "όχι και τόσο/καθόλου πιθανό" και το 38% "πολύ/αρκετά πιθανό".


Ομπάμα


Θετική άποψη για τον νεοεκλεγέντα αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα εκφράζει το 88%. Αρνητική γνώμη εκφράζει μόλις το 5%. Στο ερώτημα κατά πόσο ο Μπαράκ Ομπάμα θα μπορέσει να διαχειριστεί την οικονομική κρίση σε σχέση με τον Τζορτζ Μπους, το 74% εκτιμά μάλλον καλύτερα, το 18% το ίδιο και μόλις το 1% δηλώνει μάλλον χειρότερα. Οι πολίτες σε ποσοστό 32% τοποθετούν τις απόψεις του Μπαράκ Ομπάμα στο Κέντρο, το 17% στην Κεντροαριστερά, το 5% στην Αριστερά, το 15% στην Κεντροδεξιά και το 13% στη Δεξιά. Το 66% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι με την εκλογή Ομπάμα θα αλλάξει η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ενώ το 29% δηλώνει ότι η πολιτική θα παραμείνει ίδια. Αναφορικά με την Ελλάδα, 6 στους 10 πολίτες (60%) εκτιμά ότι η εκλογή Ομπάμα θα έχει μάλλον θετικές επιπτώσεις στα συμφέροντα της Ελλάδας.