Με την πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ -η οποία διεξήχθη υπό καταρρακτώδη βροχή- κορυφώθηκαν χθες οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 35η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου.
Μικροεπεισόδια, με ρίψη μολότοφ και αντικειμένων κατά αστυνομικών δυνάμεων, που απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, σημειώθηκαν μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία, λίγο μετά την πλατεία Μαβίλη και ψηλότερα, προς την Κηφισίας.
Πριν διασπαστούν και διαλυθούν στους κάθετους δρόμους της Κηφισίας, οι νεαροί έσπασαν μία στάση των αστικών λεωφορείων μπροστά από το Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, καθώς και ζαρντινιέρες στο πεζοδρόμιο.
Η πορεία ολοκληρώθηκε έξω από την αμερικανική πρεσβεία όταν έφτασαν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που είχαν διαχωριστεί νωρίτερα από την υπόλοιπη πορεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία προχώρησε σε 11 προσαγωγές για τα επεισόδια.
Μετά τις 6.30 μ.μ. περίπου άρχισαν σταδιακά να δίνονται στην κυκλοφορία κεντρικές οδοί που είχαν κλείσει για τις εκδηλώσεις.
Ένταση επικράτησε το πρωί και στη Θεσσαλονίκη μεταξύ φοιτητικών παρατάξεων στην Πολυτεχνική Σχολή.
Φοιτητές αριστέρων παρατάξεων εμπόδισαν την είσοδο στο μνημείο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, σε μέλη της ΔΑΠ, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν και να τραυματιστούν ελαφρά δύο άτομα.
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από φοιτητές, τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ και τον πρύτανη του πανεπιστημίου Μακεδονίας -ο οποίος, ωστόσο, αποδοκιμάστηκε έντονα από παριστάμενους φοιτητές- το συντονιστικό αγώνα σχολείων, εργατικά σωματεία, εκπροσώπους τοπικών φορέων, καθώς και από απλούς πολίτες.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στη Θεσσαλονίκη με τις δύο πορείες (το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ με τις νεολαίες τους και στη δεύτερη ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία του ΣΥΝ, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και η φοιτητική παράταξη των ΕΑΑΚ) που κατέληξαν στο προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μια τρίτη πορεία έγινε με πρωτοβουλία της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους των Φυλακών που κάνουν απεργία πείνας. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τη Θεολογική Σχολή και πέρασαν μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ και από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, στη συμβολή Αριστοτέλους και Ερμού.
Στο Ηράκλειο αστυνομικός επιχείρησε να πετάξει για εκφοβισμό μια χειροβομβίδα κρότου - λάμψης η οποία εξερράγη στα χέρια του. Εκτός από τον ίδιο, που τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι και πιο ελαφρά στην κοιλιά, τραυματίστηκε ελαφρά και ένας ακόμα αστυνομικός που βρισκόταν δίπλα του.
Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και τελικώς αποφασίσθηκε η μεταφορά του σοβαρότερα τραυματισμένου αστυνομικού στο ΚΑΤ με C-130.H Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου εξέφρασε «θλίψη, οργή και αγανάκτηση» για την «απρόκλητη, βίαιη και βάναυση επίθεση εναντίον εργαζομένων αστυνομικών που είχε τελικώς σας αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό δύο αστυνομικών».
Στην Αθήνα σε επιφυλακή βρίσκονταν περισσότεροι από 8.000 αστυνομικοί. Σε ετοιμότητα ήταν και οι αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, λόγω και της παραμονής στην πόλη αντιεξουσιαστών από τη Γερμανία, που συμμετείχαν σε διαδήλωση υπέρ των κρατουμένων στις φυλακές την Παρασκευή.
Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλονίκη είχε δοθεί εντολή από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για επέμβαση της αστυνομίας στον πανεπιστημιακό χώρο σε περίπτωση τέλεσης αυτόφωρων κακουργηματικών πράξεων.
Στην ομιλία του ο πρύτανης του ΕΜΠ Κ.Μουτζούρης επισήμανε τη σημασία του αγώνα για τη σημερινή εποχή, αναφερόμενος «στην παγκόσμια οικονομική κρίση, τη συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων και τις επιβουλές κατά της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που πληθαίνουν και γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Δημήτρης Πρωτοψάλτης, μίλησε για την «κορυφαία αντιστασιακή πράξη κατά της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας» και αναφέρθηκε στους κινδύνους της εποχής μας.
Μετά τις ομιλίες, έγινε το προσκλητήριο των νεκρών φοιτητών, κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το 1973.
Η εκδήλωση της Επιτροπής Εορτασμού ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη της πορείας στους συγκεντρωμένους έξω από το Ίδρυμα.
Η Βουλή, σε ειδική συνεδρίαση, τίμησε με ενός λεπτού σιγή, την 35η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Εκ μέρους της κυβέρνησης μίλησε ο υφυπουργός Παιδείας Σπυρίδων Ταλιαδούρος, που έκανε λόγο για διαχρονικές αξίες των ιδανικών των νέων του Πολυτεχνείου που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον ελληνικό λαό.
Ακόμα, έκανε λόγο «για παιδεία που εξοπλίζει τους νέους με σύγχρονα όπλα για να έχει η νέα γενιά ένα μέλλον στη σύγχρονη εποχή».
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Γείτονας, επεσήμανε ότι η επέτειος του Πολυτεχνείου ενισχύει την εθνική μας μνήμη, και καλεί τους νέους σε κοινούς αγώνες και πρόσθεσε ότι, στη σημερινή εποχή καλούμαστε να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο και να του εγγυηθούμε τα δικαιώματα του.
Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Βέρα Νικολαϊδου, σημείωσε ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου, ήταν αποτέλεσμα μικρών και μεγάλων αντιστάσεων και έκανε λόγο «για ακόμα ένα παράδειγμα ότι ο λαός και οι εργαζόμενοι μπορεί να τα βάλουν με τους μεγάλους».
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας, μίλησε και αυτός για διαχρονικό μήνυμα της γενιάς του Πολυτεχνείου, και πρόσθεσε ότι η ιδέα τους παραμένει πάντα νέα και φρέσκια.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης ανέφερε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ποιοτική δημοκρατία όταν αυτή ταλανίζεται από κουκουλοφόρους που ταλανίζουν και ταλαιπωρούν το πολίτη.
http://www.in.gr/
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ