Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Πεντακάθαρος ο Μεσσηνιακός κόλπος!



Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν τα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου, ύστερα και από τις διαπιστώσεις που παρουσίασε η επιστημονική ερευνητική ομάδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).


Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα πάνω στο ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίον», το οποίο βρέθηκε στο Λιμάνι της Καλαμάτας. Οι τοπικοί Φορείς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις έρευνες που το ΕΛΚΕΘΕ πραγματοποιεί στον Μεσσηνιακό κόλπο και τις δυτικές ακτές του Νομού Μεσσηνίας, καθώς επίσης και για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των ερευνών αυτών.

Αρκετές παρουσίες εκπροσώπων Φορέων
Το παρόν στην ενημέρωση αυτή έδωσαν εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, ο λιμενάρχης Μεσσηνίας Αριστοτέλης Σαλβάνος, οι βουλευτές Μεσσηνίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης και Δημήτρης Κουσελάς, ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, οι αντινομάρχες Στάθης Αναστασόπουλος, Αθανάσιος Σαμέλης και Άγγελος Κωτσιόπουλος, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής, Ανδρούσας Μένης Παπαδόπουλος και Λεύκτρου Γιάννης Μαραμπέας, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νικόλαος Τζάννες, ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Καλαμάτας Στέφανος Κουνιάδος και πολλοί άλλοι Αυτοδιοικητικοί παράγοντες του Νομού Μεσσηνίας.

Ο σκοπός του ΕΛΚΕΘΕ και οι δράσεις του
Σκοπός του ΕΛΚΕΘΕ είναι η διεξαγωγή επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, η πειραματική ανάπτυξη κι επίδειξη, η διάδοση κι εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας, ιδιαίτερα στους τομείς της μελέτης και προστασίας της υδρόσφαιρας, των οργανισμών της, των ορίων της με την ατμόσφαιρα, την ακτή και τον βυθό, των φυσικών, χημικών, βιολογικών και γεωλογικών συνθηκών, που επικρατούν και διέπουν τα παραπάνω συστήματα.

Διημερίδα την άνοιξη του 2009 στην Καλαμάτα
Εισαγωγικά, πριν την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ, Γεώργιος Χρόνης, καθώς και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας, Ευστάθιος Μπαλόπουλος. Αναφέρθηκαν περισσότερο στη λειτουργία του ΕΛΚΕΘΕ, την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί από το ΕΛΚΕΘΕ, τη Νομαρχία Μεσσηνίας, την ΤΕΔΚ Μεσσηνίας και τον Δήμο Καλαμάτας και το ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΛΚΕΘΕ. Επίσης, ο κ. Μπαλόπουλος υποσχέθηκε πώς την άνοιξη του 2009 θα πραγματοποιηθεί μια διημερίδα στη Καλαμάτα, στην οποία θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα αποτελέσματα της μέχρι στιγμής καταγραφής δεδομένων για τον Μεσσηνιακό κόλπο και τις δυτικές ακτές του Νομού Μεσσηνίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας
Όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα, τα οποία παρουσίασε η υπεύθυνη της επιστημονικής ομάδας που μελετά τον Μεσσηνιακό κόλπο, κα Παυλίδου, η ποιότητα στα δείγματα νερού, όσο και ιζημάτων, από 18 συνολικά σταθμούς δειγματοληψίας, αποδεικνύουν ότι, η ποιότητα είναι από αρκετά καλή έως υψηλή και χωρίς ιδιαίτερη ανθρωπογενή επιβάρυνση.

«Αγκάθι» ο Βιολογικός Καθαρισμός της Καλαμάτας
Η κα Παυλίδου υπογράμμισε πάντως ότι, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις εκβολές του Παμίσου, καθώς και στο σημείο του αγωγού του Βιολογικού Καθαρισμού. Ιδιαίτερα στο δείγμα ιζήματος στον αγωγό του Βιολογικού Καθαρισμού βρέθηκαν οργανικές ενώσεις, που αποδεικνύουν ανθρωπογενή παρέμβαση.
Ωστόσο, δεν θα πρέπει να τραγικοποιούνται τα πράγματα, καθώς, η όποια μόλυνση, σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδος, όπως παρουσιάστηκε και σε χάρτη σύγκρισης, είναι σε αρκετά μικρό βαθμό κι ελεγχόμενη.

«Ανάγκη εκσυγχρονισμού του Βιολογικού Καθαρισμού»
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος Βιολογικού Καθαρισμού της Καλαμάτας, υπογραμμίζοντας αυτό που κατά καιρούς έχει επισημάνει δημόσια: «Αν ένα έργο πρέπει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, είναι η αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού σε τριτοβάθμιο».

«Να αξιοποιηθούν τα στοιχεία»
Ο νομάρχης Μεσσηνίας, Δημήτρης Δράκος, επισήμανε την ανάγκη να αξιοποιηθούν αυτά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ώστε να γίνουν εργαλείο πίεσης για να γίνουν Βιολογικοί Καθαρισμοί υψηλής τεχνολογίας και ποιότητας. Επίσης έκρινε αναγκαίο να μην εφυσηχαστούν με τα αποτελέσματα, τα οποία κρίνονται ως ικανοποιητικά, καθώς τόνισε: «Το ότι δεν έχουμε προβλήματα δεν σημαίνει ότι, πρέπει να εφυσηχαστούμε. Τώρα γίνεται ακόμα μεγαλύτερη η ευθύνη για την ανάπτυξη της έρευνας, ώστε να διασφαλισθεί αυτό το υψηλό επίπεδο ποιότητας, που παρουσιάζεται».


Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ