Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Δοκιμάζονται τα παιδιά στην Αϊτή



Τουλάχιστον 650.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 300.000 παιδιά, έχουν πληγεί από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις βιβλικές πλημμύρες που σαρώνουν την Αϊτή ύστερα από το πέρασμα των τριών κυκλώνων Φέι, Γκούσταβ και Χάνα τις τελευταίες εβδομάδες, ανακοίνωσε η Unicef.

"Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να καταφύγουν πάνω στις στέγες των σπιτιών τους και πολλοί από αυτούς εδώ και ημέρες δεν μπορούν να επιστρέψουν σ' αυτά", αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Ταμείο του ΟΗΕ για την παιδική ηλικία.

"Μεγάλες γέφυρες έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά, ενώ οι κατολισθήσεις εδάφους έχουν εξαφανίσει τους δρόμους σε όλη τη χώρα", προσθέτει η οργάνωση, διευκρινίζοντας ότι "η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη από τον κίνδυνο της κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής σε μία χώρα όπου η επισιτιστική κρίση παραμένει χωρίς λύση".

Η Unicef ανακοίνωσε ότι εκταμίευσε περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα απευθύνει έκκληση προς όλους τους θεσμούς του ΟΗΕ στην Αϊτή για άμεση βοήθεια.

Ανθρωπιστική βοήθεια έχει αποσταλεί επίσης στη Δομινικανή Δημοκρατία, την Κούβα και την Τζαμάικα, προσθέτει.

Ο κυκλώνας Χάνα προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων στην Αϊτή, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, ο οποίος τονίζει ότι "ο απολογισμός αυξάνεται ώρα με την ώρα".

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Γκούσταβ προκάλεσε 77 θανάτους και τρεις εβδομάδες νωρίτερα η Φέι περίπου άλλους 40.

Την ίδια ώρα ο κυκλώνας Αϊκ, ο οποίος κατευθύνεται προς την Κούβα και τις Μπαχάμες και απειλεί τη Φλόριδα, αναβαθμίστηκε από την κατηγορία 3 στην κατηγορία 4, και εξελίσσεται σε ένα "εξαιρετικά επικίνδυνο" φυσικό φαινόμενο, όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των τυφώνων (NHC).

Η Αϊτή, που δοκιμάζεται σκληρά από τη μανία των κυκλώνων, απειλείται και πάλι από καταρρακτώδεις βροχές που αναμένεται να προκαλέσει ο Αϊκ.