Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Αποκλείει συνεργασία με ΝΔ ο Γ.Παπανδρέου και απευθύνει πρόσκληση προς την Αριστερά!



Αποκλείει κάθε σενάριο «μεγάλου συνασπισμού» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και χαρακτηρίζει επωφελή για τη χώρα ενδεχόμενη συνεργασία με την Αριστερά, ενώ τονίζει ότι δεν υπήρξε καμία στροφή στη θέση του περί ευρωεκλογών.


«Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Καραμανλή έχει εκπνεύσει», λέει σε συνέντευξή του στον Ελέυθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως «από εμάς, το ΠΑΣΟΚ, από εμένα προσωπικά, τα στελέχη μας έως το τελευταίο μέλος μας, εξαρτάται να φανούμε αντάξιοι της ιστορικής μας ευθύνης».
Σχολιάζοντας τα σενάρια μη αυτοδυναμίας εμφανίζεται κατηγορηματικός: «Οι πολίτες απαιτούν ριζική αλλαγή πορείας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της χώρας συνεργαζόμενοι με αυτούς που ευθύνονται για τη σημερινή της πορεία» λέει ο κ. Παπανδρέου.
«Είναι αδύνατο να συνεργαστούμε με ένα κόμμα που εκπροσωπεί τις πιο επιθετικές νεοσυντηρητικές δυνάμεις, που ασκεί ακραίες πολιτικές για να εξυπηρετήσει τα μεγάλα ολιγαρχικά συμφέροντα, που κυβερνά με αλαζονεία και αυταρχισμό, που παράγει και συγκαλύπτει σκάνδαλα, που θεωρεί το κράτος λάφυρο, που νοθεύει ακόμα και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και που ποτέ δεν θέλησε να συνεργαστεί μαζί μας για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων», προσθέτει.
Σε ό,τι αφορά συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ «η θέση μας είναι πολύ απλή και σαφής. Διατυπώσαμε προς τις άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς πρόταση συνεργασίας, η μορφή της οποίας θα μπορούσε να προκύψει μετά από ένα μεταξύ μας διάλογο. Θα μπορούσε να είναι γενικευμένη ή να αφορά επιμέρους θέματα στα οποία υπάρχει εξ αντικειμένου σύγκλιση απόψεων.
«Μόνο όφελος για την κοινωνία μπορεί να προκύψει από μια τέτοια συνεργασία. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Είναι ειρωνεία: η άρνησή τους να συμμετάσχουν σε ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας σπρώχνει τους πολίτες προς το «δικομματισμό», τον οποίον υποτίθεται πως καταπολεμούν» σημειώνει ο κ. Παπανδρέου.
Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του σχετικά με την ψήφο στις ευρωεκλογές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει: «Καμία στροφή. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεγάλο κόμμα που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση δίνει τη μάχη για τη νίκη. Το ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι 'χαλαρή' αποτελεί κοινή ιστορική διαπίστωση. Και αυτός ακριβώς είναι ο κίνδυνος που πρέπει να αποτρέψουμε (...) Το μήνυμα που πρέπει να βγει από την κάλπη πρέπει να είναι πολύ σαφές: μια μαζική καταδίκη της πολιτικής της ΝΔ. Γι' αυτό μίλησα για δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης».


Τι λένε Πάγκαλος, Διαμαντοπούλου


«Αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι μια πεποίθηση νίκης, μια ελπίδα. Μόνο του το ΠΑΣΟΚ δυσκολεύεται, θα προσπαθήσει, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι δεν μπορεί. Μπορούν όμως ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μαζί να δώσουν την ελπίδα και την πεποίθηση νίκης» δηλώνει στο μεταξύ στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο Θεόδωρος Πάγκαλος.


Η κα Αννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας σε ερώτημα της Καθημερινής της Κυριακής αν υπάρχει κάποιος χρόνος καθοριστικός προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να καταφέρει να ανακάμψει, απαντά: «Το θέμα δεν είναι ο χρόνος αλλά ο στόχος, που είναι νίκη στις ευρωεκλογές που έρχονται σε εννιά μήνες. Το ΠΑΣΟΚ δεν αντέχει άλλη ήττα. Πρέπει να νικήσει, γιατί δεν αντέχουν οι πολίτες, δεν αντέχει η χώρα».