Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Νεκροί από έκρηξη νάρκης...



Φορτηγό έπεσε σε νάρκη κατά αρμάτων μάχης σε περιοχή που αποτελούσε άλλοτε προπύργιο των Ερυθρών Χμερ, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να βρουν το θάνατο και άλλοι τρεις να τραυματιστούν.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στην βορειοδυτική περιοχή Άνλονγκ Βενγκ, ενώ ανάμεσα στα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά που ταξίδευαν με το φορτηγό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία, οι πρόσφατες βροχές ίσως διέβρωσαν το έδαφος και έφεραν τη νάρκη στην επιφάνεια του εδάφους.

Η περιοχή κοντά στην μεθόριο με την Ταϊλάνδη ήταν στο παρελθόν βάση των Ερυθρών Χμερ και ο τόπος όπου ο ηγέτης τους, Πολ Ποτ, πέθανε το 1998.

Τουλάχιστον 4 έως 6 εκατομμύρια νάρκες παραμένουν στις επαρχίες της Καμπότζης από την εποχή του εμφυλίου, περισσότερες από ό,τι σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο.

Ομάδες αποναρκοθέτησης έχουν καθαρίσει πάνω από 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης ως σήμερα, όμως νάρκες παραμένουν σε άλλα 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με τις αρχές.

Κατά μέσον όρο, 450 άνθρωποι βρίσκουν κάθε χρόνο το θάνατο στην Καμπότζη από εκρήξεις ναρκών και πολλοί ακόμη μένουν ανάπηροι.

Ο αριθμός των θανάτων έχει σημειώσει αισθητή μείωση, καθώς στο παρελθόν έφθαναν τους 800 σε ετήσια βάση.