Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

Ρωσία: Αναστέλλει τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ



Η ρωσική κυβέρνηση ενημέρωσε σήμερα Πέμπτη το Αρχηγείο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, ότι "αναστέλλονται" όλες οι στρατιωτικές της δραστηριότητες σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, "μέχρι νεότερων εντολών", οι οποίες όμως θα δοθούν από τη ρωσική κυβέρνηση (όχι από τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία).

Η ρωσική επίσημη αυτή ενημέρωση έγινε μέσω των "προβλεπόμενων διαδικασιών" στον τομέα (χώρο) των ενόπλων δυνάμεων, όπως έγινε γνωστό από την εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ, Κάρμεν Ρομέρο.

Ας σημειωθεί ότι η Νορβηγία, η Εσθονία και η Λετονία, κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στη διάρκεια της Τετάρτης είχαν αναφέρει από την πλευρά τους ότι έλαβαν την ρωσική ειδοποίηση με το ανωτέρω περιεχόμενο -ότι η ρωσική στρατιωτική συνεργασία με το ΝΑΤΟ "αναστέλλεται".
Οι δύο πλευρές (ΝΑΤΟ, Ρωσία) συνεργάζονταν στους τομείς των πυραύλων μικρού βεληνεκούς όπως και σε μερικά "αμυντικού" χαρακτήρα προγράμματα. Επίσης, στη διάρκεια του τρέχοντος έτους είχαν υπογράψει συμφωνία για την μεταφορά πολεμικού υλικού, που δεν προκαλεί τον θάνατο, μέσω του ρωσικού εδάφους προς το Αφγανιστάν.
Εν τω μεταξύ, πεντακόσιοι Ρώσοι στρατιώτες θα παραμείνουν στη ζώνη ασφαλείας γύρω από τη Νότια Οσετία ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ οι υπόλοιπες ρωσικές δυνάμεις θα έχουν ολοκληρώσει την αποχώρησή τους από το έδαφος της Γεωργίας μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, όπως δηλώνει ο υπαρχηγός του ρωσικού επιτελείου. Από την ερχόμενη Δευτέρα 20 παρατηρητές του ΟΑΣΕ θα βρίσκονται στην περιοχή της Ν. Οσετίας προκειμένου να επιτηρούν την εκεχειρία.


Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Γεωργίας Σαακασβίλι, σε σημερινή συνέντευξή του, κατηγορεί τους Ρώσους ότι αποσύρονται από μεγάλες αστικές ζώνες όπως το Γκόρι για να ανασυνταχθούν σε στρατηγικές τοποθεσίες.

Η κατάσταση στον Καύκασο και το επίπεδο των σχέσεων Ρωσίας-ΝΑΤΟ στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, την Παρασκευή.


με πληροφορίες από http://news.ert.gr/c/8/414148.asp