Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2008

Καθησυχάζει τους μητροπολίτες ο υπουργός Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών...


Καθησυχαστικό μήνυμα προς τους μητροπολίτες, που διαφωνούν με τις αλλαγές που αναμένονται στο μάθημα των Θρησκευτικών εξέφρασε από την Κέρκυρα ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο υπουργός από την Κέρκυρα κατά τη διάρκεια περιοδείας του ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς τόνισε ότι δεν μεταβάλλεται κάτι σημαντικό αναφορικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών.
«Το μάθημα ήταν και παραμένει υποχρεωτικό και το σύνολο αυτών που επικαλούνταν κατά το παρελθόν λόγω συνείδησης να εξαιρεθούν, το ίδιο ακριβώς σύνολο δικαιούται να επικαλεστεί λόγους συνείδησης και να εξαιρεθεί», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.
Αυτό που αλλάζει, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι ότι ενώ πριν για να εξαιρεθεί κάποιος από το μάθημα επικαλούνταν λόγους συνείδησης, τώρα δεν είναι υποχρεωμένος να αναλύει επ’ ακριβώς αυτούς τους λόγους «γιατί αυτό προσκρούει στα προσωπικά δεδομένα».
Υπενθύμισε μάλιστα ότι για αυτό το θέμα υπάρχει μια καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως και απόφαση της ανεξάρτητης Αρχής, οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί στην ελληνική διοίκηση πριν από δύο χρόνια.
«Όταν παρέλθει η διετία και δεν γίνει μια μορφή προσαρμογής σε αυτά τα δεδομένα, τότε κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις και ο διδάσκων και ο διευθυντής του σχολείου που έχει την ευθύνη για τη συλλογή αυτών των δηλώσεων», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.
Τόνισε μάλιστα πως με την μεταβολή που αναμένεται στο μάθημα των Θρησκευτικών όχι μόνο προστατεύεται ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του μαθήματος, αλλά και γίνονται σεβαστά τα προσωπικά δεδομένα των αλλόθρησκων ή αλλόδοξων που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στο μάθημα, ενώ καλύπτονται νομικά και οι διδάσκοντες ενόψει των αποφάσεων των ανεξάρτητων Αρχών και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Ο υπουργός, βέβαια, χαρακτήρισε «εύλογη» την ανησυχία των μητροπολιτών, της ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου, τόνισε όμως ότι «η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να μιλά με σαφήνεια και να μιλά συγκεκριμένα. Είναι ξεκάθαρο αυτό που λέμε και δεν νομίζω ότι επιδέχεται περαιτέρω παρερμηνείες ή παρεξηγήσεις».