Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Το PKK «δείχνει» ο Ερντογάν για τις βόμβες - Αγωνία για την τύχη του AKP




Τους Κούρδους αυτονομιστές του PKK κατηγορεί ο Τούρκος πρωθυπουργός για τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις που συντάραξαν την Κωνσταντινούπολη, με απολογισμό 17 νεκρούς και 154 τραυματίες.


Ο Ταγίπ Ερντογάν ζητά ενότητα, την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία στην Τουρκία εν αναμονή της ετυμηγορίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την τύχη του κυβερνώντος AKP...


Επισκεπτόμενος τη Δευτέρα τον τόπο των επιθέσεων, ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).


«Δυστυχώς το κόστος [των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων ανταρτών] είναι βαρύ. Το χθεσινοβραδυνό συμβάν αποτελεί ένα παράδειγμα γι' αυτό» είπε ο Ερντογάν, αποφεύγοντας ωστόσο να κατονομάσει το PKK. «Όταν κατονομάζεις κάνεις προπαγάνδα» είπε ο Ερντογάν, ενώ το πλήθος φώναζε συνθήματα κατά του PKK.
«Παλεύουμε 30χρόνια κατά της τρομοκρατίας» ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ακύρωσε το πρωϊνό υπουργικό συμβούλιο για να μεταβεί στην εργατική συνοικία Γκιουνγκιορέν της Κωνσταντινούπολης, όπου εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Κυριακής σκηνές πανικού.


Οι τουρκικές Αρχές και τα μέσα ενημέρωσης «δείχνουν» ως δράστες τους Κούρδους αυτονομιστές. Πάντως, από την πλευρά των ανταρτών διαψεύδεται κάθε ανάμειξη. Επισημαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στο όρος Καντίλ στο Βόρειο Ιράκ.
Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των βομβιστικών επιθέσεων.
Ο Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε, παράλληλα, έκκληση για ενότητα, λέγοντας πως αυτό είναι το διακύβευμα για τη χώρα, και όχι εάν θα κλείσει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), σε μία προφανή προσπάθεια να μετριάσει το δικαστικό δράμα που κορυφώνεται στην Τουρκία.
«Το πρόβλημά μας δεν είναι αν θα κλείσει ή όχι το AKP. Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι να διατηρήσουμε την ενότητά μας, ούτως ώστε η χώρα μας να ακολουθήσει μία διαφορετική κατεύθυνση» δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο καταγγέλλει ότι βρίσκεται αντιμέτωπο με «δικαστικό πραξικόπημα».
Η χρονική συγκυρία της διπλής βομβιστικής επίθεσης δημιούργησε πολλά ερωτήματα, δεδομένου ότι σημειώθηκε λίγες μόλις ώρες πριν αρχίσει η ακροαματική διαδικασία στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας για την κρίσιμη ετυμηγορία επί του εισαγγελικού αιτήματος για την απαγόρευση της λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Κατηγορώντας το AKP για ενέργειες που αντιβαίνουν στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας ζητά την απαγόρευση του κόμματος, καθώς και τον πενταετή αποκλεισμό από την πολιτική ζωή 71 κορυφαίων στελεχών του AKP, συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα συνεδριάζει σε καθημερινή βάση έως ότου καταλήξει το σώμα των 11 δικαστών καταλήξει σε απόφαση, η οποία εφόσον είναι αρνητική για το AKP εκτιμάται ότι θα οδηγήσει την Τουρκία σε πρόωρες εκλογές, πιθανώς τον Νοέμβριο.


Σκηνές πανικού στην Κωνσταντινούπολη


Η πρώτη βόμβα, μικρής ισχύος, εξερράγη στις 21.45 το βράδυ της Κυριακής σε τηλεφωνικό θάλαμο της περιοχής Γκιουνγκιορέν, στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης. Δέκα λεπτά αργότερα ακολούθησε δεύτερη ισχυρή έκρηξη, στην οποία σκοτώθηκαν και τα περισσότερα θύματα. Ο σχεδιασμός καταδεικνύει ότι η πρόθεση των δραστών ήταν να προκαλέσουν μακελειό.
Στον τόπο της διπλής βομβιστικής επίθεσης εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού. Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες με ανθρώπους αιμόφυρτους και αποπροσανατολισμένους να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση, και άλλους να κείτονται στο έδαφος ανάμεσα σε σπασμένα γυαλιά.
«Κανένας στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη βία, με το θάνατο αθώων ανθρώπων και με την τρομοκρατία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ. «Αυτές οι επιθέσεις δείχνουν πόσο απάνθρωποι και δυστυχισμένοι είναι όσοι κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις» πρόσθεσε.


Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα


Τις βομβιστικές επιθέσεις καταδίκασαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ και ξένες κυβερνήσεις.
Η Κομισιόν καταδίκασε με τον πιο απερίφραστο τρόπο την αποτρόπαιη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, η οποία, όπως σημειώνει το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, είναι ξεκάθαρο ότι είχε στόχο να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.Η Κομισιόν εκφράζει ακόμη την αλληλεγγύη της προς τον τουρκικό λαό για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τα συλλυπητήρια της στις οικογένειες των θυμάτων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής με επιστολή του εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τον Τούρκο ομόλογό του. Ο κ. Καραμανλής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πληροφορήθηκε με οδύνη τις επιθέσεις που προκάλεσαν την τραγική απώλεια ανθρωπίνων ζωών και εξέφρασε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τη συμπάθειά του στους συγγενείς των θυμάτων.
Συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Τούρκο ομόλογό της απέστειλε και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της για τη νέα τρομοκρατική επίθεση και τα θερμά της συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων, εκ μέρους του ελληνικού λαού.



Πηγή: in.gr - Newsroom ΔΟΛ