Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

«Απάνθρωπη η τρομοκρατία» λέει ο Γκιούλ για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη





Για «σκληρότητα της τρομοκρατίας» έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ αναφερόμενος στη διπλή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσε τουλάχιστον 16 άτομα και τραυμάτισε άλλα 154.


Το επεισόδιο έρχεται λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας επί του αιτήματος για την απαγόρευση του κυβερνώντος ΑΚΡ.



Η πρώτη βόμβα, μικρής ισχύος, εξερράγη στις 21.45 σε τηλεφωνικό θάλαμο της περιοχής Γκιουνγκιορέν, στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης. Ακολούθησε μια δεύτερη ισχυρή έκρηξη, στην οποία σκοτώθηκαν και τα περισσότερα θύματα.



Τόσο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ καταδίκασαν τις επιθέσεις της Κυριακής.


«Κανένας στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη βία, με το θάνατο αθώων ανθρώπων και με την τρομοκρατία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τούρκος πρόεδρος. «Αυτές οι επιθέσεις δείχνουν πόσο απάνθρωποι και δυστυχισμένοι είναι όσοι κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις» πρόσθεσε.


Αλλά και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση. «Γνωρίζουμε ότι είναι τρομοκρατική επίθεση, αλλά δεν έχουμε ακόμα την πληροφορία για το ποια οργάνωση ευθύνεται».


Ωστόσο δυνάμεις ασφαλείας «δείχνουν» ως δράστες τους αντάρτες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).


Την επίθεση καταδίκασε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, κάνοντας λόγο για «τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα» και επιμένοντας ότι οι δράστες θα πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.


Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στο όρος Καντίλ στο Βόρειο Ιράκ.



Πηγή: in.gr - Newsroom ΔΟΛ