Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Βραδιά μυσταγωγίας στον Επικούριο Απόλλωνα!




Μια εξαιρετική εκδήλωση είχαν την τύχη να απολαύσουν όσοι ανέβηκαν το Σάββατο το βράδυ στις Βάσσες του Δήμου Είρας. Σ’ αυτό τον ορεινό έρημο τόπο, σύνορο με Ηλεία και Αρκαδία, κάτω από το φως του γεμάτου φεγγαριού και πλάι στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα, άκουσαν την ηθοποιό Εύα Κοταμανίδου να απαγγέλλει και το συγκρότημα «ΛύρΑυλος» να παρουσιάζει θέματα βασισμένα στην αρχαία ελληνική μουσική.

Την εκδήλωση με τίτλο «Επικούριος Απόλλων υπό το σεληνόφως» διοργάνωσαν το Κέντρο Πολιτισμού Unesco Αρκαδίας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και ο Δήμος Είρας, με χορηγό την Cosmote. Σκοπός, η ανάδειξη του ναού - μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς προστατευόμενο από την Unesco - και της περιοχής, αλλά και το ξεκίνημα μιας μεγάλης εκστρατείας για την επιστροφή της ζωφόρου του Επικούριου, που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Στη διάρκεια της βραδιάς η Εύα Κοταμανίδου απήγγειλε τα ποιήματα «Βάσσες» και «Μέσα στην Αρκαδία» του νομπελίστα Ιρλανδού Σέιμους Χίνι από τη συλλογή «Σονέτα από την Ελλάδα». Διάβασε επίσης απόσπασμα από την «Αναφορά στον Γκρέκο», όπου ο Νίκος Καζαντζάκης κάνει μια εκπληκτική περιγραφή της επίσκεψής του στο ναό και της συζήτησής του με ηλικιωμένη γυναίκα της περιοχής που συνάντησε εκεί.

Προβλήθηκαν και δύο ολιγόλεπτα ντοκιμαντέρ. Ο «Επικούριος Απόλλων» της Έφης Ξηρού, με θέμα τις εργασίες αποκατάστασης του ναού και οι «Βάσσες» που γυρίστηκαν το 1964, φιλμ το οποίο, αν και δεν προβλήθηκε ποτέ στους κινηματογράφους, το 1965 απέσπασε βραβείο στη Μπιενάλε των Παρισίων.
Δεν ήταν λίγοι όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση, αν σκεφτεί κανείς τα προβλήματα του οδικού δικτύου για να φτάσεις ως εκεί - από την Καλαμάτα μας πήρε περισσότερο από μιάμιση ώρα. Κι όμως, δεν ακούσαμε παράπονα, προφανώς λόγω της ωραίας βραδιάς που «έσβησε» κάθε αίσθηση πιθανής ταλαιπωρίας. Και μπορεί ο ναός (αν και φωτισμένος και επισκέψιμος) να ήταν «κρυμμένος» από το ειδικό στέγαστρο για την προστασία του, ωστόσο και μόνο η αίσθηση της ύπαρξης του επιβλητικού μνημείου που δεσπόζει μοναχικό στο έρημο τοπίο, ήταν αρκετή για να νιώσεις την ιερότητα του χώρου.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο βουλευτής της Ν.Δ. Βύρων Πολύδωρας, ο Νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Νομ. Συμβουλίου Χρήστος Μαλαπάνης, ο Δήμαρχος Είρας Γιάννης Αδαμόπουλος και άλλοι δήμαρχοι της Μεσσηνίας και των γειτονικών νομών, η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Unesco Αρκαδίας Κωνσταντίνα Καραχάλιου και η διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της Cosmote Μαριλένα Φατσέα.


Πηγή: Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ" - Ρεπορτάζ Μαρία Νίκα, 22/07/2008