Ραγδαία πτώση των δύο μεγάλων κομμάτων με αποτέλεσμα η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές για Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να φαντάζει όνειρο απατηλό.
Όπως αποδεικνύεται και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Κυριακή σε δύο αθηναϊκές εφημερίδες («Ελευθεροτυπία» και «Έθνος») η καλπάζουσα ακρίβεια και οι αποκαλύψεις για σκάνδαλα απομακρύνουν τους ψηφοφόρους από αυτά και ενισχύουν τα μικρά κόμματα.
Με βάση ένα υποθετικό αλλά ρεαλιστικό σενάριο εκλογικού αποτελέσματος στηριγμένο στις προβλέψεις του τελευταίου τριμήνου όλων των εταιρειών δημοσκοπήσεων, «Το Βήμα» υπολόγισε την πανελλαδική κατανομή εδρών και «ταυτοποίησε» εκείνους τους βουλευτές και των δύο μεγάλων κομμάτων που ενδέχεται να χάσουν την έδρα τους.
Τρία ασφαλή δεδομένα είναι εκείνα τα οποία τεκμηριώνουν την υπόθεση της εφημερίδας:
Πρώτον, αν οι επόμενες εκλογές λάβουν χώρα εντός δεκαοκταμήνου από τις προηγούμενες - δηλαδή ως και την Κυριακή 15 Μαρτίου 2009 -, τότε θα διενεργηθούν με λίστα.
Δεύτερον, θεωρείται δεδομένο ότι - εκτός σπανίων εξαιρέσεων όπως π.χ. του βουλευτή κ. Π. Τατούλη - στη λίστα θα τηρηθεί η σειρά εκλογής που προέκυψε από τη σταυροδοσία της 16ης Σεπτεμβρίου 2007. Είναι εύλογο ότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν θα θελήσει να περιφρονήσει τις εκφρασμένες επιλογές των πολιτών διακινδυνεύοντας έτσι τη δημιουργία προεκλογικού εσωκομματικού ρήγματος σε οποιονδήποτε νομό.
Τρίτον, στους δέκα μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007 όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν αισθητή μείωση του ποσοστού των δύο μεγάλων κομμάτων.
Κατά συνέπεια, αν οι τρέχουσες προβλέψεις των δημοσκοπήσεων για την πρόθεση ψήφου επιβεβαιωθούν σε εκλογική αναμέτρηση που θα διενεργηθεί με λίστα και στην οποία θα τηρείται η σειρά εκλογής βουλευτών με βάση τη σταυροδοσία του Σεπτεμβρίου 2007, τότε οι βουλευτές που θα χάσουν την έδρα τους μπορούν να προσδιοριστούν με βεβαιότητα.
Στο σενάριο εκλογικού αποτελέσματος του Βήματος τα κόμματα κατατάσσονται ως εξής: ΝΔ: 38%, ΠαΣοΚ: 32%, ΣΥΡΙΖΑ: 12,5%, ΚΚΕ: 8,5%, ΛΑΟΣ: 5%, ΛΟΙΠΑ: 4%. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω η Ν.Δ. εκλέγει 143 βουλευτές και δεν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σε ότι αφορά τη Μεσσηνία όμως η υπόθεση τη θέλει να χάνει μία έδρα. Το ΠαΣοΚ είναι μείον μία έδρα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και δεν κερδίζει καμία επιπλέον πανελλαδικά. Εκλέγει συνολικά 87 βουλευτές, 15 λιγότερους από όσους διαθέτει σήμερα, αλλά, κρατάει τη μία του έδρα στο Νομό. Μέγας κερδισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ, που κερδίζει 20 επιπλέον έδρες φθάνοντας τις 34 και με σίγουρες πιθανότητες πια την εκλογή ενός βουλευτή στη Μεσσηνία. Τέλος, το λογισμικό «προσφέρει» μία μόνο επιπλέον έδρα στο ΚΚΕ (σύνολο 23) και τρεις στον ΛΑΟΣ (σύνολο 13). Το ίδιο σενάριο εκλογικού αποτελέσματος δεν οδηγεί σε αυτοδύναμη κυβέρνηση ούτε με τον «νόμο Παυλόπουλου» καθώς οδηγεί στην εξής σύνθεση του Κοινοβουλίου: ΝΔ: 149, ΠαΣοΚ: 83, ΣΥΡΙΖΑ: 33, ΚΚΕ: 22, ΛΑΟΣ: 13. Το πρώτο κόμμα με τον νόμο Παυλόπουλου χρειάζεται 38,5% για να εκλέξει 151 βουλευτές.
Πηγή: Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ" - 22/07/2008