Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Μαύρη Κυριακή


Τραγικό θάνατο βρήκε Έλληνας μοτοσικλετιστής που ακολουθούσε τη διαδρομή «Δρόμοι της Ελιάς» στην πόλη Αμπάσα της Γεωργίας.

Ο λόγος για τον 51χρονο Μιχάλη Καλογερόπουλο, βασικό στέλεχος των «Δρόμων της Ελιάς», της διαδρομής που από την Πύλο (Γιάλοβα) έως το Πεκίνο και τη Μόσχα ακολουθεί κομβόι αποτελούμενο από 53 μοτοσικλετιστές, διαδίδοντας από τις 14 Ιουλίου τη δική τους «φλόγα ειρήνης», την ελληνική ελιά. Η είδηση του άδικου χαμού του Μιχάλη Καλογερόπουλου μεταδόθηκε και από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο άτυχος μοτοσικλετιστής βρήκε τραγικό θάνατο, καθώς, ενώ η αποστολή διένυε μια μεγάλη ευθεία σε δρόμο της πόλης Αμπάσα, περίπου 2 ώρες μετά τα σύνορα της Γεωργίας με την Τουρκία, περίπου στις 5 το απόγευμα κι ενώ το θύμα κινούνταν με ταχύτητα όχι μεγαλύτερη των 60 χλμ., ένας οδηγός φορτηγού στην προσπάθειά του να προσπεράσει σταθμευμένο αυτοκίνητο, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα, με αποτέλεσμα να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τον άτυχο μοτοσικλετιστή. Το φορτηγό θα μπορούσε να προσπεράσει το σταθμευμένο όχημα χωρίς να περάσει στο αντίθετο ρεύμα, καθώς υπήρχε αρκετός χώρος στο ρεύμα που ήδη κινούνταν. Ο οδηγός του φορτηγού, με καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν, από την πλευρά του είπε ότι ήταν αφηρημένος - πιθανόν να ήταν μεθυσμένος ή ακόμα και να είχε αποκοιμηθεί στο τιμόνι - και αδυνατούσε να εξηγήσει πώς συνέβη το μοιραίο, ωστόσο ανέλαβε πλήρως τις ευθύνες του. Επιπλέον, από τα θραύσματα του κράνους του 51χρονου, που εκσφενδονίστηκαν κατά τη σύγκρουση, τραυματίστηκε ακόμα ένας μοτοσικλετιστής της αποστολής, ο οποίος και νοσηλεύτηκε σε Νοσοκομείο της περιοχής. Να σημειωθεί ότι, λόγω και της γαλλικής υπηκοότητας του Μιχάλη Καλογερόπουλου, για το δυστύχημα επενέβη η Γαλλική Πρεσβεία καθώς και το Ελληνικό Προξενείο. Τη σορό του άτυχου μοτοσικλετιστή θα συνοδεύσουν πίσω στην Ελλάδα 2 μοτοσικλετιστές, ενώ, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, 13 μοτοσικλετιστές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, καθώς ήταν συντετριμμένοι από τον θάνατο του φίλου και συνοδοιπόρου τους.
Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής συνέχισαν κανονικά τη διαδρομή προς την Τιφλίδα, συνοδεία αστυνομικής πομπής, όπως γίνεται σε όλα τα κράτη τα οποία διασχίζουν οι μοτοσικλετιστές, στην οποία και είχαν αφιχθεί από προχθές το βράδυ.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι 53 μοτοσικλετιστές των «Δρόμων της Ελιάς» με μια ελιά, προσφορά του Δήμου Ιθώμης κι έναν κότινο από την αγριελιά των Βουβών, ηλικίας περίπου 3.000 ετών, στις αποσκευές τους, είχαν αναχωρήσει την Τετάρτη, 16 Ιουλίου, από την Ελλάδα, για το Πεκίνο και τη Μόσχα, μεταφέροντας μήνυμα ειρήνης, συμφιλίωσης των λαών και διαπολιτισμικού διαλόγου. Τη διαδρομή και την πορεία των μοτοσικλετιστών προς το Πεκίνο ακολουθεί και καταγράφει κάμερα του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ». Από σήμερα (χθες) μάλιστα θα αρχίσουν να προβάλλονται και πλάνα από το οδοιπορικό αυτό. Οι μοτοσικλετιστές είναι Έλληνες, Βρετανοί, Ιρλανδοί, Γερμανοί, Γάλλοι κι Ελβετοί. Το πρόγραμμα του ταξιδιού απαιτούσε 12 ώρες πορεία την ημέρα, ώστε να καταφέρουν να βρίσκονται στο Πεκίνο μια μέρα μετά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 8 Αυγούστου. Την αποστολή καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής (22.000 χλμ.) συνοδεύουν με τζιπ γιατροί, μηχανικοί, δημοσιογράφοι και ιστορικοί.

Το προφίλ του άτυχου μοτοσικλετιστή

Ο Μιχάλης Καλογερόπουλος ήταν το Νο 2 της αποστολής, μετά τον Γιώργο Καραμπάτο. Ο 51χρονος ήταν αυτός που σχεδίασε τη διαδρομή, καθώς έχει κάνει και στο παρελθόν υπεραποστάσεις με τη μοτοσικλέτα του και γνώριζε όλα τα «μονοπάτια» της διαδρομής. Ο Μιχάλης Καλογερόπουλος ήταν κάτοικος Αγίας Παρασκευής Αττικής και διέθετε και κατάστημα στην ίδια περιοχή, το «Νέο Κατοικείν». Ήταν πατέρας 2 παιδιών, 25 και 26 ετών. Μοιραζόταν τη διαδρομή εναλλάξ μ’ έναν φίλο του. Όταν δεν οδηγούσε τη μηχανή, βρισκόταν στο jeep της αποστολής, το οποίο μετέφερε ανταλλακτικά και αναλώσιμα για τυχόν σέρβις των μοτοσικλετών στο μακρύ κι επίπονο ταξίδι. Ο άτυχος Μιχάλης Καλογερόπουλος είχε δηλώσει πριν το ταξίδι: «Τα πιο δύσκολα σημεία του ταξιδιού αναμένεται να είναι η διαδρομή μεταξύ Ουζμπεκιστάν και Καζακστάν, όσο και στην Κίνα (870 χλμ σε μια μέρα από το Korgas στο Turpan). Μας πήρε 2 χρόνια για να ετοιμαστούμε για τη διαδρομή και να γίνει η τελική επιλογή των 53 μελών της αποστολής, μεταξύ των οποίων γιατροί, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, δάσκαλοι, ένας τραπεζικός υπάλληλος, αλλά κι ένας αγρότης από την Ελβετία. Όλα τα μέλη έπρεπε να περάσουν σειρά φυσικών και ψυχολογικών εξετάσεων και συνεντεύξεων, ώστε να θεωρηθούν ικανοί να συμμετάσχουν στο ταξίδι».

Σε επικοινωνία που είχε η «Επι» με τον επικεφαλής της αποστολής και πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Γ. Καραμπάτο, ο ίδιος ήταν σοκαρισμένος και δήλωσε συγκλονισμένος από τον τραγικό χαμό του φίλου και συνοδοιπόρου του, ενώ δεν θέλησε να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις.

Πηγή: Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"