Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Νομοθετική ρύθμιση για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς

Νομοθετική ρύθμιση με στόχο να δοθεί λύση στο ζήτημα των πάρα πολλών αιτημάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς προωθεί άμεσα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, έπειτα από μακρό διάστημα διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κωνσταντίνου Μουσουρούλη.

Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει την εξέταση του συνόλου των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί ως σήμερα και τη χορήγηση εξαίρεσης από άδεια παραγωγής ή άδεια παραγωγής για τα θετικά αξιολογηθέντα.

Η αδειοδότηση θα γίνει σταδιακά, χωρίς επιμερισμό ισχύος στα υποβληθέντα αιτήματα, έτσι ώστε να μην επηρεάζονται τα επιχειρηματικά σχέδια.
Για την παράλληλη εξασφάλιση της επιτυχούς υλοποίησης των έργων από τους επενδυτές και την αποφυγή δυσανάλογης αύξησης του τέλους ΑΠΕ για τους καταναλωτές, η ρύθμιση προβλέπει μικρή μείωση της τιμής αγοράς ενέργειας (feed-in-tariff), με μηνιαία αποκλιμάκωση, βάσει της ημερομηνίας σύνδεσης του έργου στο Σύστημα, σε συνδυασμό με εξαρχής διασφαλισμένη σταθερή διατήρηση της τιμής για διάστημα 20 ετών.
Τέλος, με την ίδια νομοθετική ρύθμιση, προωθείται ειδικό Πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών σε κτίρια, στέγες και προσόψεις, με συγκεκριμένους όρους και απλές διαδικασίες, ανεξαρτήτως άλλων ρυθμίσεων, με σκοπό την ένταξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ιδιωτικά και δημόσια κτίρια.

«Με την πρωτοβουλία αυτή δημιουργείται αποσυμφόρηση επενδυτικών σχεδίων και προωθούμε την μεγαλύτερη συμμετοχή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς στο ενεργειακό μείγμα. Αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για αύξηση των ΑΠΕ στην τελική ενεργειακή κατανάλωση σε 20% το 2020», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.




http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/07/31/1546401.htm