Απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών χωρίς να αναφέρουν τον λόγο της συγκεκριμένης επιλογής, θα μπορούν να έχουν εφεξής οι μαθητές στα σχολεία της χώρας. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που εστάλη προς τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επισημαίνεται ότι για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, «απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα αν είναι ανήλικος ή του ιδίου αν είναι ενήλικος, στην οποία θα αναφέρεται η επιθυμία απαλλαγής, χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης επιλογής».
Ουσιαστικά έπειτα από αυτή την εξέλιξη, απλοποιείται η διαδικασία για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, αφού θα έχουν το δικαίωμα απαλλαγής ακόμη και όσοι μαθητές δεν είναι αλλόθρησκοι.
ΑντιδράσειςΗ εγκύκλιος πάντως θα πυροδοτήσει σίγουρα αντιδράσεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους, ενώ το θέμα δεν αποκλείεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ορισμένοι ιεράρχες έχουν ενημερωθεί για το περιεχόμενο της εγκυκλίου και αναμένεται να εκφραστούν αντιρρήσεις τις επόμενες ημέρες από τη συντηρητική πτέρυγα της ιεραρχίας.
Μέχρι στιγμής πάντως, η πλειονότητα των ιεραρχών τηρεί στάση αναμονής αφού δεν θέλει να τοποθετηθεί επί του θέματος, πριν εκφραστεί επίσημα η θέση της Εκκλησίας στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών, πάντως, τόνισε ότι με αυτή την εγκύκλιο «η Πολιτεία στρέφεται κατά της Εκκλησίας».
Για θετικό βήμα, κάνουν λόγο ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και ο αντιπρόεδρος της ανώτατης συνομοσπονδίας γονέων μαθητών Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι αυτή η ρύθμιση κινείται στο πλαίσιο των προβλέψεων του Συντάγματος. Μάλιστα επισημαίνουν ότι θα έπρεπε να έχει γίνει και νωρίτερα, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών στα ελληνικά σχολεία είναι αλλόθρησκοι.
Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα η διαδικασία για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών ήταν η ίδια, με τη διαφορά ότι όσοι δήλωναν ότι δεν θέλουν να συμμετάσχουν, έπρεπε να το αιτιολογήσουν, λέγοντας ότι έχουν διαφορετικό θρήσκευμα.
Κατά τα λοιπά, στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου λαμβάνοντας υπόψη την εφαρμογή της σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, τονίζει την ανάγκη διευκόλυνσης της εγγραφής των αλλοδαπών μαθητών σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ετσι, σύμφωνα με το ΥΠΕΠΘ, «οι αλλοδαποί μαθητές που δεν δύνανται να προσκομίσουν το πιστοποιητικό γέννησης μπορούν να εγγραφούν στα σχολεία με ληξιαρχική πράξη γέννησης».
***Με πληροφoρίες από το ethnos.gr
Κολομβία: «Εορταστική» κατάπαυση του πυρός από τους αντάρτες του ELN
Πριν από 42 δευτερόλεπτα