Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Κόντρα στη Βουλή με αφορμή τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τις πυρόπληκτες περιοχές!




Έντονη αντιπαράθεση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών, σημειώθηκε στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής, με τέσσερις υφυπουργούς και έναν υπουργό της κυβέρνησης να απαντούν στις βολές της αντιπολίτευσης, για την πρόληψη και τον χειρισμό των επιπτώσεων της καταστροφής του περασμένου καλοκαιριού.

Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων εκ μέρους της πλειοψηφίας, ήταν η άμεση ενεργοποίηση της κυβέρνησης για να δοθούν αποζημιώσεις και να στηριχθούν οι πυρόπληκτοι, καθώς και το ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, δεν βελτιώνει συνολικά την δρομολογημένη πολιτική.

Από την άλλη, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για αδυναμία της κυβέρνησης να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, πλέον των αρχικών μέτρων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστήριξε πως τα μέτρα της κυβέρνησης δεν υπερέβησαν τον χαρακτήρα της «φιλανθρωπίας» και της «αποκατάστασης» και «σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν δείγματα βελτίωσης μιας πολιτικής που στιγματίζεται από κοινωνική αδικία. Ο κος Καραμανλής δεν μπόρεσε να πετύχει ένα κράτος αντιγραφειοκρατικό και δίκαιο, όπως θα το ήθελε ο πολίτης. Μετά τις περσινές πυρκαγιές ακολούθησαν οι φετινές στη Ρόδο. Κανείς δεν πείθεται πλέον με επιδόματα, με πολιτική επιχορηγήσεων που κλείνει στόματα και εξαγοράζει συνειδήσεις».

Ο Αλέκος Αλαβάνος (ΣΥΡΙΖΑ) χρέωσε την ευθύνη για τις περσινές πυρκαγιές, αποκλειστικά στην κυβέρνηση και υποστήριξε πως οι αποζημιώσεις έπρεπε να δοθούν από το ταμείο της Νέας Δημοκρατίας. «Αν για τις φωτιές δεν ευθύνονται οι ασύμμετρες απειλές, φταίει η έλλειψη υποδομών, η εγκατάλειψη του δικτύου της ΔΕΗ, οι παράνομες χωματερές, η ανοχή απέναντι στους εμπρηστές» σημείωσε για να συμπληρώσει αργότερα: «Βλέπουμε στην παιδεία αυτή την εικόνα ντροπής, τον υπουργό να περιφέρεται από ραδιοφωνικό σε ραδιοφωνικό σταθμό, για να πει σε όλα αυτά τα παιδιά που κόπηκαν να πάνε στα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών - να είναι ένας μάνατζερ και ένας πλασιέ αυτών που κερδοσκοπούν στο χώρο της παιδείας. Βλέπουμε και στην Ηλεία ακόμη, ότι το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται η Κυβέρνηση, είναι οι τερατώδεις τουριστικές επενδύσεις και το real estate. Δεν είναι η γαλανόλευκη η σημαία σας. Είναι το real estate και του κ. Αλογοσκούφη και του Πρωθυπουργού» ανέφερε ο κος Αλαβάνος.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος, υποστήριξε πως «προσανατολισμός της κυβέρνησης, είναι η αξιοποίηση των συνεπειών του τεράστιου οικονομικού, κοινωνικού και οικολογικού εγκλήματος, για να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο τα τεράστια επιχειρηματικά σχέδια που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τα φιλέτα γης». Όσο για την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, αυτή αποτελεί «ωδή στην επιχειρηματικότητα. Προωθεί τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, παραχωρεί το περιβάλλον στο όνομα της αξιοποίησής του, για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης».

«Ανικανότητα» χρέωσε στην κυβέρνηση ο Γιώργος Καρατζαφέρης. «Για ποιο πράγμα είναι υπερήφανη αυτή η κυβέρνηση; Εγώ αύριο πηγαίνω περιοδεία και στην Ηλεία και την Αρκαδία. Θα ήθελα, με πολύ χαρά να ερχόταν ένας υπουργός να πάμε παρέα, χωρίς πολιτικές φανφάρες και κάμερες, να του δείξω ότι δεν έχει γίνει τίποτα».«Περίμενα να μας πουν, ότι από τα τόσα κατεστραμμένα σπίτια έχουν γίνει τα μισά. Σε ένα ολόκληρο χωριό, το δικό μου, δεν έχει φτιαχτεί ούτε ένα σπίτι. Κοντέινερς υπάρχουν στην πλατεία, χειμώνα-καλοκαίρι. Μέχρι πότε και γιατί; Γιατί αυτή η αδυναμία και η ανικανότητα;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ανέφερε πως ο κρατικός προϋπολογισμός έχει ενισχύσει 60.000 πυρόπληκτους με το ποσόν των 261.500.000 ευρώ, ενώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2008, περιλαμβάνει μια πρόβλεψη για δαπάνες 23.600.000 ευρώ για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών.

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Σταύρος Καλογιάννης, τόνισε πως στο ζήτημα της στέγασης των πυρόπληκτων, «έχουν γίνει πολύ περισσότερα απ’ αυτά τα οποία προτείνονται στο σχέδιο νόμου που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ: Από την πρώτη στιγμή στείλαμε οικίσκους σε όσους το ζήτησαν - και έλαβαν επιδότηση ενοικίου, όσοι την ζήτησαν. Έχουν δημιουργηθεί γραφεία αποκατάστασης πυροπλήκτων που εξυπηρετούν αμέσως τους δικαιούχους. Δίνεται στους δικαιούχους δωρεάν ολόκληρο το ποσόν για την ανακατασκευή των κτηρίων τους, ενώ στο παρελθόν δινόταν μόνο το 1/3 και τα υπόλοιπα υπό μορφή δανείου. Η κρατική αρωγή, προβλέπει 750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν στο παρελθόν το ποσόν αυτό ήταν στα 450 ευρώ. Θεσπίστηκαν κριτήρια για την φυσιογνωμία των οικισμών στο πλαίσιο διατήρησης της μορφολογίας της περιοχής?»

Ο έτερος υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Κιλτίδης, ανέφερε πως «δεν ξεχάσαμε τους πυρόπληκτους. Την Ηλεία την έχω επισκεφθεί επτά φορές σε δέκα μήνες». «Το αντιδιαβρωτικό και αντιπλημμυρικό έργο που έγινε στις πυρόπληκτες περιοχές, δεν ξανάγινε στην οικουμένη ολόκληρη, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε αναλογία εκτάσεως, ποτέ στην ιστορία. Έχουμε ξοδέψει 25 εκ. ευρώ. Έχω συναναστραφεί και έχω δεχθεί όλες τις διεθνείς αντιπροσωπείες που μας επισκέφθηκαν - αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, τη γαλλική, την τσέχικη, την ιταλική, την πολωνική, την βαυαρική. Έχουν μείνει έκπληκτοι, ενώ έγκριτοι επιστήμονες έχουν μάλιστα υποστηρίξει πως υπήρξε υπερβολή στην αντιδιάβρωση και αντιπλημμυρική προστασία» σημείωσε ο κος Κιλτίδης.

Η υφυπουργός Εργασίας, Σοφία Καλαντζάκου, τόνισε πως το κράτος αντέδρασε άμεσα στην καταστροφή και πως «συμμετείχαμε όλοι σε συσκέψεις, όπου δίνονταν επί τόπου λύσεις - κάτι πρωτόγνωρο». Μεταξύ άλλων, η κα Καλαντζάκου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τις αναδασώσεις και τα αντιπλημμυρικά έργα, το οποίο προορίζεται να απασχολήσει 6000 εγγεγραμμένους ανέργους από 18 έως 64 ετών, με επιδότηση 36 ευρώ την ημέρα - ένα πρόγραμμα το οποίο «οι ΟΤΑ θα πρέπει να δουν, ως ευκαιρία ανασύστασης του φυσικού περιβάλλοντος και τόνωσης της απασχόλησης στην περιοχή τους και όχι ως ταμειακό εργαλείο για την ενίσχυση των εσόδων τους».