Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

ΧΩΡΙΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ!!! ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΥΤΑ;;;



Απίστευτο και όμως... ελληνικό!!!!!


Στην Ελλάδα, το 2008, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης "άφησε" το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας χωρίς γιατρό καρδιολόγο!!!


Και αυτό με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αριστείδη Καλογερόπουλου, ο οποίος απέσπασε τον έναν και μοναδικό καρδιολόγο που είχε το Νοσοκομείο, αφού ο άλλος καρδιολόγος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.........


Και ως εκ τούτου, "κλείνει" η καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου!!!...


Η απόφαση αυτή του Γενικού Γραμματέα έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις τόσο από τους γιατρούς του Νοσοκομείου όσο και από τους πολίτες της περιοχής καθώς και πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα αυτής της απόφασης που "αφήνει" το Νοσοκομείο χωρίς καρδιολόγο και τους πολίτες χωρίς γιατρό...


Μάλιστα, το μεσημέρι, στο Δελτίο Ειδήσεων της τηλεόρασης "BEST" έκανε τηλεφωνική παρέμβαση ο γιατρός του Νοσοκομείου, που είναι και Μέλος στο Δ.Σ. και Νομαρχιακός Σύμβουλος Γιώργος Ψαρράς, ο οποίος εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του για την πρωτοφανή και προκλητική απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να αποσπάσει τον έναν και μοναδικό καρδιολόγο που υπηρετούσε στο Νοσοκομείο εξυπηρετώντας πολλά περιστατικά καθημερινά, ακόμη και σώζοντας ζωές πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Ψαρράς μίλησε με σκληρά λόγια για την απόφαση του κ. Καλογερόπουλου και εξέφρασε αφενός μεν την αγωνία και την ανησυχία του και αφετέρου τα πολλά ερωτηματικά που προκαλεί αυτή η απόφαση, λες και ο κ. Καλογερόπουλος "εναντιώνεται" στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και δεν τον νοιάζει η υγεία των χιλιάδων πολιτών της περιοχής.

"Τί ρόλο παίζει ο κ. Καλογερόπουλος;;;", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, "ο άνθρωπος κάτι έχει με την Κυπαρισσία... δεν θέλουμε ανθρώπους που μας γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια. Φέρεται σαν δικτάτορας.." και ζήτησε δημόσια από τον Υπουργό κ. Αβραμόπουλο να "διώξει" τον κ. Καλογερόπουλο από Γενικό Γραμματέα!!!....

Σημείωσε, δε, ότι πλέον, όλα τα περιστατικά και όλοι οι πολίτες που χρειάζονται καρδιολόγο πρέπει να μεταφέρονται στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας και ο χρόνος αυτός της μετακίνησης είναι πολύτιμος και μπορεί να αποβεί και μοιραίος!!!...

Ακόμη ο κ. Ψαρράς ζήτησε δημόσια να παρέμβουν στο Υπουργείο οι Βουλευτές της Μεσσηνίας για να βρεθεί άμεσα λύση και να ξαναέχει γιατρό καρδιολόγο το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας.



Και λέμε εμείς,

είναι σοβαρά πράγματα αυτά, που με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έμεινε χωρίς καρδιολόγο το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας που καλύπτει και εξυπηρετεί μια ευρύτατη περιοχή, τουλάχιστον, 50 χιλιάδων κατοίκων;;;


Με τέτοιες αποφάσεις αναβαθμίζεται - εκσυγχρονίζεται η Υγεία στη χώρας μας;;;


Τί έχει να πει, άραγε, για την απόφαση αυτή του συνεργάτη του ο, λαλίστατος κατά τα άλλα, κ. Αβραμόπουλος;;;


Με τέτοιες αποφάσεις υπηρετούν τους πολίτες;;;


Και μη χειρότερα... Πιάσαμε, άραγε, πάτο ή υπάρχει και πιο κάτω;;;....




Διαβάστε Περισσότερα...

Από την πλειοψηφία του Δ.Σ. Κυπαρισσίας για τη δημοπρασία των δικτύων αποχέτευσης, ίδια "πολιτική" απόφαση... που έχει, ήδη, ακυρωθεί!


Συνέβη ακόμη και.. αυτό στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας:

Η πλειοψηφία του Σώματος, για δεύτερη φορά στο ίδιο θέμα, «έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της» την νομιμότητα, λαμβάνοντας ξανά, νέα «πολιτική απόφαση», ίδια, όμως, με την προηγούμενη που έχει ακυρωθεί.

Η απόφαση είχε ακυρωθεί από την αρμόδια Ειδική Επιτροπή του Άρθρου 152 Ν.3463/2006 της Περιφέρειας Πελοποννήσου σχετικά με τη δημοπρασία του έργου «Έργα Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Κυπαρισσίας (Αποχετευτικό Δίκτυο Νοτιοδυτικού παραλιακού τμήματος Κυπαρισσίας)», το αποτέλεσμα αυτής και ενστάσεις που είχαν υποβληθεί!

Πιο συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων (όλοι οι παρόντες της Συμπολίτευσης και ο Γ. Γκότσης της Αντιπολίτευσης) αποφάσισαν τη «λήψη νέας απόφασης επί της εξέτασης των ενστάσεων κατά των 1(α) και 1(β) πρακτικών της Επιτροπής Διαγωνισμού του έργου Έργα Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Κυπαρισσίας (Αποχετευτικό Δίκτυο Νοτιοδυτικού Παραλιακού Τμήματος Κυπαρισσίας ύστερα από την ακυρωτική απόφαση με αριθ.85//38/3-11-2008 της επιτροπής 152 του Ν. 3463/06», όπως ήταν ακριβώς και το θέμα στην ημερήσια διάταξη, παίρνοντας, ωστόσο την ίδια ακριβώς «πολιτική» απόφαση με την ήδη ακυρωθείσα, υπ’ αριθ 159/2008 προηγούμενη «πολιτική» τους απόφαση με την οποία σχετικά με τις ενστάσεις εταιριών για το αποτέλεσμα της δημοπρασίας για τα αποχετευτικά δίκτυα στη νοτιοδυτική παραλία της πόλης, έκαναν δεκτές, ξανά, τις ενστάσεις 2 εταιριών, των «Η. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ε.Ε.» και «Κ/Ξ ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΡΔΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.» και απέρριψαν, ξανά, την ένσταση της «ΙΩΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία που να στηρίζεται σε συγκεκριμένες διατάξεις, παρατύπως, παρά το Νόμο και σε πλήρη αντίθεση με την επαρκώς αιτιολογημένη και εμπεριστατωμένη Γνωμοδότηση της Επιτροπής Διαγωνισμού και «αλλάζοντας» το αποτέλεσμα της Δημοπρασίας για τα αποχετευτικά δίκτυα στη νοτιοδυτική παραλία της πόλης!

Και αυτό, παρόλο που σε προηγούμενη συνεδρίαση, με την 186/2007 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τον ίδιο λόγo, είχαν απορρίψει προσφορά και αποκλείσει εταιρία που είχε λάβει μέρος στο διαγωνισμό για το Βιολογικό Καθαρισμό.

Έκαναν δεκτή την ένσταση
Θυμίζουμε ότι, στις 25 Ιουλίου 2007 με την υπ. αριθμ. 186/2007 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας είχαν κάνει δεκτή ένσταση της Κ/Ξ ΕΓΝΩΝ Α.Τ.Ε. – ΙΩΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. κατά της συμμετοχής της Ε.Ε. «ΑΓΑΚΛΕΙΤΟΣ Α.Τ.Ε.» γιατι στην υπεύθυνη δήλωση που είχε καταθέσει δεν είχε καταγράψει τα δικαιολογητικά, που δεν χωρούσαν στην πρώτη σελίδα, στην πίσω όψη, αλλά σε άλλη σελίδα, σε ξεχωριστό φύλλο, το οποίο είχε συρράψει στην Υ.Δ. και απέρριψαν την προσφορά της γιατι αυτό δεν ήταν σύμφωνα με το Νόμο.
Ένας από τους λόγους που η Επιτροπή Διαγωνισμού του έργου των δικτύων αποχέτευσης στη νοτιοδυτική παραλία, απέρριψε τις προσφορές των δύο εταιριών καθώς και τις ενστάσεις τους ήταν ίδιος με αυτόν για την «ΑΓΑΚΛΕΙΤΟΣ Α.Τ.Ε.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, όμως, άλλα είπαν και ψήφισαν τον Ιούλιο του 2007 και άλλα το 2008, για το ίδιο θέμα, δηλαδή εφάρμοσαν δύο μέτρα και δύο σταθμά…
Στη μία περίπτωση ίσχυσε ο Νόμος, στην άλλη, ξανά τώρα, όχι!!! Γιατί, άραγε???... Μα…, για πολιτικούς λόγους, όπως χαρακτηριστικά είπαν, τουλάχιστον 8-10 φορές, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Συμπολίτευσης Γρηγόρης Γκότσης και Γιάννης Σταθόπουλος. «Είναι, λένε, πολιτικό όργανο και παίρνουν πολιτική απόφαση!».
Ειλικρινά, μόνο στο Δ.Σ. Κυπαρισσίας ακούγονται τέτοιες εκφράσεις και παίρνονται τέτοιες αποφάσεις για δημοπρασία και το αποτέλεσμα αυτής. Είναι, νομίζω, πανελλήνια, για να μην πω, παγκόσμια «πρωτοτυπία»…
Και όλα αυτά, τη στιγμή που ήδη έχει ακυρωθεί η προηγούμενη «πολιτική» τους απόφαση!!!
Σαν δικαιολογία που όμως είναι «προφάσεις εν αμαρτίες», ο κ. Σαμπαζιώτης και οι Σύμβουλοί του ισχυρίστηκαν ότι ακυρώθηκε η προηγούμενή τους «πολιτική» απόφαση γιατί, τάχα, δεν ήταν αιτιολογημένη και ότι τώρα, στην νέα που όμως είναι ίδια με την προηγούμενη θα αιτιολογήσουν αφού, όπως είπαν, δεν είναι, κατ’ αυτούς, ουσιαστικός λόγος, ο μη νόμιμος - λανθασμένος τρόπος συμπλήρωσης της Υ.Δ.

Η θέση της Αντιπολίτευσης
Από την Αντιπολίτευση ο Δημοτικός Σύμβουλος Σωτήρης Γιαννόπουλος σημείωσε πως η προηγούμενη «πολιτική» απόφασή τους, μετά από ένσταση εταιρίας εξετάστηκε και ακυρώθηκε από την αρμόδια Ειδική Επιτροπή της Περιφέρειας της οποίας Πρόεδρος είναι Εφέτης και Μέλος που εισηγήθηκε την ακύρωσή της Δικαστικός Αντιπρόσωπος. Εκτός από αυτό και ο Δντης της Δνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διοίκησης της Περιφέρειας στην Καλαμάτα σε επίσημο έγγραφό του προς την Επιτροπή αναφέρει ξεκάθαρα πως αν εκδίκαζε την προσφυγή της εταιρίας «ΙΩΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» θα ακύρωνε την «πολιτική» απόφαση του Δ.Σ. αφού ο τρόπος συμπλήρωσης της Υπεύθυνης Δήλωσης από την εταιρία «Η. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ε.Ε.» δεν ήταν σύμφωνα με τον Νόμο που ορίζεται σαφέστατα πως αυτή συμπληρώνεται. Και επιπλέον, η Ειδική Επιτροπή εξέτασε όλο το φάκελο με όλα τα στοιχεία, ακόμα και το έγγραφο του Δημάρχου που δικαιολογούσε τον μη νόμιμο – λανθασμένο τρόπο συμπλήρωση της Υ.Δ. και αφού σκέφτηκε σύμφωνα με τον Νόμο, ακύρωσε την απόφαση.
Μάλιστα ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε πως κακώς μπήκε στην ημερήσια διάταξη και συζητείται στο Σώμα το θέμα αφού αν με την ακυρωτική απόφαση διαφωνεί η εταιρία «Η. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ε.Ε.» μπορεί να προσφύγει κατά της ακυρωτικής απόφασης της Ειδικής Επιτροπής, όπως ο Νόμος ορίζει. Στο Δ.Σ. δεν έπρεπε καν να επανέλθει το θέμα. Έπρεπε με βάση την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής να κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται για να ξεκινήσει το έργο. Ακόμη ο κ. Γιαννόπουλος κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή πως με όλα αυτά που κάνει στο συγκεκριμένο θέμα, πολλά ακούγονται και πολλά μπορεί να σκεφτεί κανείς, είτε για προεκλογικά γραμμάτια που εξοφλούνται, είτε για πιέσεις πολιτικές και άλλες, είτε για το ότι είναι πολλά τα λεφτά…, πράγμα που δεν θέλει να πιστέψει, όπως είπε, και τόνισε πως "το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κινδυνεύσει να μην γίνει το έργο!".
Τελικά, τη λήψη νέας, αλλά ίδιας με την προηγούμενη (που ακυρώθηκε) για το ίδιο θέμα «πολιτικής» απόφασης ψήφισαν οι Σύμβουλοι της Συμπολίτευσης και ο Γ. Γκότσης της Αντιπολίτευσης και μειοψήφισαν οι παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης Σωτήρης Γιαννόπουλος, Θεώνη Αδαμοπούλου και Γιάννης Κατσαργύρης που θεωρούν ότι δεν έπρεπε καν να συζητηθεί το θέμα στο Δ.Σ. και λευκό (που είναι αρνητική ψήφος) ψήφισε ο Σωτήρης Τσίγγανος.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Επιδότηση - 4.460 παραγωγοί μένουν εκτός...



Σε 4.460 ανέρχονται, σύμφωνα με τα επεξεργασμένα στοιχεία της ΕΑΣ Μεσσηνίας, οι παραγωγοί που έχουν δικαιώματα έως 100 ευρώ και θα πάψουν να λαμβάνουν επιδότηση εφόσον επιλεγεί αυτό το «κατώφλι» πληρωμής ενιαίας ενίσχυσης από τη χώρα μας.

Με τα προαναφερθέντα στοιχεία επιβεβαιώνονται όσα έχει δημοσιεύσει το «Θ» σχετικά, καθώς στο χθεσινό φύλλο κάναμε λόγο για χιλιάδες παραγωγούς που μένουν εκτός επιδότησης, εφόσον ισχύσει αυτό το κατώφλι που προέκυψε από τη συμφωνία για τον «έλεγχο υγείας» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Πρόκειται για το κατώφλι που είναι το ευνοϊκότερο, δηλαδή το λιγότερο ανώδυνο για τη χώρα μας από τις εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν.

Επομένως, είναι και το πιθανότερο να ισχύσει, αφού με τη χρήση των υπολοίπων κατωφλίων (400 ευρώ, 4 στρέμματα, 10 στρέμματα) μένει εκτός τεράστιος αριθμός παραγωγών.


Δε θα χαθούν

Σημειώνεται πως την προοπτική ισχύος του κατωφλίου των 100 ευρώ επιβεβαίωσε χθες στο «Θ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας και μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ Βασίλης Κοζομπόλης. Ο ίδιος ανέφερε πως στην ουσία τα χρήματα αυτά δε θα χαθούν, αφού υπάρχει η δυνατότητα των μεταβιβάσεων δικαιωμάτων το πρώτο τρίμηνο του 2009, πριν ξεκινήσουν οι ενεργοποιήσεις του έτους αυτού, από το οποίο θα ισχύσει η εν λόγω περικοπή.Επισημαίνεται πως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τελικό κείμενο της συμφωνίας για τον «έλεγχο υγείας» (υπήρχε το προσωρινό κείμενο), και τα ζευγάρια των επιλογών για τα κατώφλια χορήγησης ενισχύσεων παραμένουν τα ίδια, δηλαδή γενικό όριο όλης της Ε.Ε. 100 ευρώ ή 10 στρέμματα (1 εκτάριο) και δυνητικό όριο για την Ελλάδα 400 ευρώ ή 4 στρέμματα (0,4 εκτάρια). Η Ελλάδα μπορεί να διαλέξει οποιοδήποτε όριο από οποιοδήποτε εκ των δύο «ζευγαριών», με πιθανότερο και ευνοϊκότερο αυτό των 100 ευρώ.


Πρόταση ΠΑΣΕΓΕΣ

Αυτή η επιλογή αποτελεί και την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ όπως επιβεβαιώνει και ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης Γιάννης Τσιφόρος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πατρίς» του Ηρακλείου. Στο δημοσίευμα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Όπως είπε στην «Π» ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Τσιφόρος, τα σενάρια που υπάρχουν για την εφαρμογή των νέων διατάξεων είναι πολλά. «Η Ελλάδα έχει πολλές επιλογές. Δύο από αυτές είναι να αποκλείσει από τις επιδοτήσεις όσους παραγωγούς λαμβάνουν μέχρι 400 ευρώ ετησίως ή διαθέτουν 4 στρέμματα. Μπορεί όμως να επιλέξει και ανάμεσα στις λύσεις που προβλέπονται από τις γενικές διατάξεις, δηλαδή τη μη καταβολή ενιαίας ενίσχυσης σε όσους μέχρι τώρα λαμβάνουν έως 100 ευρώ ετησίως ή διαθέτουν 10 στρέμματα. Εμείς προτείνουμε στο Υπουργείο να υιοθετήσει τη λύση της μη καταβολής σε όσους εισπράττουν έως 100 ευρώ κάθε χρόνο» επεσήμανε ο κ. Τσιφόρος. Σύμφωνα τέλος με τον κ. Τσιφόρο, «είναι δυνατόν οι δικαιούχοι επιδοτήσεων να μεταβιβάσουν τα δικαιώματά τους όταν φθάνουν μέχρι τα 100 ευρώ, σε άλλους δικαιούχους, ώστε να μη χαθούν και αυτά τα ποσά από τους παραγωγούς».


Μικρός κλήρος, μικρά δικαιώματα

Σε σχετικό πίνακα που παρατίθεται, βλέπει κανείς για τους παραγωγούς της Μεσσηνίας τις κλίμακες ποσών ενιαίας ενίσχυσης βάσει των αιτήσεων ενεργοποίησης του 2008. Λόγω του μικρού κλήρου στην Ελλάδα, βλέπουμε πως μεταξύ των παραγωγών της ΕΑΣ Μεσσηνίας η συντριπτική πλειονότητα, δηλαδή 13.386 παραγωγοί, έχει δικαιώματα από 100 μέχρι 300 ευρώ! Γίνεται αντιληπτό πως αν ίσχυε το κατώφλι των 400 ευρώ θα έβγαιναν εκτός δεκάδες χιλιάδες παραγωγοί. Με το κατώφλι των 100 ευρώ, βγαίνουν εκτός 1.826 παραγωγοί με δικαιώματα έως 50 ευρώ και άλλοι 2.634 (σύνολο 4.460) με δικαιώματα από 50 έως 100 ευρώ. Οπωσδήποτε, πρόκειται για έναν αριθμό παραγωγών που αν υποβάλουν αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν με σχετική ευκολία.

Του Κώστα Κοντοθανάση

Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"



Διαβάστε Περισσότερα...

«Βουλιάζουν» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Μεσσηνία...



Απειλή τα υπερκαταστήματα και οι πολυεθνικές


Την ανάγκη για προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τόνισε μέσω επιστολής με θέμα «Κλιμάκωση των απειλών εναντίον των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων - Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Γιώργος Καραμπάτος, με ένα ευρύ φάσμα αποδεκτών μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, Τουριστικής Ανάπτυξης Αντώνης Σπηλιωτόπουλος, οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Νομού Μεσσηνίας, η πρόεδρος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γ. Ξανθάκη - Καραμάνου, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας Ανδρέας Κανάκης, ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.


Απειλούνται με «λουκέτο»


Το πρόβλημα εστιάζεται, όπως επισημαίνεται, στην αλόγιστη παρουσία, εντός των ορίων του Νομού, υπερμεγεθών - για τα δεδομένα της περιοχής - καταστημάτων, τα οποία από κοινού με άλλους παράγοντες τείνουν να οδηγήσουν με σταθερά βήματα όλες τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στο «λουκέτο».
Χαρακτηριστικό είναι πως τα τελευταία χρόνια στην πόλη της Καλαμάτας, καθώς και στα περίχωρά της, παρατηρείται μια ανεξέλεγκτη κούρσα κατασκευής και λειτουργίας όλο και περισσότερων εμπορικών καταστημάτων, τα οποία απειλούν και περιθωριοποιούν τις τοπικές και παραδοσιακές επιχειρήσεις. Επιπλέον, επισημαίνεται στο κείμενο της επιστολής μια πληθώρα προτάσεων προς μελέτη από τους αρμόδιους Φορείς.


Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:


«Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τα νέα δεδομένα που επηρεάζουν τη λειτουργία των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους εμπορικούς δρόμους της Καλαμάτας και των άλλων πόλεων της Μεσσηνίας, όπως είναι η αλόγιστη ανέγερση και λειτουργία νέων μεγάλων σούπερ μάρκετ - εμπορικών κέντρων που, σε συνδυασμό με το κυκλοφοριακό χάος, οδηγεί σε απαξίωση των καταστημάτων, τα οποία στεγάζονται σε μικρά ακίνητα. Είναι μια ακόμα απειλή η οποία, σε συνδυασμό με το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει την παγκόσμια οικονομία και την αδυναμία - άρνηση των τραπεζών να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντάς τους την αναγκαία ρευστότητα, θα επιδεινώσει την ήδη βεβαρημένη δραστηριότητά τους.
Είναι πλέον φανερό ότι ολοένα και περισσότεροι μικροί έμποροι θα αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους ή να τις μεταφέρουν σε άλλες γειτονιές ή και σ’ άλλες πόλεις, προσδοκώντας μεταστροφή του δυσάρεστου κλίματος, αφού μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού στρέ­φεται προς τα εμπορικά κέντρα, που έχουν αναπτυχθεί, για να αποφύγει το κυκλοφοριακό χάος και τα τσουχτερά πρόστιμα της Δημοτικής Αστυνομίας για παράνομο παρκάρισμα. Με άλλα λόγια, το παραδοσιακό εμπόριο και οι ντόπιοι έμποροι διώκονται εμμέσως πλην σαφώς από τις Μεσσηνιακές πόλεις».


Αισθητή μείωση του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων


«Ο οξύς ανταγωνισμός πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΣΥΕ, όπου ο τζίρος των πολυκαταστημάτων παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 357%, ενώ αντίθετα ο τζίρος των μικρών επιχειρήσεων στην καλύτερη των περιπτώσεων παραμένει στάσιμος, γεγονός που αντικατοπτρίζει το γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις, λόγω της ευρύτερης οικονομικής δυσπραγίας.
Υπό τις συνθήκες αυτές προβλέπεται ότι, στο άμεσο μέλλον θα έχουμε εκκένωση καταστημάτων σε μέχρι πρότινος πολυσύχναστους δρόμους και στα Ιστορικά Κέντρα των πόλεων (Καλαμάτας - Κυπαρισσίας) και αλλαγή χρήσης από αμιγώς εμπορική σε ψυχαγωγική με ταχύτατους ρυθμούς».


Υποβάθμιση των εμπορικών περιοχών της Καλαμάτας


Ο κ. Καραμπάτος στην επιστολή του επισημαίνει τον κίνδυνο υποβάθμισης και μαρασμού των περιοχών της Καλαμάτας, που άλλοτε έσφυζαν από εμπορική κίνηση. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το φαινόμενο αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ερημοποίηση και την υποβάθμιση κάποιων περιοχών, που αποτελούσαν την καρδιά του εμπορίου στην πόλη μας αλλά και της αγοραίας και μισθωτικής αξίας των ακινήτων, ενώ κάθε προσπάθεια των επιχειρηματιών να διατηρήσουν ζωντανή την περιοχή τους είναι καταδικασμένη, δεδομένου ότι το αίσθημα ανασφάλειας που τους κατέχει θα τους οδηγήσει στη συρρίκνωση ή τη διακοπή των δραστηριοτήτων τους».


Προτάσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας


«Για τη βελτίωση αυτού του ζοφερού περιβάλλοντος, όπου οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της Μεσσηνίας ασφυκτιούν και φαίνονται εγκαταλελειμμένες στην τύχη τους, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας “κρούει τον κώδωνα του κινδύνου” και απευθύνει έκκληση σε κάθε αρμόδιο για τη μελέτη και την άμεση εφαρμογή των παρακάτω προτάσεων:
Να εφαρμοστεί άμεσα η εμπορική πολεοδομία που θα περιορίζει το φαινόμενο του υπερεπαγγελματισμού και θα επιβάλει την εφαρμογή κανόνων για τις εμπορικές χρήσεις και την εγκατάσταση επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Να υπαχθούν ρητά στη διαδικασία αδειοδότησης τα εμπορικά κέντρα, οι πολυχώροι, οι πολυεθνικές εμπορικές επιχειρήσεις και καταστήματα χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο τα μεμονωμένα μεγάλα καταστήματα λιανικής.
Να τηρηθεί αυστηρά το ωράριο λειτουργίας για τις εμπορικές επιχειρήσεις, τα πολυκαταστήματα, τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Να επιβληθεί η μετεγκατάσταση των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων εκτός πόλεων (όπως ισχύει στην Ευρώπη), για την κυκλοφοριακή ανακούφιση και την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων.
Να προβλεφθούν ποδηλατόδρομοι σ’ όλους τους κεντρικούς δρόμους των πόλεων της Μεσσηνίας.
Να εφαρμοστεί ελεγχόμενη και μικρής χρονικής διάρκειας στάθμευση των αυτοκινήτων Ι.Χ., ΤΑΞΙ και Δ.Χ. στους εμπορικούς δρόμους.
Να καταργηθεί το χαρτόσημο των επαγγελματικών μισθώσεων για μισθώματα μέχρι 1.500 ευρώ μηνιαίως.
Να μη γίνει καμία αύξηση των δημοτικών φόρων και τελών καθαριότητας, φωτισμού για επαγγελματικούς χώρους για τα επόμενα δύο χρόνια. Να επανιδρυθούν τα Συνοικιακά Συμβούλια. Να υπάρχει επαρκής δημοτικός φωτισμός στις απομακρυσμένες γειτονιές. Να υπάρχει μεγαλύτερη αστυνόμευση στους δρόμους με περιορισμένη κίνηση ιδιαίτερα τις ημέρες αργιών και τις νυκτερινές ώρες.
Να ενισχυθεί η αστυνομική δύναμη στα τμήματα της Μεσσηνίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας δεν αφορούν μόνο τον Δήμο Καλαμάτας, αλλά και τους υπόλοιπους Δήμους της Μεσσηνίας, που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα».
Κλείνοντας πρέπει να σημειώσουμε, δεδομένου ότι έπεται οικονομικός μαρασμός ως απόρροια της διεθνούς κρίσης, πως αν δε παρθούν σύντομα μέτρα από τις τοπικές Αρχές, το μέλλον των καταστηματαρχών που ανήκουν στην… πονεμένη κατηγορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κάθε άλλο παρά ευοίωνο κρίνεται.



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



Διαβάστε Περισσότερα...