Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Ομογενείς υποψήφιοι για το Αμερικανικό Κογκρέσο...


Πέντε Ελληνοαμερικανοί βουλευτές διεκδικούν επανεκλογή στην ομοσπονδιακή βουλή των αντιπροσώπων και τρεις άλλοι δίνουν την μάχη για να εισέλθουν για πρώτη φορά στο Κογκρέσο.
Την επανεκλογή διεκδικούν, στο Μέριλαντ (3η) ο δημοκρατικός Τζον Σαρμπανης, στο Οχάιο (18η) ο δημοκρατικός Ζαχαρίας (Ζακ) Σπέης, στη Φλόριδα (9η) ο ρεπουμπλικάνος Κώστας Μπιλιράκης, στη Νεβάδα (1η) η δημοκρατική Σέλι Μπερκλεϊ και στη Μασαχουσέτη (5η) η επίσης δημοκρατική Νίκη Τσόγκας, χήρα του αείμνηστου Γερουσιαστή Πολ Τσόγκα. Ολες οι μετρήσεις δείχνουν ότι με εξαίρεση το Ζακ Σπέης που προηγείται ελαφρά, οι υπόλοιποι έχουν εξασφαλίσει διαφορά ασφαλείας από τους αντιπάλους τους. Ο Ζακ Σπέης εξελέγη για πρώτη φορά το 2006 σε μία περιφέρεια που εκλέγει παραδοσιακά ρεπουμπλικανούς. Ολες οι δημοσκοπήσεις του δίδουν προβάδισμα και επιπρόσθετα, έχει συγκεντρώσει σχεδόν 10πλάσια χρήματα από τον αντίπαλό του, Φρεντ Ντέιλι. Δύο ακόμη Ελληνοαμερικανοί δίδουν σκληρές μάχες στο Οχάιο, απέναντι από ισχυρούς αντιπάλους. Στην 3η περιφέρεια, η δημοκρατική Τζέιν Μιτακίδη, σύζυγος του ομογενή οδοντίατρου Τζον Μιτακίδη, αντιμετωπίζει το βουλευτή Μάικ Τέρνερ. Οι δημοσκοπήσεις δίδουν προβάδισμα 3-6 μονάδων στο ρεπουμπλικάνο βουλευτή, ωστόσο η Μιτακίδη μπορεί να κερδίσει αξιοποιώντας μία πιθανή νίκη του Ομπάμα στην πολιτεία και την περιφέρειά της. Δυσκολότερα τα πράγματα στην 10 περιφέρεια του Οχάιο, για τον ρεπουμπλικάνο Τζιμ Τράκας, που αντιμετωπίζει τον δημοκρατικό βουλευτή και πολλές φορές υποψήφιο για την προεδρία, Dennis Kucinich. Στη Νεβάδα υπάρχει η πιθανότητα οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές να αποτελούν την πλειοψηφία της τριμελούς αντιπροσωπείας της πολιτείας στην ομοσπονδιακή Βουλή. Πέραν της Ελληνοεβραίας Σέλι Μπέρκλεϊ, μάχη για τη βουλή δίδει στην 3η περιφέρεια η Ντίνα Τάιτους, πρώην πολιτειακή γερουσιαστής. Οι δημοσκοπήσεις δίδουν στην Τάιτους (που διεκδίκησε ανεπιτυχώς τη θέση του κυβερνήτη της πολιτείας το 2006) προβάδισμα 3-5 ποσοστιαίων μονάδων.





Διαβάστε Περισσότερα...

Σταθερό το προβάδισμα του Barack Obama έναντι του John McCain λίγο πριν το νήμα!...










Λίγες ώρες παραμένουν ακόμη μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στις Ηνωμένες Πολιτείες και να γίνει γνωστό (τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας) ποιος από τους δυο υποψήφιους - ο Μπάρακ Ομπάμα, που μέχρι χθες διατηρούσε σταθερό προβάδισμα, ή ο Τζον ΜακΚέιν - θα είναι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.
Χθες, μια ημέρα πριν τις προεδρικές εκλογές και ενώ είχαν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα περισσότεροι από 20 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών είχε προβάδισμα σε έξι από τις οκτώ κρίσιμες πολιτείες, όπως το Οχάιο και η Φλόριντα. Παράλληλα, διατηρούσε προβάδισμα 7 ποσοστιαίων μονάδων στο σύνολο των ψηφοφόρων.
Οι δημοσκοπήσεις για τις κρίσιμες πολιτείες έδειχναν ότι ο Ομπάμα προηγείται με μια μονάδα στο Μισούρι και με δύο στη Φλόριντα, το Οχάιο, τη Βιρτζίνια και τη Νεβάδα- πολιτείες που το 2004 είχαν εκλέξει τον Τζορτζ Μπους.
Οι πέντε αυτές πολιτείες δίνουν 76 εκλέκτορες και μαζί με τις πολιτείες που είχε κερδίσει ο Τζον Κέρι το 2004, ο Ομπάμα συγκεντρώνει 328 εκλέκτορες, κατά πολύ περισσότερους από τους 270 που χρειάζεται για το Λευκό Οίκο.
Επίσης, στην Πενσιλβάνια ο Ομπάμα προηγείται με 11% του ΜακΚέιν. Από την πλευρά του, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος προηγείται με 5 μονάδες στην Ιντιάνα και με μία μονάδα στη Βόρεια Καρολίνα. Στο μεταξύ, πριν ακόμη γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των εκλογών, οι συζητήσεις για τη σύνθεση της μελλοντικής 'κυβέρνησης Ομπάμα' δίνουν και παίρνουν.
Στο επίκεντρο, η ενδεχόμενη αξιοποίηση του Κόλιν Πάουελ, τα σενάρια που αφορούν το όνομα του επόμενου υπουργού Οικονομίας (Λόρενς Σάμερς, τελευταίος υπουργός Οικονομικών του Κλίντον, Τίμοθι Γκάιτνερ, διοικητής της Fed της Νέας Υόρκης ή Πολ Βόλκερ, πρώην διοικητής της Fed) και οι φερόμενοι ως υποψήφιοι για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- ο Τζον Κέρι, που έχασε το 2004 από τον Μπους και ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, πρώην πρεσβευτής του Κλίντον στα Ηνωμένα Εθνη.
Ωστόσο, η συζήτηση για το πώς θα στελεχωθεί η επόμενη κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένα παλιό παιχνίδι στην Ουάσιγκτον. Και οι προβλέψεις σχεδόν πάντα διαψεύδονται. Όπως είπε κάποιος, «αυτοί που μιλούν δεν γνωρίζουν. Κι αυτοί που γνωρίζουν δεν μιλούν».



Προβάδισμα στον Ομπάμα δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις


Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα προηγείται του Ρεπουμπλικάνου Τζον Μακέϊν σε πέντε από τις οκτώ κρίσιμες πολιτείες, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των Reuters/Zogby που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.
Ο Ομπάμα διεύρυνε το προβάδισμά του έναντι του Μακέϊν στις 11 ποσοστιαίες μονάδες από 7 που ήταν την Κυριακή, σύμφωνα με την κυλιόμενη δημοσκόπηση των Reuters/C-SPAN/Zogby, στην οποία το ποσοστό λάθους είναι +/-2,9%.
Οι νέες αυτές δημοσκοπήσεις που αφορούν τα ποσοστά των δύο υποψηφίων στις πολιτείες δείχνουν ότι ο Ομπάμα προηγείται με μία μονάδα στην Φλόριντα, με δύο στο Οχάϊο και με μεγαλύτερο ποσοστό στην Βιρτζίνια και την Νεβάδα. Το ποσοστό λάθους στις δημοσκοπήσεις αυτές είναι +/-4,1%.
Αυτές οι τέσσερις πολιτείες, τις οποίες κέρδισε ο Μπους στις εκλογές του 2004 δίνουν 65 εκλέκτορες. Μαζί με τις πολιτείες που είχε κερδίσει ο Τζον Κέρι και στις οποίες ο Ομπάμα έχει ένα ασφαλές προβάδισμα, το σύνολο των εκλεκτόρων φτάνει του 317, ενώ για τον
Λευκό Οίκο απαιτούνται τουλάχιστον 270.
Ο Ομπάμα προηγείται με 10 ποσοστιαίες μονάδες στην Πενσυλβάνια, ενώ στο Μιζούρι οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν από 49%.
Ο Μακέϊν προηγείται του Ομπάμα με 5% στην Ιντιάνα και με 1% στη Βόρεια Καρολίνα.
«Το προβάδισμα του Ομπάμα σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκε στη διάρκεια της νύχτας, γιατί όπως φαίνεται οι αναποφάσιστοι κατέληξαν υπέρ της αλλαγής που υποστηρίζει ο Δημοκρατικός υποψήφιος», τόνισε ο Τζον Ζόγκμπι.
Η αναμέτρηση προβλέπεται σκληρή στις δύο πολιτείες που δίνουν τους περισσότερους εκλέκτορες, την Φλόριντα (27) και το Οχάιο (20). Μια νίκη του Ομπάμα στις πολιτείες αυτές θα διαλύσει κάθε ελπίδα του Μακέιν, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Στην Φλόριντα ο Ομπάμα προηγείται με 49% έναντι 48% του Μακέϊν και στο Οχάϊο με 49% έναντι 47%.
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών διεύρυνε το προβάδισμά του στην Νεβάδα από 8 σε 11 ποσοστιαίες μονάδες και στην Βιρτζίνια από 6 στις 9 μονάδες.
Ο Ομπάμα προηγείται με μεγάλο ποσοστό ανάμεσα στους ανεξάρτητους (24%) και στις γυναίκες (19%).
Το προβάδισμα του Μακέϊν ανάμεσα στους λευκούς ψηφοφόρους μειώθηκε κατά 6 μονάδες, ενώ ανάμεσα στους Ισπανόφωνους συγκεντρώνει ποσοστό 29%. Στις προηγούμενες εκλογές ο Μπους είχε συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 40% ανάμεσα στους Ισπανόφωνους.
Στην κυλιόμενη δημοσκόπηση, που διεξήχθη από την Παρασκευή έως την Κυριακή συμμετείχαν 1.226 ψηφοφόροι.
Στις δημοσκοπήσεις ανά πολιτεία ρωτήθηκαν 600 ως 605 ψηφοφόροι από την Παρασκευή έως την Δευτέρα.


www.naftemporiki.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Η ατζέντα της ημέρας...


* Στις 8:30' συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με τον πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο ξενοδοχείο Sofitel.
* Στις 3 μ.μ. ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε ημερίδα που συνδιοργανώνουν το CEPS (Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής) και το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής», με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
* Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον μέλλον των εργαζομένων στην Ολυμπιακή.
* Στα Μασσαλία για δεύτερη ημέρα βρίσκεται η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη για την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και την υπουργική σύνοδο της «Διαδικασίας της Βαρκελώνης: Ενωση για τη Μεσόγειο».




Διαβάστε Περισσότερα...

Επισκόπηση Oικονομικού Τύπου...



Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι ακόλουθοι:


* ΕΞΠΡΕΣ: "Ελεγχόμενη... χαλάρωση λόγω του υψηλού χρέους. Ρυθμό ανάπτυξης 2,5% εκτιμά για την Ελλάδα το 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή".
* ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εκτός ελέγχου το έλλειμμα. Στο 15% η "μαύρη τρύπα" στο ισοζύγιο".
* ΚΕΡΔΟΣ: "Βαρυχειμωνιά στην Ευρώπη. Δραματικές οι εκτιμήσεις της ΕΕ, πιστοποιούν την ύφεση".
* ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Λιγότερη ανάπτυξη με αύξηση ανεργίας προβλέπει η Κομισιόν. Η Ελλάδα θα αναπτύσσεται με ρυθμό 2,5% το 2009 έναντι 3,1% φέτος".



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ



Διαβάστε Περισσότερα...

Επισκόπηση Ελληνικού Τύπου...



Η έκθεση των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν που καταδεικνύει μεγαλύτερες αντοχές της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, παρά τις δυσμενείς προβλέψεις για υποχώρηση της ανάπτυξης και μείωση των παροχών, καθώς και τις σημερινές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάδειξη του νέου προέδρου, απασχολούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου.


Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά είναι οι ακόλουθοι:


* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Καλύτερες οι αντοχές της Ελληνικής Οικονομίας. Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν".
* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "3,3 δισ. ευρώ για παροχές. Ο Επίτροπος Αλμούνια έδωσε το "πράσινο φως" στην κυβέρνηση".
* Η ΑΥΓΗ: "Επιπλέον 100.000 χωρίς δουλειά. Κομισιόν: Εκτίναξη της ανεργίας".
* ΑΥΡΙΑΝΗ: "Η αναμενόμενη εκλογική νίκη του Ομπάμα σηματοδοτεί... Το τέλος της εβραϊκής κυριαρχίας. Αλλάζουν τα πάντα στην Αμερική που ελπίζουμε να γίνει πιο δημοκρατική και πιο ανθρώπινη".
* ΤΟ ΒΗΜΑ: "Θα αλλάξουμε τον κόσμο". Ο Ομπάμα ένα βήμα πριν από τον Λευκό Οίκο. Οι Αμερικανοί εκλέγουν σήμερα πρόεδρο - Ο πλανήτης ελπίζει και αγωνιά για το αποτέλεσμα".
* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αντέχει η ελληνική οικονομία. Δικαίωση από Αλμούνια για την οικονομική πολιτική".
* ΕΘΝΟΣ: "Στοίχημα ελπίδας για τον πλανήτη. Ανοίγει την ψαλίδα ο Ομπάμα στο παρά 1' της αναμέτρησης".
* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Με χρυσές μασέλες ροκανίζει τον ΟΠΑΠ ο Χατζηεμμανουήλ. Το Golden Boy του Πρωθυπουργού παίρνει πεντακόσιες (500) χιλιάδες ευρώ τον χρόνο μισθό και μπόνους".
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Στον αέρα το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Μαύρη τρύπα εξακοσίων εκατομμυρίων στο Ταμείο Πρόνοιάς τους".
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στρατιές ανέργων. Κομισιόν: 60.000 απολύσεις στην Ελλάδα. Κοινωνικό κραχ σε Ισπανία, Ιρλανδία, Γερμανία, Γαλλία προβλέπει για το 2009 η ΕΕ. "Μαξιλάρι" για τους ασθενέστερους βρίσκει η κυβέρνηση".
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Θηλειές από ΕΕ και τράπεζες. Πάγος στις παροχές για τους εργαζόμενους - Σφίξιμο για τις επιχειρήσεις".
* ΕΣΤΙΑ: "Επικίνδυνη πολιτική στροφή. Η Νέα Δημοκρατία απεμπολεί την ιδεολογία της".
* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ελάχιστα, λόγω χρέους, τα περιθώρια για παροχές. Μετά την έκθεση της Κομισιόν, που βλέπει ύφεση στην ΕΕ".
* Ο ΛΟΓΟΣ: "Δυσμενείς προβλέψεις της Κομισιόν. Στο 2,5% θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης το 2009".
* ΤΑ ΝΕΑ: "Τούνελ λιτότητας και 50.000 απολύσεις. Μαύρες προβλέψεις από την Κομισιόν".
* Η ΝΙΚΗ: "Τρώνε με χρυσά κουτάλια στον ΟΠΑΠ. Επιασαν το τζακ ποτ στο τζόκερ τα golden boys".
* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ευρωπαϊκή Ένωση: Εκβιάζει με θράσος για να πληρώσει ο λαός την κρίση. Στην ίδια ρότα αντιλαϊκής επίθεσης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ".
* Η ΧΩΡΑ: "Παγωμένο το Μαξίμου. Πληθαίνουν οι φωνές για αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης".
* City Press: "Διχάζει τη ΝΔ η λιτότητα".
* Metro: "Άνοιξε παράθυρο για παροχές. Με την έκθεση της Κομισιόν, που προβλέπει για την Ελλάδα τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη".
* Metropolis: "Πάγωμα χρεών για ένα χρόνο".


Θεσσαλονίκη


* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Σπίτια με άτοκες δόσεις. Απευθείας από εργολάβους στους ιδιώτες".
* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό. ΔΕΗ: Από το 2009 η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων".
* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Αλλαγή αποφασίζει ο λαός στην Αμερική και στον πλανήτη".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ




Διαβάστε Περισσότερα...

Σαν Σήμερα, 4 Νοεμβρίου...

το 1650... γεννιέται ο βασιλιάς της Βρετανίας, Γουίλιαμ Γ' της Οράγγης.
το 1765... γεννιέται ο Γάλλος μαθηματικός, Πιερ Ζιράρντ.
το 1821... οι επαναστατημένοι Έλληνες νικούν τους Τούρκους στο Χαλάνδρι και στη συνέχεια καταλαμβάνουν την Αθήνα.
το 1842... ο Αβραάμ Λίνκολν παντρεύεται τη Μαίρη Τοντ.
το 1847... πεθαίνει, σε ηλικία 38 ετών, ο γερμανός συνθέτης Φέλιξ Μέντελσον - Μπαρτόλντι.
το 1852... ο κόμης Ντι Καβούρ γίνεται πρωθυπουργός του Πιεδμόντου - Σαρδηνίας, που σύντομα ενσωματώνεται στην Ιταλία.
το 1866... η Ιταλία προσαρτά την Βενετία.
το 1869... εκδίδεται το πρώτο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Nature.
το 1870... πεθαίνει ο Γάλλος ποιητής και συγγραφέας, Κομπτ ντε Λοτρεαμόντ.
το 1884... στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο δημοκρατικός υποψήφιος, Γκρόβερ Κλίβελαντ επικρατεί του ρεπουμπλικάνου, Τζέιμς Τζ. Μπλέιν.
το 1886... ο πρωταθλητής τζόκεϊ Fred Archer τρέχει στην τελευταία του ιπποδρομία ιππεύοντας τον ''Tommy Tittlehouse'' στο Castle Selling Plate στο Lewes. Τέσσερις ημέρες αργότερα θα αυτοκτονήσει.
το 1889... ο Μένελεκ της Σόα επιτυγχάνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των ευγενών της Αιθιοποίας, προλειαίνοντας το έδαφος για την ανακήρυξή του σε αυτοκράτορα της χώρας
το 1899... ο Ζαν Σιμπέλιους διευθύνει στο Ελσίνκι, την παρθενική ερμηνεία του συμφωνικού του ποιήματος "Φινλανδία".
το 1904... χτίζεται το Harvard Stadium, το πρώτο στάδιο, που φιλοξενεί αποκλειστικά αγώνες αμερικανικού ποδοσφαίρου.
το 1911... λήγει το "Επεισόδιο του Αγαδίρ" με τη Γαλλία και τη Γερμανία να τα βρίσκουν για το Μαρόκο. Η Γερμανία αναγνωρίζει τη γαλλική κυριαρχία με αντάλλαγμα ένα κομμάτι από το Γαλλικό Κονγκό.
το 1912... γεννιέται ο Ρώσος συνθέτης, Βαντίμ Σαλμάνοφ
το 1912... ο "δάσκαλος της πολιτικής", Γούντροου Ουίλσον, εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ
το 1918... στο τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου η Αυστρία παραδίδεται στους συμμάχους.
το 1921... Κορεάτης μαχαιρώνει θανάσιμα τον Ιάπωνας πρωθυπουργό, Τακάσι Χάρι.
το 1921... ο Χίτλερ οργανώνει επίσημα τις γερμανικές ομάδες εφόδου, τις SA, οι οποίες βοήθησαν πολύ το δικτάτορα να ανέβει το 1930 στην εξουσία. Οι άνδρες των SA φορούσαν καφέ πουκάμισα για να ξεχωρίζουν από εκείνους των SS, που φορούσαν μαύρα.
το 1922... έρχεται στο φως η είσοδος του τάφου του Τουταγχαμών στην Αίγυπτο, από το Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ.
το 1924... εγκαινιάζεται η Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών.
το 1924... η Νίλι Τέλι Ρος από το Γουαϊόμινγκ γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα, που εκλέγεται κυβερνήτης
το 1924... πεθαίνει ο Γάλλος συνθέτης, Γκαμπριέλ Φορέ.
το 1924... στη Βρετανία, η κυβέρνηση των Εργατικών, υπό τον πρωθυπουργό Τζέιμς Ράμσεϊ Μακντόναλντ, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιανουάριο του 1924, παραιτείται μετά από απώλειες ψήφων του κόμματος στις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου. Νέος πρωθυπουργός γίνεται ο συντηρητικός Στάνλεϊ Μπόλντουιν.
το 1928... ο Dunlop εφευρίσκει τη σαμπρέλα.
το 1929... διεξάγεται το πρώτο Αμερικανικό Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής Πάλης
το 1930... πεθαίνει ο Αμερικανός τρομπετίστας της τζαζ, Μπάντι Μπόλντεν
το 1931... παραιτείται ο Έλληνας υπουργός Ναυτικών, λόγω της προσάραξης του Αβέρωφ.
το 1931... πεθαίνει ο Γάλλος Αντρέ Μισελέν, ο άνθρωπος, που εφηύρε τα ελαστικά αυτοκινήτων το 1891.
το 1932... σχηματίζεται στην Ελλάδα συντηρητική κυβέρνηση υπό τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, Παναγή Τσαλδάρη
το 1939... γεννιέται η ηθοποιός Μάρθα Καραγιάννη
το 1939... η Νορβηγία αφήνει ελεύθερο το πλοίο των ΗΠΑ "Σίτι οφ Φλιντ", που είχε κατασχεθεί από τους Γερμανούς τον προηγούμενο μήνα.
το 1939... ο περιβόητος Νεοϋορκέζος τζογαδόρος, Άρνολντ Ροθστάιν πυροβολείται θανάσιμα κατά τη διάρκεια μιας παρτίδας πόκερ
το 1940... ανακοινώνεται επίσημα η απόβαση βρετανικών στρατευμάτων στην Κρήτη.
το 1942... αρχίζει η αποχώρηση του Άφρικα Κορπ από το Ελ Αλαμέιν
το 1944... γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, Σέρι Πέιν, που υπήρξε μέλος του συγκροτήματος Supremes από το 1973-1977.
το 1944... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Σύμμαχοι ανακοινώνουν ότι, η Ελλάδα απελευθερώθηκε από τους Ναζί.
το 1946... γεννιέται η Λώρα Μπους, σύζυγος του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, τζούνιορ.
το 1946... γεννιέται ο Αμερικανός φωτογράφος, Ρόμπερτ Μάπλθορπ.
το 1946... ιδρύεται η ΟΥΝΕΣΚΟ (Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών).
το 1948... απονέμεται στον Τ.Σ Έλιοτ το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
το 1948... ο ΟΗΕ εγκρίνει το σχέδιο των ΗΠΑ για τον ατομικό έλεγχο, απορρίπτοντας τη σοβιετική πρόταση.
το 1949... ο ΟΗΕ σταματά την αποστολή στρατιωτικού υλικού προς τη Βουλγαρία και την Αλβανία, επειδή τροφοδοτούν τους Έλληνες αντάρτες.
το 1950... ο ΟΗΕ αναστέλλει τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Φράνκο στην Ισπανία.
το 1952... ο Τζον Κένεντι εκλέγεται γερουσιαστής των ΗΠΑ, της Πολιτείας της Μασαχουσέτης.
το 1952... στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ νικά το δημοκρατικό αντίπαλό του, Αντλάι Στίβενσον.
το 1955... γεννιέται ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Μάτιο Βανχάνεν.
το 1956... σοβιετικά στρατεύματα, φτάνουν στην Ουγγαρία. 200.000 Ρώσοι στρατιώτες καταστέλλουν την αντισταλινική εξέγερση στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Ίμρε Νάγκι αντικαθίσταται από τον Γιάνος Καντάρ.
το 1956... φτάνουν στη Διώρυγα του Σουέζ τα ισραηλινά στρατεύματα.
το 1959... ανακαλύπτεται στα Ίσθμια αρχαίο θέατρο και σπήλαιο με κίονες και τεχνικές διαρρυθμίσεις.
το 1960... ο Wilt Chamberlain των Philadelphia Warriors σημειώνει 44 πόντους αλλά κάνει ρεκόρ στο ΝΒΑ όταν χάνει όλες τις 10 ελεύθερες βολές που καλείται να εκτελέσει στη νίκη της ομάδας του επί των Detroit Pistons με 136-121.
το 1960... ολοκληρώνονται τα έργα για τη διάνοιξη της σήραγγας της λίμνης Κάρλας, μήκους 10 χλμ, της οποίας τα νερά διοχετεύονται στον Παγασητικό Κόλπο.
το 1961... ο Μπομπ Ντίλαν δίνει τη πρώτη συναυλία του στη Νέα Υόρκη. Την παρακολουθούν 50 άτομα, τα οποία πληρώνουν 2 δολάρια έκαστος.
το 1961... ορκίζεται η νέα κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αφού κέρδισε τις εκλογές, στις οποίες καταγγέλθηκε ότι "ψήφισαν ακόμα και τα δέντρα". Έμειναν γνωστές ως "οι εκλογές βίας και νοθείας".
το 1964... στη Βολιβία, ο Πρόεδρος Παζ Εστενόρο εγκαταλείπει κρυφά τη χώρα και την εξουσία αναλαμβάνει στρατιωτική χούντα.
το 1965... η Margaret Breedlove γίνεται η πρώτη γυναίκα οδηγός, που ξεπερνάει τα 300 μίλια την ώρα με 308.56 στην Γιούτα.
το 1968... η ΑΕΚ γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα, που παίρνει ευρωπαϊκό τίτλο στο μπάσκετ, κερδίζοντας τη Σλάβια Πράγας στον τελικό με 89-82. Μέσα και έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, που γίνεται ο αγώνας, βρίσκονται 80.000 θεατές, ρεκόρ όλων των εποχών για αγώνα μπάσκετ στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
το 1968... πεθαίνει ο Λευκορώσος ζωγράφος, Μισέλ Κικοΐν.
το 1969... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, Μάθιου Μακόναχι.
το 1969... ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός αποφασίζει να παρακολουθεί στην Ελλάδα τη διαβίωση των κρατουμένων.
το 1972... γεννιέται ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης, Λουίς Φίγκο.
το 1973... ο Ben Crenshaw κερδίζει το πρώτο του τουρνουά γκολφ όταν κατακτά το Texas Open.
το 1974... ο Mike Collins κερδίζει με νοκ-άουτ τον Pat Bronson με μια μόνο γροθιά στα 4 δευτερόλεπτα του πρώτου γύρου.
το 1977... Ιρανοί εξτρεμιστές φοιτητές εισβάλουν στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη και κρατούν 90 ομήρους, εκ των οποίων 63 Αμερικανοί, 52 από τους οποίους θα παραμείνουν αιχμάλωτοι επί 444 ημέρες
το 1980... ο ηθοποιός του Χόλιγουντ και Ρεπουμπλικανός Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Ρόναλντ Ρέιγκαν κατατροπώνει εκλογικά τον Δημοκρατικό Τζίμι Κάρτερ και τον διαδέχεται στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ.
το 1981... η Susan Brown γίνεται η πρώτη γυναίκα, που μετέχει στον πανεπιστημιακό ιστιοπλοϊκό αγώνα της Αγγλίας, ως μέλος της ομάδας του Oxford.
το 1983... στο Λίβανο, 60 Ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκουν το θάνατο, όταν φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά προσκρούει σε ισραηλινό κατάλυμα
το 1986... πεθαίνει ο Γερμανός μαθηματικός, Κουρτ Χιρς.
το 1990... ορίζεται η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας στην Ελλάδα.
το 1991... η Ελλάδα εκφράζει την αντίθεσή της στην επιβολή κυρώσεων στη Σερβία από την ΕΟΚ.
το 1991... ο Bryan Robson αποχωρεί από την ενεργό δράση με 90 συμμετοχές και 26 γκολ με την Εθνική Αγγλίας.
το 1991... περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν μέρος στην πρώτη μέρα της γενικής απεργίας, που οργανώνεται από την αντιπολίτευση των μαύρων της Νότιας Αφρικής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή ΦΠΑ αξίας 10%.
το 1992... με 319 ψήφους υπέρ και 316 κατά το αγγλικό Κοινοβούλιο επικυρώνει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ανακουφίζοντας την Ευρώπη.
το 1992... τελευταία ημέρα του αγώνα ρεβάνς Fisher- Spassky μετά από 20 χρόνια. Ο Fisher ξαναεμφανίζεται και παίζει δημόσια για πρώτη φορά μετά τη νίκη του επί του Spassky τον Σεπτέμβριο του 1972 στο Ρέικιαβικ έπειτα από πρόσκληση Γιουγκοσλάβου επιχειρηματία, ο οποίος χρηματοδοτεί τη ρεβάνς του αγώνα και στον οποίο το σκάκι οφείλει πολλά. Ο Fisher ξανανικά και εισπράττει 3.35 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Spassky εισπράττει 1.65 εκατομμύρια δολάρια. Όμως, στις 15 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς, ο Fisher θα καταδικαστεί από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον επειδή παραβίασε τον όρο του αποκλεισμού της Γιουγκοσλαβίας από τις αθλητικές δραστηριότητες.
το 1993... η Βολιβία προσχωρεί στη συνθήκη της Βέρνης για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων
το 1993... ο Ζαν Κρετιέν αναλαμβάνει πρωθυπουργός του Καναδά
το 1993... στην Ονδούρα, πεθαίνουν 200 άτομα από καταρρακτώδεις βροχές.
το 1993... στις ΗΠΑ, για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα, η Καλιφόρνια τυλίγεται στις φλόγες. Ο απολογισμός είναι 170.000 στρέμματα καμένης γης, περισσότερα από 200 κατεστραμμένα σπίτια και 17 τραυματίες.
το 1994... ο Ντενκτάς δηλώνει, ότι εάν η Ε.Ε αποδεχθεί την ένταξη της Κύπρου, τότε θα πρέπει να συμπεριλάβει και τα Κατεχόμενα, ειδάλλως αυτά θα προσαρτηθούν στην Τουρκία.
το 1994... στη Γαλλία, ο δήμαρχος του Παρισιού και ηγέτης του γκολικού κόμματος "Συναγερμός για τη Δημοκρατία" Ζακ Σιράκ ανακοινώνει επίσημα την υποψηφιότητά για το προεδρικό αξίωμα.
το 1995... ο 23χρονος ακροδεξιός Εβραίος Γιγκάλ Αμίρ δολοφονεί τον 73χρονο Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν.
το 1996... σημειώνεται τραγικό δυστύχημα στο θαλάσσιο χώρο έξω από το Βαθύ της Σάμου, όταν η πυραυλάκατος "Κωστάκος" του Πολεμικού Ναυτικού εμβολίζεται από το επιβατηγό πλοίο "Σάμαινα" και βυθίζεται. Αγνοούνται τέσσερα μέλη του πληρώματος της πυραυλακάτου.
το 1997... στις ΗΠΑ, αρχίζουν συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
το 1999... ο 41χρονος θρύλος του κρίκετ, παίκτης και προπονητής της ομάδας των West Indies, Malcolm Marshall πεθαίνει μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο του εντέρου.
το 1999... ο Ολυμπιακός με νίκη επί της ΑΕΚ, κατακτά το έβδομο συνεχόμενο Κύπελλο βόλεϊ στην ιστορία του.
το 2001... ο Βλάσης Μάρας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο μονόζυγο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής, που διεξάγεται στη Γάνδη.
το 2001... ο τυφώνας Μισέλ χτυπά την Κούβα καταστρέφοντας τις σοδειές, αλλά και πολλές κατοικίες.
το 2001... πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών, ο Ramon Mendoza, προέδρος της Ρεάλ Μαδρίτης. Επί των ημερών του (1985- 1996) η Ρεάλ κατέκτησε 6 πρωταθλήματα Ισπανίας και 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.


Διαβάστε Περισσότερα...

Tuesday!...



Διαβάστε Περισσότερα...