Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Ενημερωτική Συνάντηση του Επιμελητήριου Μεσσηνίας, της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων και του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, η Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα πραγματοποιήσουν Ενημερωτική Συνάντηση την Δευτέρα 15 Απριλίου 2013 και ώρα 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας (πλ. 23ης Μαρτίου) με θέματα:........................................ 

 1. Ενημέρωση δράσεων Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ομιλητή τον Επιστημονικό Υπεύθυνο της Δομής, Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, Καθηγητή Γεωργιάδη Κωνσταντίνο. 

 2. Παρουσίαση Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων του Τμήματος «Οικονομικών Επιστημών» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ομιλητή τον Επιστημονικό Υπεύθυνο ΠΜΣ, Καθηγητή Λιαργκόβα Παναγιώτη. 


 Η συνάντηση παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους επιχειρηματίες ή τους υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να ενημερωθούν για τα παραπάνω θέματα.


Διαβάστε Περισσότερα...

Επιμελητήριο Μεσσηνίας: «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την στήριξη της Γυναικείας Απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
 11/4/2013 

 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2007-2013 (ΕΣΠΑ 2007-2013) 

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» (ΕΠΑΝ ΙΙ), ΕΦΕΠΑΕ, ενημερώνει τους υποψήφιους επενδυτές ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων για το πρόγραμμα: «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την στήριξη της Γυναικείας Απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας» Υποβλήθηκαν................................................ 

 6.954 προτάσεις, με προϋπολογισμό 217.392.249,62 € και αντίστοιχη δημόσια επιχορήγηση. 

Σημειώνεται ότι ο Συνολικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι 40.000.000 ευρώ Δημόσια Επιχορήγηση και κατανέμεται στις οκτώ (8) Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης: Kρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος. 

 Η Δημόσια Επιχορήγηση συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από Εθνικούς Πόρους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» και στοχεύει στην τόνωση της απασχόλησης μέσω της δημιουργίας πρόσθετων δυνατοτήτων πρόσβασης στην αγορά εργασίας άνεργων, απολυμένων και απειλούμενων από ανεργία γυναικών.


Διαβάστε Περισσότερα...

Λαϊκές αγορές παραγωγών κάθε Κυριακή με νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης

Την καθιέρωση λειτουργίας λαϊκών αγορών με συμμετοχή μόνο παραγωγών κάθε Κυριακή, καθώς και πλήθος αλλαγών στην λειτουργία των υπολοίπων λαϊκών περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε προς επεξεργασία στην Βουλή. Αναλυτικότερα, στο εν λόγω νομοσχέδιο σχετικά με τις λαϊκές αγορές περιλαμβάνει τις εξής διατάξεις:........................................ 


 Άρθρο 42 
Θέματα λαϊκών αγορών 


 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ www.mindev.gov.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

“Παγωμένο” παραμένει το Αγροτικό Ταμείο Εγγυοδοσίας

 Παραμένει αγκυλωμένη στις διαδικασίες η έναρξη λειτουργίας του Αγροτικού Ταμείου Εγγυοδοσίας, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προσφορές των Τραπεζών, που πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις στο ΕΤΕΑΝ το αργότερο μέχρι τις 8 Μαΐου............................................. 


 Paseges.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

1ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων: Let’ s do it! 14 Απριλίου καθαρίζουν την παραλία "Μάτι"

Φέτος καθαρίζουμε την αγαπημένη μας παραλία «Μάτι»! Ραντεβού λοιπόν εκεί στις 10:00! ...........................................


Διαβάστε Περισσότερα...

Επαγγελματίες εναντίον δημοτικής αρχής Τριφυλίας για τον τουρισμό

Η αγωνία των επαγγελματιών της Τριφυλίας για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μέσα από τον τουρισμό εκφράστηκε και συζητήθηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο ξενοδοχείο "Natura Club" στο Καλό Νερό. Οι επαγγελματίες διαφόρων κλάδων από την ευρύτερη περιοχή συζήτησαν για τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και για το πώς ο τουρισμός μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης για την Τριφυλία. Ευθείες βολές και έντονη κριτική ασκήθηκε στην δημοτική αρχή η οποία χαρακτηρίστηκε.......................................... απούσα από τα προβλήματα του τόπου. 

Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Πάνου Παναγιωτόπουλου ότι για όλα τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής μπροστά έχει βρεθεί ο Εμπορικός Σύλλογος και όχι η δημοτική αρχή. 

 Επίσης παρουσιάστηκε ένας τουριστικός χάρτης της περιοχής στον οποίο μπορούν να συμμετέχουν και να προβάλονται οι επαγγελματίες, ενώ έγινε αναφορά και στην συνεργασία που έχουν καταφέρει 5 ξενοδόχοι της ευρύτερης περιοχής μέχρι την Ζαχάρω, προκειμένου να προσεγγίσουν την αγορά της Ρωσίας από όπου φέτος αναμένονται αρκετές αφίξεις. Αυτό που τονίστηκε είναι ότι χρειάζεται συνεργασία από όλους καθώς μόνο έτσι μπορούν να υπάρχουν προσδοκίες από τον τουρισμό, από την άλλη όμως υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις υποδομών. 

Οπως υπογραμμίστηκε δεν θα πρέπει να περιμένουν πολλά από τη δημοτική αρχή και την κεντρική διοίκηση, για αυτό και θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν μόνοι τους οι επαγγελματίες σε ένα πνεύμα συνεργασίας και υποστήριξης του προϊόντος που λέγεται τουρισμός. Μάλιστα στο τέλος αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια ακόμη σύσκεψη, πιο διευρυμένη, μέσα στον Απρίλιο ώστε να υπάρξει κοινός συντονισμός δράσεων για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Το "παρών" στη σύσκεψη έδωσαν αρκετοί επαγγελματίες διαφόρων κλάδων της περιοχής, που μπορούν να έχουν προσδοκίες από την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα. Καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε αναφορά στο γενικότερο οικονομικό πλαίσιο που υπάρχει και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι επαγγελματίες λόγω της οικονομικής κρίσης. 

Μιλώντας για την Τριφυλία είπε ότι είναι από τις ομορφότερες περιοχές, η οποία αναπτύσσεται αν και πολλές φορές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες έχουν σταθεί εμπόδιο. 

Ασκησε δριμεία κριτική στην δημοτική αρχή την οποία χαρακτήρισε απούσα από όλα τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής. «Πιπιλίζει συνέχεια πως δεν έχουν χρήματα, εμείς όμως για να τα βγάλουμε πέρα πάμε στα μαγαζιά μας από τις 8 το πρωί, το ίδιο να κάνουν και αυτοί και να αφήσουν τα βιλαέτια που υπάρχουν» είπε χαρακτηριστικά. 

Μίλησε για τις δράσεις του Εμπορικού Συλλόγου, οι οποίες ενοχλούν μερικούς και ανέφερε πως αυτοί ήταν μπροστάρηδες στις κινητοποιήσεις για την Εφορία και το νοσοκομείο, για να έρθει το τρένο στην Κυπαρισσία, αυτοί ανάδειξαν το θέμα της "Νatura" στην περιοχή, σημειώνοντας σ' αυτό το σημείο πως δεν θα επιτρέψουν να γίνουν γκρίζες ζώνες στην περιοχή. Σημείωσε ακόμη πως μόνο μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες έρχεται ανάπτυξη: " Η περιοχή είναι φιλόξενη και το έχει αποδείξει, λείπουν όμως η υποδομή και η υποδοχή". Καταλήγοντας τόνισε πως χρειάζεται αλληλεγγύη μεταξύ τους ώστε να έρθουν καλύτερες μέρες για όλους. 

 Ο ξενοδόχος Αντώνης Τζαναβάρης, από τους διοργανωτές της σύσκεψης, σημείωσε πως στόχος είναι η τουριστική ανάπτυξη όλου του άξονα κατά μήκος του Κυπαρισσιακού Κόλπου, από την Ζαχάρω μέχρι και τον Μάραθο. Επέρριψε και αυτός ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση σημειώνοντας πως δεν έχουν χρήματα αλλά ούτε και φαντασία. Αιχμές άφησε και για τον Σύλλογο "Αρχέλων" σημειώνοντας πως πίσω του αφήνει πολλά ερωτηματικά. Μίλησε για την συνεργασία που έχουν αναπτύξει 5 ξενοδοχεία της περιοχής και τα θετικά αποτελέσματα που έχει φέρει αυτή. Επισήμανε και αυτός την έλλειψη υποδομών στην περιοχή, ενώ έκανε διάφορες προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η περιοχή. 

 Για τις δυνατότητες προβολής που υπάρχουν μίλησε ο μάνατζερ μάρκετινγκ Κώστας Ματζουνέας, παρουσιάζοντας παράλληλα ένα χάρτη που έχει σχεδιαστεί για την περιοχή και ήδη έχει κυκλοφορήσει, μέσα από τον οποίο προβάλλονται και οι επιχειρήσεις, ενώ έχει δημιουργηθεί και ένας ιστότοπος. Υπογράμμισε τέλος πως σήμερα ο μόνος τομέας που δουλεύει στην Ελλάδα είναι ο τουρισμός ο οποίος και έχει προοπτικές. Στην συνέχεια τοποθετήθηκαν αρκετοί από τους παρευρισκομένους ανταλλάσσοντας απόψεις και αναδεικνύοντας ζητήματα της περιοχής. 


 Κώστας Μπούρας - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Διαβάστε Περισσότερα...

"ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΔΑΣΟΥΣ Κ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΛΑΙΑΣ'": ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ο ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟΣ ‘’ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΔΑΣΟΥΣ Κ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΛΑΙΑΣ΄΄ ΜE ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡΙΘ.70/2012 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Μ’ ΑΡΙΘ.676/7-2-2013 ΣΕΛΙΔΑ 541. 

 ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ................................................ 

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΞΩΡΑΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΑΙΑΣ. Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ, ΤΗΣ ΧΛΩΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΙΔΑΣ, ΤΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ Κ’ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ. Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑ ΠΑΝΩ ΣΚΟΠΩΝ. 


ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13-4-2013 ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η 1η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Κ’ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ, ΣΤΙΣ 8:00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ. 



Διαβάστε Περισσότερα...

Την Κυριακή στα Φιλιατρά: 2ος Γύρος της πόλεως και 2ος Ποδηλατικός Αγώνας



"ΚΛΙΚ" για μεγαλύτερο μέγεθος


Διαβάστε Περισσότερα...

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Από το Κατάκολο ξεκίνησε ο γύρος της Πελοποννήσου

Στο Κατάκολο, έφτασε χθες το μεσημέρι από την Πάτρα, η εκδρομική αμαξοστοιχία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που πραγματοποιεί το γύρο της Πελοποννήσου, με επιβάτες εβδομήντα άγγλους τουρίστες – λάτρεις του σιδηροδρόμου. Το εγχείρημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να........................................... αξιοποιήσει ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου, με τη διεξαγωγή εκδρομών σε διάφορες περιοχές, συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία ενώ είναι μια προσπάθεια που στηρίζεται τόσο από τον κόσμο όσο και από τους φορείς, που θέλουν και πάλι το τρένο στην Ηλεία. 

Η σιδηροδρομική γραμμή του Κατακόλου είναι η πρώτη γραμμή στην Ελλάδα υπεραστικού τύπου και τόσα χρόνια μετά ο σταθμός του Κατακόλου δέχεται και πάλι στις ράγες του, τις ντιζελάμαξες με ανακαινισμένα βαγόνια που όμως κρατούν την ίδια ξεχωριστή ιστορία τους. 

Κάνουν το γύρο της Πελοποννήσου 

 Η αμαξοστοιχία που έφτασε χθες στο Κατάκολο – τον πρώτο σταθμό διανυκτέρευσης – φιλοξενεί γκρουπ άγγλων επιβατών οι οποίοι έχουν έλθει στην Ελλάδα αποκλειστικά για το συγκεκριμένο δρομολόγιο, που είναι ο γύρος της Πελοποννήσου και γι’ αυτό το σκοπό έχουν ναυλώσει την αμαξοστοιχία, εξήγησε στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο σύμβουλος διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Λευτέρης Μαρούσης. Οι άγγλοι τουρίστες ήλθαν αεροπορικώς στην Αθήνα και μετέβηκαν στην Πάτρα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, απ’ όπου έγινε επιβίβαση στη συγκεκριμένη ναυλωμένη αμαξοστοιχία. 

 Πρώτος σταθμός το Κατάκολο 

 Χθες οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας διανυκτέρευσαν στο Κατάκολο και την Αρχαία Ολυμπία και σήμερα αναμένεται να αναχωρήσουν με προορισμό την Καλαμάτα, όπου κι εκεί πρόκειται να διανυκτερεύσουν. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το εκδρομικό πρόγραμμα, η αμαξοστοιχία θα κατευθυνθεί στην Κόρινθο και ύστερα το τρένο θα επιστρέψει, μέσω Τρίπολης και Μεγαλόπολης. Να σημειωθεί πως μετά από 35 ολόκληρα χρόνια επιβατική αμαξοστοιχία θα προσεγγίσει τη Μεγαλόπολη ενώ ο τερματικός σταθμός της ημέρας επιστροφής θα είναι η Κυπαρισσία. Οι άγγλοι θα διανυκτερεύσουν στην Κυπαρισσία και την τελευταία μέρα το δρομολόγιο θα είναι Κυπαρισσία – Πάτρα απ’ όπου οι επιβάτες θα μετακινηθούν από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την Αθήνα. 

 Τουριστική αξιοποίηση του σιδηροδρόμου 

 «Συνεχίζεται με επιτυχία το εγχείρημα τουριστικής αξιοποίησης ολόκληρου του σιδηροδρομικού δικτύου Πελοποννήσου από πλευράς ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εγχείρημα όπου δίνει πνοή ο σιδηρόδρομος απ’ όπου προέρχεται. Ο σιδηρόδρομος φέρνει ανάπτυξη, είναι πολιτισμός και απ’ ότι φαίνεται από τις πληρότητες ο κόσμος και οι επιβάτες προτιμούν πάλι το τρένο διότι αναγνωρίζουν τον οικολογικό και ασφαλή του ρόλο και όλα τα πλεονεκτήματα τα οποία παρέχει», τόνισε ο σύμβουλος διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Λευτέρης Μαρούσης. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κατακόλου, Σπύρος Χιώνης, επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι: «Το Κατάκολο είναι ο πρώτος σταθμός διανυκτέρευσης του εκδρομικού τρένου που με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε. Πιστεύω πως τα πρώτα βήματα για την επαναλειτουργία της γραμμής στην Πελοπόννησο είναι ενθαρρυντικά και δίνουν σε όλους μας την χαρά ότι κάποτε το τρένο θα ξανασφυρίξει και θα λειτουργήσει όμως σε σωστές βάσεις, σε βάσεις ανθρώπινες και οικολογικές. Υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά την προσπάθεια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την υποστηρίζουμε και τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ, τους ευχαριστούμε γιατί διάλεξαν το Κατάκολο». Επίσης ο κ. Χιώνης, τόνισε πως ο σιδηρόδρομος είναι κάτι που μπορεί να συνδυαστεί με την κρουαζιέρα αρκεί να υπάρχει η βούληση. 


 ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ - patrisnews.com


Διαβάστε Περισσότερα...

Λίγο πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, ψάχνουν χορηγούς για λάστιχα των οχημάτων στην Πυροσβεστική

Χωρίς καύσιμα για οχήματα υπηρεσιών και με... χορηγίες ελαστικών για τα οχήματα της Πυροσβεστικής γίνεται προσπάθεια να κυλήσει η φετινή αντιπυρική περίοδος. Πρόκειται μόνο για κάποιες από τις δυσκολίες που θα υπάρξουν τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, οι οποίες φέτος ξεκίνησαν νωρίς στη Μεσσηνία. Κατά τα........................................ άλλα, στη συνεδρίαση επικράτησε αισιοδοξία πως όλα θα πάνε καλά, αφού σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Παν. Αλευρά, φέτος θα λειτουργούν 39 συνολικά λιμνοδεξαμενές και υδατοδεξαμενές σε όλο το νομό. Επίσης, από τον υποδιοικητή της Π.Υ. επιπυραγό Δ. Γεωργανά έγινε γνωστό πως είναι αισιόδοξα τα μηνύματα από το Αρχηγείο για τη μεταστάθμευση πυροσβεστικού ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, αρχικά όταν υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και πιθανότατα στη συνέχεια σε μόνιμη βάση. Στη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκαν σοβαρά προβλήματα σε δρόμους πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων (π.χ. κατολίσθηση στη Σαϊδόνα), προβλήματα με κλοπές υδροστομίων από τις δεξαμενές, οι μεγάλοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες από τις ρευματοκλοπές κοντά σε τσιγγάνικους καταυλισμούς, η έλλειψη χειριστών μηχανημάτων και πολλά άλλα. Από τη μεριά των εθελοντών επισημάνθηκε η ανάγκη να καλύπτονται τα έξοδα κίνησης των οχημάτων τους που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για κατάσβεση πυρκαγιάς, καθώς οι ίδιοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν. 39 ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΕΣ - ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΕΣ Να επαναληφθούν και φέτος τα άριστα αποτελέσματα της περσινής χρονιάς ευχήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Π. Αλευράς. Τόνισε πως αναλογικά με τον αριθμό των πυρκαγιών η έκταση που κάηκε είναι μικρή. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ετοιμότητα, το συντονισμό και την οργάνωση μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα "όχι τυχαίο". Κατά την άποψή του, φέτος υπάρχουν περισσότερες υποδομές, που μπορούν να συμβάλουν σε έναν θετικό, ανάλογο απολογισμό το φθινόπωρο. Πρόκειται για τις 3 νέες λιμνοδεξαμενές και 6 ακόμα υδατοδεξαμενές, που προστίθενται στις ήδη 30 του νομού. ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Ο καθαρισμός δρόμων, πάρκων, αρχαιολογικών χώρων, είναι μόνο κάποιες από τις προληπτικές δράσεις που πρέπει να αναλάβουν οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες, επεσήμανε ο κ. Αλευράς. Οι δήμοι όμως θα πρέπει να φροντίσουν άμεσα για την αποκατάσταση τυχόν προβλημάτων σε πυροσβεστικούς κρουνούς, να ελέγξουν τις υδατοδεξαμενές ώστε να είναι γεμάτες με νερό, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τις χωματερές... Οσον αφορά στις περιπολίες του μικτού κλιμακίου (Στρατού - Πυροσβεστικής) είπε πως θα λειτουργήσει και φέτος με όχημα που θα διαθέσει στην 120 ΠΕΑ η Περιφερειακή Ενότητα, πως θα ζητηθεί μόνιμα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής ελικόπτερο στην Καλαμάτα και μεταξύ άλλων θα κληθεί η ΔΕΗ να κάνει ελέγχους στα δίκτυά της καθώς οι ρευματοκλοπές θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές πολιτών και πυροσβεστών. Η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, αρμόδια για θέματα Πολιτικής Προστασίας, τόνισε μεταξύ άλλων πως σε κρίσιμες ώρες πυρκαγιάς τον πρώτο λόγο τον έχει η Πυροσβεστική και παρατήρησε πως η Περιφέρεια αναζητεί τρόπο ώστε να βοηθηθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην προμήθεια εξοπλισμών. Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Μ. Κοβάτσης ενημέρωσε πως μέχρι τα μέσα Μαΐου θα έχει εκδοθεί η σχετική απαγόρευση για κυκλοφορία στα δάση και τους εθνικούς δρυμούς, όταν η κατάσταση το επιβάλλει. ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΝΩΡΙΣ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΜΕ... ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ Ο διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας πύραρχος Κυριάκος Κυριακουλέας παρατήρησε πως ήδη, παρότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου, έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά στη Μεσσηνία, αλλά και σε άλλους νομούς, όπως στην Κορινθία και την Αργολίδα, όπου η ΠΥ Καλαμάτας έστειλε ενισχύσεις. Με αφορμή τις πυρκαγιές που έχουν ήδη εκδηλωθεί, ζητεί από τους πολίτες να προσέχουν, ώστε να μην ανάβουν φωτιές όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι, παρότι μέσα στον Απρίλιο επιτρέπονται οι φωτιές. Στόχος είπε πως είναι το κάθε περιστατικό να αντιμετωπίζεται σε αρχικό στάδιο γιατί "αν γίνει καταιγίδα πυρκαγιάς καμιά δύναμη δεν τη σταματά". Οσον αφορά στην ανάγκη για ελικόπτερο στην περιοχή, έκανε γνωστό πως η υπηρεσία του κάθε χρόνο ζητεί ένα ελικόπτερο στην Καλαμάτα κι ένα στην Τρίπολη. Ακόμα, αναφέρθηκε στα όσα πρέπει να κάνουν οι δήμοι, όπως η λήψη μέτρων για τις χωματερές, το γέμισμα με νερό των δεξαμενών, ο έλεγχος και η αποκατάσταση των δρόμων, επισημαίνοντας μάλιστα πως υπάρχουν αρκετοί αδιάβατοι από νεροφαγιές. Για την έλλειψη προσωπικού, σημείωσε πως αναμένεται να προσληφθούν οι εποχικοί που δεν έχουν προσληφθεί ως 5ετείς. Πέραν των άλλων σχολίασε το γεγονός πως στο πλαίσιο συνεργασίας με τους δήμους πρέπει να αντιμετωπιστούν φαινόμενα να υπάρχουν αυτοκίνητα αλλά όχι χειριστές, πέραν του ωραρίου λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών. Πάνω σε αυτό η υπεύθυνη του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας Δ. Καλαμάτας Μόρφω Κουκούλη σχολίασε πως υπάρχει η δυνατότητα να οδηγήσουν όχημα οι αιρετοί, μόνο όμως αν είναι σε εξέλιξη συμβάν και μετά από έγκριση του διοικητή. Οπως έγινε γνωστό, για να λυθεί το ζήτημα και να υπάρχει η δυνατότητα περιπολιών, χρειάζεται άδεια από την Πολιτική Προστασία η οποία μπορεί να δοθεί το... Σεπτέμβριο. ΨΑΧΝΟΥΝ... ΧΟΡΗΓΙΕΣ Οσον αφορά στις ελλείψεις που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο διοικητής παρατήρησε πως "υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα ελαστικά των οχημάτων και βγαίνουμε σε επιχειρήσεις ζητώντας χορηγίες. Και αυτό γιατί και οι δικοί μας διαγωνισμοί είναι μπλοκαρισμένοι στο υπουργείο λόγω προσφυγών". ΛΑΘΡΟΫΛΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ Ο διευθυντή Δασών Γ. Σωτηρόπουλος έκανε γνωστό πως το πρόγραμμα δασοπροστασίας θα είναι σε εξέλιξη καθημερινά μέχρι τις 10 το βράδυ και το επόμενο διάστημα, για την πρόληψη πυρκαγιών. Οι μέχρι τώρα έλεγχοι γίνονται με αφορμή την αύξηση των περιστατικών λαθροϋλοτομίας. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, επεσήμανε, οδήγησε σε... δεκαπλάσια περιστατικά παράνομης υλοτομίας από τα προηγούμενα χρόνια κι επεσήμανε πως οι ποινές είναι πλέον πολύ μεγάλες. Αναφερόμενος ειδικότερα στην αντιπυρική περίοδο, μίλησε για προβλήματα σχετικά με τα καύσιμα, είπε πως η υπηρεσία διαθέτει 3 μηχανήματα αλλά έναν μόνο χειριστή και ζήτησε τη συνδρομή της Περιφέρειας για την Κυπαρισσία και το δάσος της Βασιλικής. Από τον κ. Αλευρά πήρε τη διαβεβαίωση πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όσον αφορά στην περιοχή του δάσους της Βασιλικής. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε προβλήματα στεγανότητας των υδατοδεξαμενών. ΑΙΤΗΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ Την ανάγκη να διαθέτει η Πολιτεία καύσιμα και κάλυψη άλλων εξόδων συντήρησης ειδικά για τα οχήματα που χρησιμοποιούνται από τους εθελοντές για την κατάσβεση πυρκαγιών, έθεσαν οι εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων Χρήστος Καραμπάτος (ΕΔΑΣΜΕ) και Χριστίνα Κωνστάντιου (ΓΑΙΑ). Από τη μεριά του όμως ο κ. Αλευράς τόνισε πως "δεν μπορεί η Περιφέρεια να δώσει καύσιμα σε τρίτους", αλλά ζήτησε να καταθέσουν σχετικό υπόμνημα οι εθελοντές. Πέραν των άλλων η κ. Κωνστάντιου στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της κατολίσθησης στη Σαϊδόνα και σε όσους μένουν σε καλύβες μέσα στο δάσος, ορισμένοι εκ των οποίων κατά καιρούς δημιουργούν προβλήματα. Ο Δ. Καρούντζος από το Σύλλογο "Αγία Σωτήρα" μίλησε για το ενδεχόμενο το δικό τους όχημα να παραχωρηθεί στο νέο φυλάκιο Πεταλιδίου για να καλύπτει τα έξοδα ο Δήμος Μεσσήνης. Σε ετοιμότητα δήλωσε ότι είναι το Τηλεπικοινωνιακό Κέντρο Εκτακτης Ανάγκης Μεσσηνίας ο νέος του προϊστάμενος Β. Μακρής, ενώ το λόγο πήρε ακόμα ο κ. Λυμπέρης από το Σύλλογο Βασιλιτσίου. Επίσης, όσον αφορά στην εθελοντική συμβολή, μίλησε και ο υπολιμενάρχης υποπλοίαρχος Παναγιώτης Λουρόπουλος. Αφού εξήγησε το ρόλο της υπηρεσίας του όσον αφορά στη διευκόλυνση ανεφοδιασμού των αεροσκαφών από τη θάλασσα, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη εκπαίδευσης των αγροτών, που συνηθίζουν να σπεύδουν άμεσα σε κάθε πυρκαγιά. Πάνω σε αυτό ο κ. Αλευράς αναφέρθηκε στις υποσχέσεις που δεν έγιναν πράξη το 2007 για αποζημίωση εκείνων που συνέδραμαν στην κατάσβεση και δεσμεύτηκε να επαναφέρει το θέμα για την ενίσχυση κι εκπαίδευση όσων συμβάλλουν εθελοντικά. Μεταξύ άλλων στη διάρκεια της σύσκεψης τοποθετήθηκαν ο διοικητής της Π.Υ. Γαργαλιάνων πυραγός Κ. Γεωργακόπουλος, ο δήμαρχος Οιχαλίας Φιλ. Μπάμης, ο εκπρόσωπος της τεχνικής υπηρεσίας της Π.Ε. Δ. Καλδής, οι εκπρόσωποι δήμων -Μεσσήνης Γ. Παπαδόπουλος, Τριφυλίας κ. Κατσούλας, Δυτικής Μάνης κ. Λυμπερέας και Πύλου - Νέστορος Δημ. Τζάνος ο οποίος έθεσε στη διάθεση των συντονιστών το ασθενοφόρο του δήμου που χειρίζονται εθελοντές, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος. Επίσης, το λόγο πήρε εκπρόσωπος της 120 ΠΕΑ καθώς επίσης η Παναγιώτα Πολυχρονοπούλου, εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού. 

 Κέλλυ Δημητρούλια - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Διαβάστε Περισσότερα...