Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΝΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ...




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής το Γραμματέα της Νίκο Κουτουμάνο επισκέφτηκε το εργοτάξιο όπου έγινε το εργοδοτικό έγκλημα σε βάρος του Σύριου εργάτη που σκοτώθηκε την Κυριακή που μας πέρασε. Στο χώρο διαπίστωσε τα εξής:
· Οι εργασίες στο εργοτάξιο συνεχίζονται κανονικά σαν να μην συμβαίνει τίποτα, σαν να μην σκοτώθηκε κανείς σε αυτόν το τόπο. Η ίδια η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας(ΚΕ.Π.Ε.Κ.) και η Επιθεώρηση Εργασίας είχαν δώσει άδεια για τη συνέχιση των εργασιών από την επόμενη του «ατυχήματος».
· Στους εργάτες του εργοταξίου κυριαρχούσε κλίμα τρομοκρατίας και φόβου. Τα μέτρα ασφαλείας ουσιαστικά είναι ανύπαρκτα αντίθετα με τα μέτρα προστασίας της βίλας του Ρώσου μεγιστάνα που είναι δρακόντεια.
Στη συνέχεια, το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας όπου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας για το απαράδεκτο δελτίο τύπου που εξέδωσε χθες και ανέφερε πως το ατύχημα έγινε από «απροσεξία» του εργάτη. Πριν ουσιαστικά ολοκληρωθεί η όποια προανάκριση η Αστυνομική Διεύθυνση έβγαλε πόρισμα που ουσιαστικά αθωώνει τους όποιους υπευθύνους για τη δολοφονία του εργάτη.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή καταγγέλλει τις ευθύνες της Επιθεώρηση Εργασίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης για την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος. Όλα τα στοιχεία προς τα εκεί οδηγούν. Θα είναι υπόλογοι σε όλους τους εργαζόμενους που έχασαν άλλο ένα συνάδελφο τους στο βωμό του κέρδους. Οι υπεύθυνοι για άλλη μια φορά δεν θα πληρώσουν για το έγκλημά τους.
Οι εργαζόμενοι από αυτή την υπόθεση θα πρέπει να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για:
· Τον ταξικό ρόλο των «ανεξάρτητων» κρατικών αρχών (Αστυνομία-Επιθεώρηση Εργασίας) που προστατεύουν με τον τρόπο τους το κεφάλαιο και τους εργοδότες.
· Την πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και των κομμάτων που την υπερασπίζουν που αφήνει ασύδοτους τους εργοδότες να κερδοφορούν εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργατών .
Η ενίσχυση του ΚΚΕ και των ταξικών συνδικάτων είναι η μόνη ασφάλεια για να περιοριστούν τα εργατικά ατυχήματα, για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και δουλειάς. Η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι αποφασιστική. Να φύγουν από τα κόμματα του δικομματισμού για να μπορεί να γίνει ένα πραγματικό λαϊκό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για γενικότερες αλλαγές που θα φτάνουν μέχρι το επίπεδο της εξουσίας.



Διαβάστε Περισσότερα...

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΚΡΟ ΣΥΡΙΟ ΕΡΓΑΤΗ...


Π.Α.Μ.Ε.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΚΡΟ ΣΥΡΙΟ ΕΡΓΑΤΗ

Σήμερα Τρίτη 22/9/2008 στις 12 το Μεσημέρι η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας και το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου, (ΚΕ.Π.Ε.Κ.) για το εργοδοτικό έγκλημα σε βάρος του Σύριου συναδέλφου μας.
Καταγγέλλουμε στο λαό της Μεσσηνίας την απαράδεκτη στάση της συγκεκριμένης υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας που ενώ έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να ελέγχει την τήρηση της νομοθεσίας όσον αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και τους όρους εργασίας, επέτρεψε να συνεχιστούν οι εργασίες στο συγκεκριμένο εργοτάξιο αφού δεν διαπίστωσε παραλείψεις και παρατυπίες! Ο δε προϊστάμενος προσπάθησε να κρυφτεί για να αποφύγει τη συνάντηση με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
ΡΩΤΑΜΕ: Ο σκοτωμένος οικοδόμος, το ακάλυπτο φρεάτιο του ασανσέρ, οι ανασφάλιστοι εργάτες, η εργοδοτική τρομοκρατία με τους μπράβους στο χώρο δουλειάς, τα ημερομίσθια πείνας και η εντατικοποίηση που οδηγούν στην Κυριακάτικη εργασία, δεν είναι λόγοι για δραστικά μέτρα;
Αποδείχθηκε ότι και η Επιθεώρηση Εργασίας είναι ενταγμένη στη συντονισμένη προσπάθεια συγκάλυψης των εργοδοτικών και πολιτικών ευθυνών, μαζί με την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας που ήδη έχει βγάλει το πόρισμα για το ποιος φταίει (ο απρόσεκτος νεκρός εργάτης!).
Οι εργάτες μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την άθλια κατάσταση συνθηκών δουλειάς και μεροκάματου.
Απαιτούμε να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλείας.
Να σταματήσουν τα παιχνίδια με τις ζωές μας!
Δεν μπορεί οι υπεύθυνοι μηχανικοί και τεχνικοί ασφαλείας να είναι υπάλληλοι του εργοδότη.
Να δημιουργηθεί εδώ και τώρα κρατικό σώμα τεχνικών ασφαλείας και γιατρών εργασίας ενταγμένο στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Να πάψουν οι επιθεωρήσεις εργασίας να είναι οι «κολυμπήθρες του Σιλωάμ» κυβερνήσεων και εργοδοσίας. Να ενισχυθούν με ειδικευμένο προσωπικό και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα στους παραβάτες.
Φτάνει πια! ΟΧΙ άλλο αίμα στο βωμό του κέρδους!
Υπάρχει διέξοδος!
Η εργατική τάξη που αναπόσπαστο τμήμα της αποτελούν οι αλλοδαποί συνάδελφοί μας, έχει συμφέρον να συσπειρωθεί στο ΠΑΜΕ, τα ταξικά του Σωματεία και τις Επιτροπές. Να δώσουμε έτσι απαντήσει αγώνα για το σήμερα και προοπτικής για το αύριο απέναντι στο μαύρο μέτωπο γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων, Ευρωπαϊκής Ένωσης και εργοδοσίας, εργοδοτικού συνδικαλισμού που υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου και είναι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα σε βάρος των εργατών.

Καλαμάτα 23/9/2008



Διαβάστε Περισσότερα...

Μάθε τέχνη κι άστηνε…



ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ «ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΠΟΡΤΕΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ



Σύμφωνα με αναφορές από υπεύθυνους του ΟΑΕΔ η ανεργία στη Μεσσηνία μειώνεται σταδιακά. Πολλοί, κυρίως νέοι, αν δεν τα καταφέρουν να μπουν σε κάποιο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ επιλέγουν κάποιες ειδικότητες που αποφέρουν άμεση επαγγελματική απασχόληση. Σ’ αυτό βοηθούν, σε μέγιστο βαθμό, οι Σχολές του ΟΑΕΔ. Εκεί μπορεί κάποιος να βρει ειδικότητες που να τον ενδιαφέρουν, ενώ ταυτόχρονα με τις σπουδές μπορούν οι μαθητές να εργάζονται πάνω στο αντικείμενό τους, έχοντας έτσι κάνει πρακτική εξάσκηση αλλά και προϋπηρεσία.
Φέτος, σύμφωνα με αναφορές υπευθύνων, πολλοί Μεσσήνιοι επέλεξαν τη Σχολή του ΟΑΕΔ στην Καλαμάτα για να φοιτήσουν. Συγκεκριμένα γι’ αυτό το θέμα μίλησαν στην «ΕΠΙ» ο διευθυντής της Σχολής, καθηγητές καθώς και μαθητές.
Η Μαριάννα Αποστολοπούλου, 18 ετών από την Κορώνη που φοιτά στο τμήμα βοηθός φαρμακείου, μας είπε: «Ήρθα σε αυτή την ειδικότητα του ΟΑΕΔ γιατί θεωρώ ότι, είναι το επάγγελμα του μέλλοντος με μεγάλη ζήτηση κι ενδιαφέρον. Η ανεργία μαστίζει στην εποχή μας και πιστεύω πως ο ΟΑΕΔ είναι ένας Φορέας, που μπορεί να εξαλείψει το φαινόμενο αυτό, προσφέροντας παροχές που συμβάλουν στην καλύτερη επιβίωση. Εύχομαι σε όλους τους σπουδαστές του ΟΑΕΔ καλή χρονιά».
Η Δήμητρα Καλκαβούρα, 18 ετών από τους Γαργαλιάνους, που φοιτά κι αυτή στο τμήμα βοηθός φαρμακείου, ανέφερε: «Αποφάσισα να σπουδάσω εδώ, γιατί ο ΟΑΕΔ σου προσφέρει για την καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση. Συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας, δημιουργώντας ειδικότητες που θα έχουν αργότερα επαγγελματική αποκατάσταση. Εύχομαι σε όλους τους φοιτητές καλή σταδιοδρομία».
Ο κ. Κωνσταντίνος Βρυώνης, διευθυντής του ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Καλαμάτας, σημείωσε: «Στις Σχολές μας η φοίτηση είναι δύο χρόνια. Τα παιδιά εργάζονται από τον πρώτο χρόνο των σπουδών τους. Οι ειδικότητες για το πρώτο έτος είναι οχτώ κι αυτές είναι τεχνιτών θερμικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, τεχνιτών μηχανών και συστημάτων αυτοκινήτου, τεχνιτών ηλεκτρολογικών εργασιών, μαγειρικής τέχνης, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, βοηθών φαρμακείου, βοηθών γενικής βρεφονηπιοκομίας και κομμωτικής τέχνης. Οι ειδικότητες για το δεύτερο έτος είναι έξι κι αυτές είναι τεχνιτών θερμικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, τεχνιτών μηχανών και συστημάτων αυτοκινήτου, τεχνιτών ηλεκτρολογικών εργασιών, τεχνιτών υποστήριξης συστημάτων υπολογιστών, μαγειρικής τέχνης και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Είχαμε γύρω στις 190 εγγραφές. Το κύριο μέλημά μας είναι η καταπολέμηση της ανεργίας. Τα παιδιά στην ουσία κάνουν πρακτική εξάσκηση και αποκτούν εμπειρία στον χώρο εργασίας. Τα πιο πολλά παιδιά ήρθαν την πρώτη μέρα και κυρίως τα παιδιά του πρώτου έτους ενημερώθηκαν σχετικά με τα μαθήματα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αποκτήσουν τα παιδιά κοινωνικοποίηση και να ενταχθούν στην ομάδα. Φυσικά μας απασχολεί η συμπεριφορά των παιδιών κι έξω από τον ΟΑΕΔ. Οι πιο πολλοί σπουδαστές είναι συνειδητοποιημένοι κι έρχονται εδώ γιατί θέλουν να εξασφαλίσουν τη ζωή τους. Οι πιο πολλοί καθηγητές είναι ωρομίσθιοι και πιστεύω πολύ σύντομα, ίσως και μέσα στην εβδομάδα, να υπάρχουν όλοι οι καθηγητές και να εργάζονται ως μόνιμο προσωπικό. Φυσικά εύχομαι σε όλα τα παιδιά καλή αρχή και καλή πρόοδο. Επιπλέον θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που ιδιαίτερα φέτος στήριξαν τις ειδικότητες του ΟΑΕΔ. Τέλος, θα ήθελα η τοπική αγορά να συνεισφέρει στην κατάρτιση των μαθητών μας και την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο».
Ο κ. Ιωάννης Μέρμηγκας, καθηγητής μηχανολόγος και υπεύθυνος του Τμήματος Τεχνιτών Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων δήλωσε: «Όλα τα παιδιά είναι συνειδητοποιημένα για την ειδικότητα που διάλεξαν, γιατί με την πρώτη συζήτηση που κάναμε είδαμε ότι, το 50% των μαθητών είναι απόφοιτοι Λυκείου, που μετά την αποτυχία τους στις εισαγωγικές εξετάσεις αποφάσισαν να μάθουν μία τέχνη, ώστε να μπορέσουν να μπουν στην αγορά εργασίας ειδικευμένοι και με προϋπηρεσία. Ο ΟΑΕΔ βοηθάει πάρα πολύ στην καταπολέμηση της ανεργίας. Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά και καλή σταδιοδρομία στο επάγγελμα που διάλεξαν».
Ο Δημήτρης Ζέρβας, 18 ετών από το Πεταλίδι που φοιτά στο Τμήμα Τεχνιτών Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου, ανέφερε: «Επέλεξα να έρθω στον ΟΑΕΔ γιατί έχεις, τελειώνοντας τις σπουδές, προϋπηρεσία. Πιστεύω πως είναι καλύτερο από τις άλλες Σχολές. Θα έχω ένα χαρτί σίγουρο στα χέρια μου, που θα με βοηθήσει. Στον ΟΑΕΔ παρέχονται πολλές ευκολίες μεταφοράς και στέγης. Αυτό που εύχομαι σε όλους είναι καλή χρονιά να έχουμε και με το καλό να τελειώσουμε».
Ο κ. Γιώργος Λαμπίρης, καθηγητής σε Μηχανολογικό Κλάδο και συγκεκριμένα στο Τμήμα Τεχνιτών Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων, μας είπε: «Η πρώτη εικόνα ήταν καλή. Υπήρχε φυσικά το άγχος των μαθητών. Έγινε μια σφαιρική ενημέρωση γύρω από τους χώρους του Σχολείου. Υπήρξε μια συζήτηση με τα παιδιά, γιατί επέλεξαν τον ΟΑΕΔ και τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών, βλέποντας την ανεργία που μας πλήττει και σκεπτόμενοι το μέλλον τους, για την καλύτερη διαβίωσή τους επέλεξαν την αντίστοιχη ειδικότητα. Φυσικά, ευχόμαστε σε όλους καλή χρονιά, καλή επιτυχία στην ειδικότητα που επέλεξαν και θα είμαστε πάντα δίπλα τους και σαν Σχολείο και σαν εκπαιδευτικοί».





Διαβάστε Περισσότερα...

Προβλήματα στο ”Νέστορα” από την απεργία των τελωνειακών



Προβλήματα δημιούργησε στο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας “Νέστωρ“ η απεργία των τελωνειακών που ξεκίνησε χθες. Πιο συγκεκριμένα χθες είχε προγραμματιστεί να γίνει η φόρτωση των ποσοτήτων οινοπνεύματος που έχει στις αποθήκες του ο “Νέστωρ“ σε καράβι που έχει έρθει για αυτό τον σκοπό στην Πύλο. Ομως η απεργία των τελωνειακών ματαίωσε τη φόρτωση και έτσι το οινόπνευμα παραμένει στις αποθήκες. Αυτό όμως, όπως μας είπε ο πρόεδρος του “Νέστορα“ Σωτήρης Καλογερόπουλος, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα καθώς είναι σε εξέλιξη ο τρύγος και σε λίγο δεν θα υπάρχει δεξαμενή να τοποθετηθεί ο νέος μούστος που συγκεντρώνεται. Οπως υπογράμμισε, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο καθώς σε λίγο δεν θα υπάρχει καθόλου χώρος για να αποθηκευτεί ο μούστος, την στιγμή μάλιστα που η περιοχή της Πυλίας ακόμη έχει πολλά σταφύλια ατρύγητα. Υπάρχει ο κίνδυνος, μας είπε, να μην μπορούμε να πάρουμε άλλο σταφύλι αφού δεν θα έχουμε πού να το βάλουμε - με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τον ίδιο το συνεταιρισμό όσο και για τους παραγωγούς, καθώς δεν θα υπάρχει τρόπος διάθεσης του προϊόντος.Καταλήγοντας έκανε έκκληση προς κάθε πλευρά και κάθε υπεύθυνο ώστε να βρεθεί μια λύση, να φορτωθεί το οινόπνευμα, διαφορετικά θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα για την αγροτική παραγωγή της περιοχής.


Κ.Μπ. - Εφημερίδα "Ελευθερία"



Διαβάστε Περισσότερα...

Μέχρι το καλοκαίρι του 2009 το Γαργαλιάνοι - Ρωμανού!...



"Με αναγκαστική απαλλοτρίωση σε κάποια τμήματά του θα ολοκληρωθεί ο νέος δρόμος Γαργαλιάνοι - Ρωμανού. Παρά τα προβλήματα αυτά εκτιμάται ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στο καλοκαίρι του 2009.

Τα στοιχεία αυτά σημείωσε στην “Ε” ο επιβλέπων μηχανικός της ΔΕΚΕ Περιφέρειας Πελοποννήσου Πολυχρόνης Παπαϊωάννου.

«Αυτή την περίοδο γίνονται χωματουργικά και ολοκληρώνονται τα τεχνικά.

Ο ανάδοχος έχει φτιάξει κιβωτοειδείς οχετούς», μας είπε ο κ. Παπαϊωάννου και παρατήρησε: «Υπάρχουν μερικά προβλήματα με ιδιοκτήτες που τα αντιμετωπίζουμε.

Εχει πληρωθεί το 80% των επιτάξεων.

Κάποιοι θα πάνε με αναγκαστική απαλλοτρίωση.

Εκτιμάμε ότι το έργο μπορεί να παραδοθεί στη συμβατική του προθεσμία, το πρώτο εξάμηνο του 2009. Αν όχι, μέσα στο καλοκαίρι οπωσδήποτε»", σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ελευθερίας".




Διαβάστε Περισσότερα...

Διάλεξη της Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ στην Καλαμάτα




“Μικρασία και Ελλάδα” είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει στην Καλαμάτα, την 1η Οκτωβρίου η καθηγήτρια Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.


Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου και την οργανώνει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας.




Διαβάστε Περισσότερα...

Έργα στην 7η Επαρχιακή Οδό!...





Με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Ψάρι για της Επέτειο της Μεσσηνιακής Επανάστασης, ο Αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος «πετάχτηκε» μέχρι την Διμάντρα του Δήμου Είρας για να δει την εξέλιξη των εργασιών που εκτελούνται στα πλαίσια της εργολαβίας με παρεμβάσεις στην 7η Επαρχιακή Οδό (διαπλάτυνση του οδοστρώματος, ασφαλτοστρώσεις, επενδεδυμένες τάφροι και πέτρινα τοιχία…)


Σε δηλώσεις του ο κ. Αναστασόπουλους τόνισε πως,

«Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει μια εργολαβία 1,3 εκ. ευρώ και επεμβαίνουμε μεταξύ Βαλύρας - Σκάλας φαρδαίνοντας το δρόμο προς την πλευρά του βουνού, στην κάτω Μέλπεια με ασφαλτοστρώσεις και από την Δημάντρα και τα επόμενα χωριά Σύρριζο, Στάσιμο και μέχρι του Σκληρού επεμβαίνουμε κάνοντας 11 χιλιόμετρα επενδεδυμένες τάφρους, που ουσιαστικά δίνουν την δυνατότητα να φαρδύνει ο δρόμος από 1-2 μέτρα βελτιώνοντας την οδική ασφάλεια. Χτίζουμε σε διάφορα σημεία πέτρινους τοίχους -όπου κάνουμε τοίχους αντιστήριξης- για να αναβαθμίζεται η αισθητική των δημοτικών διαμερισμάτων και της περιοχής γενικότερα, μιας και τα σπίτια είναι πέτρινα και το ευρύτερο περιβάλλον είναι πέτρινο.
Επίσης έχουμε πολλές ασφαλτοστρώσεις κατά τμήματα σε όλο αυτό τον άξονα σε συνολικό μήκος 7 χιλιομέτρων, που θα βελτιώσουν σημαντικά την οδική ασφάλεια από την Βαλύρα μέχρι τον Επικούριο Απόλλωνα
».




Διαβάστε Περισσότερα...

..."Της εκδιδομένης επί χρήμασι γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα!!!..., χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας.



Μη σοκάρεστε, μην κοκκινίζετε, μην οργίζεστε ή ακόμη - ακόμη, μη βρίζετε, από τον τίτλο του θέματος που διαβάσατε, γιατί έτσι είναι και... ίσως να είμαστε επιεικείς!!!...


Τεσσερισήμισι ώρες, περίπου, συνεδρίασης...


Πόσα θέματα συζητήθηκαν??? 3 Προ ημερήσιας διάταξης και μόλις 2 από τα 20 της ημερήσιας διάταξης!!!


Δεν λένε κάτι, από μόνα τους, αυτά τα στοιχεία???...


Συνεχίζουμε...



1) Για ένα αίτημα των ιδιοκτητών ταξί σχετικά με την πιάτσα και ένα "πρόβλημα" που έχει δημιουργηθεί με ένα τραπέζι ενός καταστήματος εκεί, συζητούσαν περίπου 1 ώρα!!!...


Ούτε ο Χριστόφιας με τον Ταλάτ, δε συζητάνε τόσο στις συνατήσεις τους για το Κυπριακό...


Και αυτό, την ώρα και την στιγμή που το θέμα έπρεπε να είχε λυθεί από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για τα πεζοδρόμια ή αν αυτός ήταν ανίκανος, από τον Δήμαρχο...


Για να φτάσει το "θέμα" στο Δημοτικό Συμβούλιο, να υποθέσουμε ανικανότητα ακόμη και του κ. Σαμπαζιώτη???...


Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του!


Και για να συζητάνε 1 ολόκληρη ώρα, φανταστείτε τί "μακακία" ακούστηκε.......



2) Προ ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε "και καλά", ο "Καποδίστριας 2", ώστε να στείλει ο Δήμος τις απόψεις του εν' όψει της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Μεσσηνίας την ερχόμενη εβδομάδα η οποία με τη σειρά της θα συζητήσει και θα καταθέσει τις απόψεις τις στην ΚΕΔΚΕ.


Εννοείται ότι η συζήτηση έγινε χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη θέση για τις προθέσεις της Κυβέρνησεις παρά μόνο με βάση όσα έχου δει το φως τις δημοσιότητας για κάποιες από τις προτάσεις του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτιδιοίκησης (για τα οποία έχουμε γράψει αναλυτικά σε προηγούμενες αναρτήσεις μας)...


Ο κ. Σαμπαζιώτης είπε ότι είναι υπέρ ενός νέου Δήμου από Φιλιατρά έως την Είρα, δηλαδή έναν Δήμο που θα προκύψει από την ένωση των Δήμων Φιλιατρών, Κυπαρισσίας, Αυλώνος, Αετού, Δωρίου και Είρας!


Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Θανάσης Πετρόπουλος τόνισε πως για να πετύχει ο "Καποδίστριας 2" πρέπει να δημιουργηθούν μεγάλοι και ισχυροί Δήμοι, με οικονομική αυτοτέλεια επαρκώς στελεχωμένες υπηρεσίας και σημείωσε πως πριν γίνει οτιδήποτε πρέπει να υλοπιηθούν τα υπεσχημένα για απόδοση των πόρων που ανήκουν στην Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Πετρόπουλος πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου και ενιαίου Δήμου στα όρια της πρώην επαρχίας Τριφυλίας, δηλαδή έναν Δήμο που θα προκύψει από την ένωση των Δήμων Νέστορος, Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Κυπαρισσίας, Αυλώνος, Αετού, Δωρίου και Είρας!


"Όχι" στον "Καποδίστρια 2" είπε ο Δημοτικός Σύμβουλος της Συμπολίτευσης Ζαχαρίας Κανελλόπουλος ο οποίος κατηγόρησε την Κυβέρνηση γιατι δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση διαλόγου, κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα γιατι συμφωνούν σκύβοντας το κεφάλι σε ότι τους λένε οι Βρυξέλλες και κατηγόρησε επίσης την Δημοτική Αρχή και τον κ. Σαμπαζιώτη γιατι δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενημέρωση για το θέμα!!!...


Τελικά αποφασίστηκε να γίνει νέα συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα, την Δευτέρα, για να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα...



3) Αίτηση του Συλλόγου Κατοίκων περιοχής Γιαννίτσαινας - Βαθύ...


Πραγματικά εκρηκτική, με εντάσεις, ενστάσεις, αιχμές, ευθείες βολές κατά, κυρίως και ιδίως, της όλης μεθόδευσης του κ. Σαμπαζιώτη σχετικά με την κομποστοποίηση φυκιών με ελαιοπυρήνα, τσάμπουρα, μαλλιά αιγοπροβάτων κτλ στην οποία αντιτίθενται ρητά και κατηγορηματικά οι κάτοικοι της Γιαννίτσαινας, ήταν η συζήτηση αυτού το θέματος!...

Σημειώνουμε πως, όπως έχουμε αποκαλύψει με αναρτήσεις μας, «τη μαζική και δυναμική αντίδραση των κατοίκων της «Γιαννίτσαινας» και του «Βαθύ» Κυπαρισσίας έχει προκαλέσει η υπογραφή σύμβασης του Δημάρχου Γιώργου Σαμπαζιώτη με ιδιωτική εταιρία για κομποστοποίηση φυκιών και με ελαιοπυρήνα, τσάμπουρα, φύλλα ελιάς, μαλλιά αιγοπροβάτων κ.α., στην περιοχή τους – δίπλα στις εγκαταστάσεις που πρόκειται να κατασκευαστούν οι μονάδες του Βιολογικού Καθαρισμού, ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς καμία συζήτηση των όρων αυτής και ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων και των ιδίων επ΄ αυτής και κυρίως γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του απόφαση του Δ.Σ. στη συνεδρίαση της 7ης Μαΐου, μετά από απαίτηση της Α.ΔΗ.Κ., σύμφωνα με την οποία οι όροι θα συζητούνταν και αποφασίζονταν στο Σώμα και στη συνέχεια, για το τυπικό της διαδικασίας, θα ορίζονταν από την Δημαρχιακή Επιτροπή!...

Στην αίτηση του Συλλόγου τους, που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητούσαν, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θεόδωρος Ντέντες, με απόφαση του Σώματος:

α) στο σχεδιασμό της Β1 Φάσης του Γ.Π.Σ. να μην συμπεριληφθεί η δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου στην περιοχή τους,

β) να σταματήσει κάθε ενέργεια για κομποστοποίηση στην περιοχή και

γ) να κατοχυρωθεί πως σε καμία περίπτωση η διάθεση, αποθήκευση ή η επεξεργασία της λυματολάσπης (όταν γίνει ο Βιολογικός!!!...) δεν θα γίνεται εκεί αλλά θα διατίθεται σε κατάλληλο προς αυτό χώρο από την πρώτη κιόλας μέρα.
Παράλληλα ζητούσαν να εφαρμοστούν όσα σε προηγούμενη αίτησή τους είχαν γίνει αποδεκτά από το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανάπτυξη της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ειδικά για την κομποστοποίηση, έγινε «το σώσε»!!!...


Ο κ. Σαμπαζιώτης προσπαθούσε να «πείσει» πως δεν θα υπάρχει «όχληση», πως δε θα είναι ελαιοπυρήνας και άλλα κτλ, κτλ, κτλ…

Με βάση αυτά που έλεγε, έκανε πως δεν καταλάβαινε και δεν αντιλαμβανόταν όσα του έλεγαν και όσα τον ρωτούσαν, αφού στην ουσία σχεδόν σε τίποτα δεν απάντησε με επιχειρήματα που να έχουν αντίκρισμα στην πραγματικότητα.
Ειδικά για το θέμα της κομποστοποίησης που θα γίνει στην περιοχή από ιδιωτική εταιρία με τη χρησιμοποίηση και ελαιοπυρήνα, και έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, οι απαντήσεις του στις αλλεπάλληλες αγωνιώδεις ερωτήσεις των κατοίκων ήταν κυριολεκτικά ¨άλλα αντί άλλων¨!!! Ότι αυτό θα βγεί και κάτι τέτοια...

Όταν όμως τον ρωτούσαν και οι κάτοικοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Α.ΔΗ.Κ., που ανακάλυψαν και αποκάλυψαν τη Σύμβαση που από μόνος του είχε υπογράψει ο κ. Σαμπαζιώτης, γιατί τέσσερις (4) ολόκληρους μήνες που έχουν εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή τους και τους διαβεβαίωνε πως θα βγούν όλα τα άλλα και θα μείνουν μόνο τα φύκια, δεν έχει γίνει αυτό? δεν έχει υπογράψει νέα Σύμβαση οι όροι της οποία να "περάσουν" από το Δημοτικό Συμβούλιο? απαντούσε με σιωπή......


Από την Αντιπολίτευση, ο επικεφαλής της Α.ΔΗ.Κ. Θανάσης Πετρόπουλος σημείωσε πως έχουν ηθικό χρέος απέναντι στους κατοίκους που ανέχτηκαν τον Βιολογικό, να δεχτούν τα αιτήματά τους και να μην γίνει εκεί αλλά σε άλλο χώρο η κομποστοποίηση και μόνο για τα φύκια!

Τόνισε, δε, με έμφαση τις βαρύτατες ευθύνες του κ. Σαμπαζιώτη για τον τρόπο που χειρίστηκε μόνος του αυτό το θέμα…
Ο Σωτήρης Γιαννόπουλος ανέφερε αναλυτικά τι έχει γίνει, ποια ήταν η θέση και οι παρεμβάσεις της Α.ΔΗ.Κ. και πώς ο κ. Σαμπαζιώτης υπέγραψε το Συμφωνητικό ερήμην του Δ.Σ. παρά την απόφαση που υπήρχε, και πρόσθεσε πως, «4 μήνες τώρα, από τότε που στο Δημοτικό Συμβούλιο αποκαλύψαμε πως υπογράψατε τη Σύμβαση με ελαιοπυρήνα κ.α μας λέτε ότι θα το αλλάξετε, αλλά ακόμη και σήμερα δεν μας έχετε φέρει να δούμε νέα Σύμβαση…», χαρακτήρισε αναξιόπιστο τον κ. Σαμπαζιώτη και είπε πως μετά από όλα αυτά δεν μπορούν να του έχουν εμπιστοσύνη…


Οι κάτοικοι αποδεικνύοντας τους βάσιμους ισχυρισμούς τους για τις επιπτώσεις της κομποστοποίησης στην περιοχή και την ίδια τους τη ζωή, παρουσίασαν και τεχνική έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων Περιβαλλοντολόγου με εμπειρία στην κομποστοποίηση (την οποία συνέταξε με βάση τα στοιχεία της Σύμβασης που έχει υπογράψει ο κ. Σαμπαζιώτης με εταιρία) στην οποία αναγράφονται πολλές και σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις!!!...


Τελικά, κατά πλειοψηφία, απορρίφθηκε το αίτημα των κατοίκων να μην γίνει εκεί η κομποστοποίηση και να έρθουν κάποιοι ειδικοί της εταιρίας για να μιλήσουν με τους κατοίκους για να τους "πείσουν" ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα (όπως πρότεινε ο κ. Σαμπαζιώτης)...


Το δίκαιο του αιτήματος των κατοίκων δέχτηκαν και συμφώνησαν να μην γίνει εκεί κομποστοποίηση μόνο Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης.





Διαβάστε Περισσότερα...

ΧΥΜΑ... ΣΤΟ ΚΥΜΑ!!!...

.





...



Σου πάει...


Διαβάστε Περισσότερα...