Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Η εκπομπή "Κυριακή στο χωριό" το Σάββατο 13/3 στο Σιδηρόκαστρο!



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ» ΤΗΣ ΕΡΤ 3

ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 13:30μ.μ.



ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΗΣ ΛΑΜΠΑΔΗΦΟΡΙΑΣ ΣΤΑ ΣΟΚΚΑΚΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ.



ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ!!!



ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΝOΝΤΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ:

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΥΛΩΝΟΣ

ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑKΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΙΤΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΚKΑΒΑΣ»





Διαβάστε Περισσότερα...

Σύλλογος Γυναικών Κυπαρισσίας "ΓΑΙΑ" - Γενική Συνέλευση την Κυριακή & Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τη Δευτέρα!




Γενική Συνέλευση


Το Δ. Σ. του Συλλόγου Γυναικών Κυπαρισσίας «ΓΑΙΑ» καλεί τα μέλη του συλλόγου σε Γενική Συνέλευση στις 7 Μαρτίου, ημέρα Κυριακή ώρα 5 μμ. στο Λαογραφικό Μουσείο στην πάνω πόλη.


Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Επίσης, στις 8 Μαρτίου, ημέρα Δευτέρα και Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σας καλούμε μετά της 9μμ σε συνεστίαση με καλό φαγητό, ζωντανή μουσική και χορό στο Κέντρο «ΌΑΣΗ» του Παναγιώτη Κουτσούλη στο Μεμί.Τιμή κατ' άτομο 15 €.

Και στις δύο εκδηλώσεις μας θα χαρούμε να παραβρεθούν και μη μέλη του συλλόγου μας.


Σας περιμένουμε εκεί!









Διαβάστε Περισσότερα...

Ερώτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου για τα διατηρητέα κτίρια της Μεσσηνίας


Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, για τα διατηρητέα κτίρια της Μεσσηνίας κατέθεσε η Βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:...........


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού



«Διατηρητέα κτίρια της Μεσσηνίας»



Ένα στοιχείο που συμβάλλει στην πολιτισμική ιδιαιτερότητα της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας γενικότερα, είναι η ύπαρξη διάσπαρτων διατηρητέων κτιρίων, άμεσα επηρεασμένων από διάφορους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και τεχνοτροπίες. Κτίρια που άντεξαν στον καταστροφικό σεισμό του 1986 και που οπωσδήποτε συμβάλλουν στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Μάλιστα, ορισμένα από αυτά αποτελούν χαρακτηριστικά δημιουργήματα της πρώτης περιόδου μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Λαμπρό παράδειγμα αξιοποίησης τέτοιων χώρων είναι το Ζουμπούλειο Ίδρυμα που αποτελεί πολιτιστικό στολίδι και πρότυπο αξιοποίησης. Το προαναφερθέν, μαζί με το Μπενάκειο Μουσείο, το Δημαρχείο της Καλαμάτας, το Δημοτικό Ωδείο καθώς και ελάχιστες ακόμη περιπτώσεις αποτελούν εξαιρετικά δείγματα πολιτιστικής και λειτουργικής αξιοποίησης, αλλά και αισθητικής αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου.

Ωστόσο, μπροστά στην πληθώρα τέτοιων κτισμάτων που θα μπορούσε δυνητικά να αξιοποιηθεί, τα ελάχιστα αυτά κτίρια αποτελούν εξαίρεση παρά τον κανόνα. Πλείστα τέτοια παραδείγματα υπάρχουν κατά μήκος του κεντρικού δρόμου της Αριστομένους, στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου καθώς και στην παραλιακή οδό Ναβαρίνου. Αυτές είναι μόνο κάποιες ενδεικτικές περιοχές όπου αρχιτεκτονικά στολίδια, όχι μόνο δεν αξιοποιούνται, αλλά μέρα με τη μέρα υπόκεινται στη φθορά του χρόνου. Αυτές, βέβαια, οι περιπτώσεις στην πόλη της Καλαμάτας συμπληρώνονται ιδανικά και από πολλά άλλα κτίρια σε ολόκληρο το νομό Μεσσηνίας, όπως στην Πύλο, τους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά, την Κυπαρισσία, την Κορώνη, τη Μεθώνη κλπ. Μάλιστα, πρότυπα άλλων πόλεων όπου υπήρξε συντονισμένη μέριμνα και ολοκληρωμένη αξιοποίηση παραδοσιακών οικισμών έχουν αποδεδειγμένα αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα από αισθητική, αλλά και οικονομική και αναπτυξιακή σκοπιά. Κατόπιν αυτών,



Ερωτάται ο κ. Υπουργός



1) Υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη αποκατάστασης και συνολικής αξιοποίησης της πολιτισμικής κληρονομιάς που αντιπροσωπεύουν αυτά τα κτίσματα στο νομό Μεσσηνίας;

2) Υπάρχει συνεργασία μεταξύ Υπουργείου και τοπικών φορέων στο παραπάνω ζήτημα, σε ποιό πλαίσιο και με ποιά χαρακτηριστικά;



Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου



Διαβάστε Περισσότερα...

Κατάληψη της ΔΟΥ Καλαμάτας, χθες, από το ΠΑΜΕ


Σε συμβολική κατάληψη του κτηρίου όπου στεγάζεται η ΔΟΥ Καλαμάτας προχώρησαν το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά των νέων οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στην συνέχεια πραγματοποίησαν μαζικές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές της Καλαμάτας καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στη σημερινή απεργία και στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία 23ης Μαρτίου στις 11 το πρωί...


Διαβάστε Περισσότερα...

Σύσκεψη στην Περιφέρεια για το Λιμάνι Κυπαρισσίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.


Σύσκεψη για το Λιμάνι της Κυπαρισσίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Φώτης Χατζημιχάλης, ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας, Ξένος Νικόλαος εκ μέρους του Συνδέσμου επαγγελματιών αλιέων Κυπαρισσίας και ο Θεοδωρόπουλος Γεώργιος και Σμέρδης Αθανάσιος εκ μέρους του Συλλόγου ερασιτεχνών αλιέων Κυπαρισσίας.
Στην σύσκεψη είχε προγραμματιστεί να ήταν και ο Βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς (ο οποίος παρακολουθεί από την αρχή την πορεία του έργου και με αναφορές και ερωτήσεις στην Βουλή έχει παρέμβει ουσιαστικά), αλλά λόγω εκτάκτων υποχρεώσεών του στη Βουλή δεν μπόρεσε να παρευρίσκεται.
Στην σύσκεψη ενημερώθηκε.............

ο Γενικός Γραμματέας για την πορεία του έργου του λιμανιού και επισημάνθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο στον προσήνεμο μόλο με κατάρρευση της θωράκισης του με άμεσο κίνδυνο καταστροφής του έργου, όσο και η πλημμελής εποπτεία του έργου από την επιβλέπουσα αρχή, την ΔΕΚΕ.

Τονίστηκε η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της θωράκισης του προσήνεμου μόλου από την ανάδοχο εταιρία του έργου και όχι την ένταξή του σε νέα μελέτη , γιατί πριν την προσωρινή παραλαβή του έργου είχαμε την βύθιση μέρους της προστασίας του.
Οι αλιείς ζήτησαν να μην γίνει οριστική παραλαβή του έργου πριν ολοκληρωθεί η θωράκιση και ζήτησαν να γίνει έλεγχος στο πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής του έργου από την ΔΕΚΕ...

Ο Γενικός Γραμματέας τους διαβεβαίωσε ότι θα κινήσει τις διαδικασίες άμεσα ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και να ολοκληρωθεί το έργο.




Διαβάστε Περισσότερα...

Ενεργοποιήσεις - Άλλα η ΕΑΣ, άλλα το ΥΠΑΑΤ...


Την πεποίθηση ότι το έργο της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων επιδότησης θα αναλάβει, τελικά, η ΠΑΣΕΓΕΣ με τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, εξέφρασε χθες στο «Θ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης. Σε επικοινωνία που είχαμε, με αφορμή προχθεσινές δηλώσεις του γεν. γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Κανελλόπουλου, ότι τις ενεργοποιήσεις του 2010 θα κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για όσους δεν έχουν μεταβολές, ενώ για τους υπόλοιπους θα υπάρξουν πιστοποιημένοι φορείς, ο κ. Κοζομπόλης μάς είπε:...........

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Στον ΟΠΕΚΕΠΕ πηγαίνουν τα στοιχεία έτσι κι αλλιώς κάθε χρόνο. Δεν έχει τελειώσει το θέμα. Η άποψή μου είναι ότι το έργο θα το συνεχίσει η ΠΑΣΕΓΕΣ με τις Ενώσεις, όχι μόνο για όσους έχουν μεταβολές, αλλά για όλους. Τώρα έχουμε κοινοτικούς ελέγχους, το θέμα θα μας απασχολήσει από την επόμενη εβδομάδα, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι δε θα υπάρξει καμία σπουδαία αλλαγή στη διαδικασία...
Ως φορέας είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να φέρουμε σε πέρας το συγκεκριμένο έργο και το υπουργείο το γνωρίζει αυτό. Την επόμενη εβδομάδα θα το συζητήσουμε, είναι θέμα συμφωνίας σε επίπεδο κορυφής ΠΑΣΕΓΕΣ και μετά με τις Ενώσεις. Δε μπορεί να μιλάει η κάθε Ένωση ξεχωριστά χωρίς την ΠΑΣΕΓΕΣ. Περιμένουμε, λοιπόν, εξελίξεις».

Θέλει ή δε θέλει η ΠΑΣΕΓΕΣ;
Εάν η ΠΑΣΕΓΕΣ ενδιαφέρεται να αναλάβει τις ενεργοποιήσεις, τότε γιατί ο πρόεδρός της έστειλε στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επιστολή, όπου δηλώνει ότι ο φορέας που εκπροσωπεί δεν επιθυμεί να εμπλακεί πλέον με το θέμα;
Σε αυτό ο κ. Κοζομπόλης απάντησε: «Η επιστολή του κ. Καραμίχα δεν εστάλη για να γνωστοποιήσει ότι δε θέλουμε το έργο. Το αντίθετο, σκοπός ήταν να θίξει το πρόβλημα που υπάρχει γενικά με το ζήτημα των ενεργοποιήσεων και να πει ότι πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες στη διαδικασία, για να μην υπάρχει αυτή η γκρίνια στο χώρο μας και να ξέρουμε ο καθένας ποιο είναι το αντικείμενό του, ποια η υποχρέωσή του και ποιες οι απαιτήσεις. Δεν είπαμε ότι δε θέλουμε, είπαμε ότι δε θέλουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Εμείς θέτουμε κάποιους όρους για να πάρουμε το έργο».

Πάντως το υπουργείο
προχωρεί σε διαγωνισμούς
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χθες, με απόφαση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή, θα υπάρξει δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους φορείς που έχουν τις προϋποθέσεις υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού, προκειμένου να πιστοποιηθούν και να αναλάβουν την υποβοήθηση των δικαιούχων στην υποβολή των αιτήσεων για την ενιαία ενίσχυση του 2010. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 Μαρτίου.
Αναφορικά με τις αιτήσεις του 2011, προκηρύσσεται διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου, που θα αναλάβει την εμπρόθεσμη συλλογή και την καταχώρηση των αιτήσεων στο Ολοκληρωμένο Σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ.


Της Μαρίας Νίκα -Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Επιδότηση - 8-12 Μαρτίου οι πληρωμές


Από τις 8 έως τις 12 Μαρτίου θα πληρωθούν οι παραγωγοί το υπόλοιπο των επιδοτήσεων για το 2009, ενώ όσοι δεν έχουν μεταβολές, μπορούν από προχθές να καταθέτουν αιτήσεις για την ενιαία ενίσχυση του 2010 στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που ανέλαβε το συγκεκριμένο κομμάτι των ενεργοποιήσεων, μετά την άρνηση της ΠΑΣΕΓΕΣ.
«Όποιος δεν έχει μεταβολές, πηγαίνει από χθες στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και κάνει ενεργοποιήσεις» σημείωσε στο «Θ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Κανελλόπουλος.

Ενώ σχετικά με την ανάθεση του έργου των ενεργοποιήσεων για το 2010 στον ΟΠΕΚΕΠΕ, παρατήρησε:..............

«Το κράτος πρέπει να παρέχει στους πολίτες τις υπηρεσίες του. Τόσα χρόνια δεν τις παρείχε, τώρα τις παρέχει. Η βούληση άλλαξε. Δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, γιατί όλα είναι σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, υπάρχει η τεχνογνωσία, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει όλα τα αρχεία, με την ψηφιοποίηση».
Όσον αφορά σε εκείνους που έχουν μεταβολές: «Πιθανότατα και αύριο να έχουμε τις διαδικασίες για το πώς θα πιστοποιηθούν οι φορείς που θα κάνουν την ενεργοποίηση του 2010, είτε πρόκειται για Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, είτε για το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, είτε για οποιονδήποτε άλλο φορέα πληροί τα κριτήρια της πιστοποίησης.
Για το 2010 ακολουθείται αυτή η διαδικασία, πιστοποίησης ενδιαφερομένων ανά περιοχή, γιατί δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια ώστε να γίνει διαγωνισμός. Για το 2011 θα γίνει διαγωνισμός για όλη την Ελλάδα, βγαίνει στον αέρα την Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αφού πριν δημοσιευθεί σε αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΕΑΣ Μεσσηνίας
Από την πλευρά της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, ο γενικός διευθυντής της Δημήτρης Ραπτέας σχολίασε πάνω στα νέα δεδομένα: «Αιφνιδιάστηκα από την είδηση. Θεωρώ ότι δε θα ήταν άσχημο να αναλάβει το έργο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να αλαφρώσει και το βάρος από τις Ενώσεις, όμως πιστεύω ότι είναι δύσκολο να αντικατασταθεί ο ρόλος των Ενώσεων. Για παράδειγμα, η δική μας έχει πολύ καλά δίκτυα σε όλο το πλάτος του νομού, με 7 υποκαταστήματα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δε διαθέτει αυτού του είδους την υποδομή και οργάνωση. Μακάρι να ανταπεξέλθει, έστω και για τις δηλώσεις που δεν έχουν μεταβολές. Μήπως, όμως, αυτό οδηγήσει σε ταλαιπωρία των παραγωγών; Δεν ξέρω. Θα φανεί στην πορεία. Εύχομαι να μην ταλαιπωρηθούν οι παραγωγοί».


Μ.Ν. - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Οικολόγοι Πράσινοι - Όλα στο φως για τα απορρίμματα


Την αντίθεσή τους στη λύση των μπαλοποιητών, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος ως προσωρινή απάντηση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, αλλά και στην προοπτική της δημιουργίας μονάδας θερμικής επεξεργασίας για ενεργειακή αξιοποίηση, διατυπώνουν με ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου, η οποία υπογράφεται από τη Δήμητρα Λυμπεροπούλου, συντονίστρια Οικολόγων Πράσινων Μεσσηνίας.
Συγκεκριμένα, σημειώνονται τα εξής:...................

«Τον τελευταίο καιρό αυξάνονται στην Πελοπόννησο οι φωνές δημάρχων που επιμένουν πως δεν υπάρχει άλλη λύση από τη δεματοποίηση και κάποιοι εξ αυτών, μάλιστα, προχωρούν σε χωροθέτηση των δεματοποιητών και των δεμάτων σύμμεικτων απορριμμάτων. Αυτή η αντίληψη υπονοεί πως η ανακύκλωση έχει αποτύχει, δεν αποτελεί λύση και, συνεπώς, πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων.
Εμείς, οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου, θέλουμε να θυμίσουμε τα εξής:
-Η ανακύκλωση δεν έχει αποτύχει. Αντιθέτως, όπου οι Δημοτικές Αρχές την υποστηρίζουν με συνέπεια (π.χ. Δήμος Ελευσίνας), τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Συμπεραίνουμε πως η κοινωνία είναι πιο μπροστά από τις Δημοτικές Αρχές και αυτό που έχει αποτύχει είναι οι συγκεκριμένοι δήμαρχοι.
-Η δεματοποίηση των απορριμμάτων δεν αποτελεί διαχείριση, αλλά μόνο προσωρινή αποθήκευση, η οποία δεν προβλέπεται από τον (ΠΕΣΔΑ) Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (όπως αναγνωρίζει και το έγγραφο 118318/1459/31-3-2009 της Δνσης Περιβάλλοντος ΥΠΕΧΩΔΕ). Αυτό σημαίνει πως κανείς δεματοποιητής δε νομιμοποιείται να τοποθετηθεί.
-Οι επιλεγέντες δεματοποιητές χρησιμοποιούνται διεθνώς για τη δεματοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών, για τα σύμμεικτα υπάρχουν διαφορετικοί.
-Δεν έχει ποτέ ανακοινωθεί από επίσημα χείλη ποια θα είναι η τύχη των δεμάτων σύμμεικτων απορριμμάτων.
-Η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ σημαίνει πως πρέπει να αιτιολογηθεί πρώτα η μη εφαρμογή του παλαιού, αλλά και να συμμορφωθεί ο νέος προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που έχει εν τω μεταξύ παραχθεί. Ο ΠΕΣΔΑ δεν τροποποιείται μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν οι αυθαίρετες επιλογές κάποιων δημάρχων!
-Ο πρώην περιφερειάρχης, κ. Αγγελόπουλος, απαντώντας σε επιστολή με ημερομηνία 25/9/2009, αγνώστου σε εμάς αποστολέα, με θέμα “Αίτηση χορήγησης βεβαίωσης εξασφάλισης Α’ ύλης”, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, εξέφρασε τη μη-διαφωνία του σε μελλοντική διάθεση 300.000 τ. απορρίμματα της Πελοποννήσου ετησίως (έγγραφο 29189/15371/28-9-2009 του γεν. γραμματέα της Περιφερείας Πελοποννήσου) σε μονάδα θερμικής επεξεργασίας για ενεργειακή αξιοποίηση.
-Η εταιρεία POLYECO AE έχει αιτηθεί στη ΡΑΕ, αρ. πρωτ. Γ-04080 -12/10/2009, μια εβδομάδα μετά τις εκλογές, άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, ισχύος 35 MW σε περιοχή του Δήμου Σαρωνικού Κορινθίας. Η προοπτική πως η βιομάζα αυτή, δηλαδή η πρώτη ύλη καύσης, θα μπορούσε να είναι τα σύμμεικτα δέματα όλης της Πελοποννήσου που θα οδηγούνται προς καύση στον Δήμο Σαρωνικού, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους και ελπίζουμε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δε θα προκρίνει λύσεις, που δε συνάδουν με την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση έλκυσης αερίων του θερμοκηπίου.
Εμείς, οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου, διαπιστώνουμε ένα τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών, μια επαναλαμβανόμενη αδιαφάνεια για σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία της Πελοποννήσου. Τα ερωτήματα που θέτουμε είναι τα εξής:
-Πώς ο πρώην περιφερειάρχης, ένας μη αιρετός, νομιμοποιείται να εκφράζει προσωπικές απόψεις σε επίσημο επιστολόχαρτο με πρωτόκολλο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για κάτι που δεν του ανήκει (τα απορρίμματα των Δήμων) και, μάλιστα, να προεξοφλεί μελλοντική συνεργασία των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης;
-Έχουν υποσχεθεί γραπτώς ή προφορικώς οι ΦΟΔΣΑ και οι δήμαρχοι να παραδώσουν τα απορρίμματα στη μονάδα αυτή;
-Αν όχι, γνωρίζουν οι δήμαρχοι για την επιστολή εξασφάλισης α’ ύλης του περιφερειάρχη προς τον, άγνωστο σε εμάς αποστολέα, και πώς την αξιολογούν;
-Τι θα γίνουν τα δέματα σύμμεικτων απορριμμάτων,
-Έχουν αντιληφθεί, άραγε, οι πολίτες της Κορινθίας και του Δήμου Σαρωνικού τι σημαίνει να δέχονται κατά μέσο όρο 821 τ. σύμμεικτων σκουπιδιών, δηλαδή πάνω από 100 απορριμματοφόρα στη γειτονιά τους κάθε μέρα;
-Γνωρίζουν, άραγε, οι πολίτες της Κορινθίας και του Δήμου Σαρωνικού τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στις καλλιέργειές τους, στη δημόσια υγεία, αν καίγονται δίπλα τους 300000 τ. απορρίμματα;
-Γνωρίζουν, άραγε, οι πολίτες της Κορινθίας και του Δήμου Σαρωνικού πόσο θα πληρώσουν για να καούν τα σκουπίδια τους;
Εμείς, οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου, θυμίζουμε τις κατά νόμο υποχρεώσεις των ΟΤΑ:
-Να διακόψουν τη λειτουργία των χωματερών, να φροντίσουν για την αποκατάσταση και την απορρύπανσή τους. Η δημόσια υγεία απειλείται καθημερινά, τα δε πρόστιμα που θα κληθούμε εμείς οι δημότες να καταβάλλουμε δε θα τα αποφύγουμε.
-Να ιεραρχήσουν τις κατά νόμο προτεραιότητες για τα απορρίμματά τους. Πρόληψη-επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση συσκευασιών και οργανικών-ασφαλή διάθεση υπολειμμάτων.
-Να φροντίσουν για την πλήρη διαφάνεια των ενεργειών τους και τη διαβούλευση με τους πολίτες, όπως απαιτεί η πολιτική τους ευθύνη, αλλά και η κατά νόμο υποχρέωσή τους.
Εμείς, οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου, έχουμε ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για να ενημερώσουμε τους ΟΤΑ αλλά και να φροντίσουμε έναν πολιτικό διάλογο με τις οργανώσεις των άλλων κομμάτων στην Πελοπόννησο για την επίτευξη μιας ελάχιστης συμφωνίας για το ζήτημα των απορριμμάτων, συμβατής με τη νομοθεσία, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, με διαφάνεια και διαβούλευση με τους πολίτες».


Α.Π. -Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Γαργαλιάνοι - Κόρη κακοποιείται από γονείς;


Μια «περίεργη» υπόθεση που σοκάρει και συγκλονίζει την τοπική κοινωνία των Γαργαλιάνων ήρθε χθες στο «φως». Ανδρόγυνο Βουλγάρων κατηγορείται από την 7χρονη κόρη τους για «ασέλγεια» και άλλες αποτρόπαιες πράξεις σε βάρος της…
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανήλικο κορίτσι...........

σε «άσχημη» κατάσταση, πήγε προχθές στο Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων, όπου κατήγγειλε τους γονείς του για «ασέλγεια» και άλλες αποτρόπαιες πράξεις και σωματικές βλάβες.
Οι άνδρες της Αστυνομίας, που δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν όσα τους έλεγε η ανήλικη, άμεσα επιλήφθηκαν αρμοδίως και συνέλαβαν τους γονείς, οι οποίοι αργά προχθές το βράδυ οδηγήθηκαν στα Δικαστήρια της Κυπαρισσίας.
Το ανήλικο κορίτσι, μετά από εξετάσεις που υποβλήθηκε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, ανέλαβε να φροντίσει και να στηρίξει ψυχολόγος, ενώ το εξέτασε και ιατροδικαστής, η γνωμάτευση του οποίου είναι απαραίτητο στοιχείο της δικογραφίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορίες που βαρύνουν το ανδρόγυνο, σύμφωνα με την κατάθεση της ανήλικης κόρης τους, είναι, για τον πατέρα: ενδοοικογενειακή βλάβη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος μέλους της οικογενείας που είναι ανίκανο να αντισταθεί, ενδοοικογενειακή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα σε βάρος ανηλίκου και οπλοχρησία και για τη μητέρα: απλή συνέργεια δια παραλήψεως στις άνω πράξεις.
Από την πλευρά τους οι κατηγορούμενοι φέρονται να αρνούνται τις κατηγορίες.
Χθες το μεσημέρι, στο αυτόφωρο Δικαστήριο Κυπαρισσίας, επρόκειτο να γίνει η δίκη τους, η οποία, ωστόσο, αναβλήθηκε, ελλείψει διερμηνέα, για τις 18 Μαρτίου.
Οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά με περιοριστικούς όρους.

Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Κυπαρισσία - Ληστεία με πιστόλι μέρα μεσημέρι...


Τεράστιες διαστάσεις παίρνει η εγκληματικότητα στην περιοχή της Τριφυλίας, αφού το τελευταίο διάστημα ολοένα και αυξάνουν τα κρούσματα κλοπών και ληστειών. Τελευταίο και άκρως ανησυχητικό περιστατικό η ένοπλη ληστεία που έγινε χθες το μεσημέρι στον πλέον κεντρικό δρόμο της Κυπαρισσίας, την οδό Ελ. Βενιζέλου, λίγα μέτρα πιο κάτω από την πλατεία. Άγνωστος, αλλοδαπός κατά πάσα πιθανότητα, προέταξε το πιστόλι...........


στο τζάμι αυτοκινήτου που είχε κάνει στάση στην άκρη του δρόμου, για να ψωνίσουν οι επιβαίνοντες Ρουμάνοι υπήκοοι 33 και 29 ετών σε παρακείμενο αρτοποιείο.

Υπό την απειλή του όπλου, ο άγνωστος ζήτησε από τους επιβαίνοντες τα χρήματα και ό,τι άλλο είχαν και μόλις αυτοί, έντρομοι, του τα έδωσαν, ετράπη τρέχοντας σε φυγή…
Πριν λίγες μέρες, το μεσημέρι πάλι, άγνωστος έκλεψε χρήματα από ταμείο καταστήματος στην πόλη, την ώρα που ο ιδιοκτήτης εργαζόταν λίγα μέτρα πιο πέρα.
Αργά τη νύχτα της Πέμπτης, άγνωστος ή άγνωστοι δράστες «μπούκαραν», από την κουζίνα, στο Τουριστικό Περίπτερο Κυπαρισσίας, ενώ το κατάστημα ήταν κλειστό, και αφαίρεσαν χρήματα από τις ταμειακές μηχανές, τηλεοράσεις και άλλα αντικείμενα, ενώ έφαγαν κιόλας!
Σχεδόν σε καθημερινή βάση, στις πόλεις και τα χωριά της Τριφυλίας σημειώνονται κλοπές, από χρήματα και αντικείμενα μέχρι και ζώα και αυγά, γεγονότα που έχουν προβληματίσει έντονα και ανησυχήσει αρκετά τους κατοίκους, οι οποίοι αισθάνονται ανασφάλεια, ακόμη και μέσα στα ίδια τους τα σπίτια και τα καταστήματα…
«Κάτι πρέπει να γίνει, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, φοβόμαστε και στα σπίτια μας», μας είπε κάτοικος χωριού της ορεινής Τριφυλίας, που κι αυτός έχει πέσει θύμα κλοπής… «Θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας, θα μιλήσουν οι καραμπίνες», είπε συγγενής επαγγελματία που λήστεψαν…


Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Αερικό...







Διαβάστε Περισσότερα...