Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Οι φουγγαρίες του Άη Γιαννιού του Ριγανά και ο Κλήδονας, απόψε στην Κυπαρισσία.


Ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας, ο ΜΕΣΚ και ο Σύλλογος Γυναικών Κυπαρισσίας «ΓΑΙΑ», διοργανώνουν από κοινού και ζωντανεύουν ένα από τα παλιά έθιμα. Τις «Φουγγαρίες τ’ Αη Γιαννιού του Ριγανά και τον Κλήδονα», απόψε στις 8.30, στην πλατεία της παλιάς «Αρκαδιάς», στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας.


Διαβάστε Περισσότερα...

Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας 2009!


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας στον Αγρίλη Φιλιατρών.

"Τη δροσιά του να 'χουμε!"

Γευστικό ταξίδι στις αισθήσεις με γλυκίσματα από καρπούζι...

Διαβάστε για τις διήμερες εκδηλώσεις............
Δείτε τις φωτογραφίες..............Επιτυχημένες κρίνονται οι εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου για τη λήξη της «Γιορτής Καρπουζιού Μεσσηνίας» στον Αγρίλη Φιλιατρών. Αρκετός κόσμος από την ευρύτερη περιοχή συμμετείχε, ιδιαίτερα, δε, αγρότες – καρπουζοπαραγωγοί με τις οικογένειές τους. Όπως ήταν φυσικό την «τιμητική» του είχε το ποιοτικό τοπικό προϊόν, το καρπούζι Τριφυλίας. Ξεχωριστό τόνο έδωσε η παρουσία Συλλόγων Γυναικών με γλυκίσματα από καρπούζι. Στα είκοσι πέντε περίπτερα που είχαν στηθεί συμμετείχαν τοπικές επιχειρήσεις με τα προϊόντα τους καθώς και εταιρίες με αγροτικά εφόδια κ.α.
Το απόγευμα του Σαββάτου παρουσιάστηκε Ψυχαγωγικό πρόγραμμα με τη «Θεατρική Ομάδα Κλόουν» του Βασίλη Φλώρου και παιχνίδια για τα παιδιά.
Η εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής Βιβή Παντελάκη αναφέρθηκε στη γιορτή ευχαριστώντας όσους στήριξαν και συνέδραμαν στην προσπάθεια της διοργάνωσης και τόνισε πως η γιορτή είναι το μέσο ή το γεγονός για να διαφημιστεί το καρπούζι που αποτελεί την πιο δυναμική καλλιέργεια της περιοχής και σημείωσε πως το καρπούζι είναι νοστιμότατο και υγιεινό…
Ακολούθως απηύθυναν χαιρετισμούς, ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ – Νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, ο εκπρόσωπος της «Ανατροπής»- Νομαρχιακός Σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς, οι Δήμαρχοι Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας, Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Γαργαλιάνων Κώστας Γεωργιόπουλος, το Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής – Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Πάνος Αθανασόπουλος.
Όλοι συνεχάρησαν την Οργανωτική Επιτροπή για τη Γιορτή και τους αγρότες για το ποιοτικό προιόν που παράγουν και σημείωσαν την αξία της συνεργασίας για την προβολή και προώθησή του στις αγορές του κόσμου. Ακόμη, αναφέρθηκαν στις υποδομές που απαιτούνται και την έμπρακτη στήριξη που πρέπει να δίνει η Πολιτεία στις προσπάθειες των αγροτών.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ομιλία του Γεώργιου Αλεξανδρόπουλου, Παραγωγού καρπουζιού - Εκπροσώπου του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών που με αιχμηρό τρόπο αναφέρθηκε στα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρπουζοπαραγωγοί και οι αγρότες γενικότερα.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα με τον Μπάμπη Τσέρτο και την ορχήστρα του…
Με ένα γευστικό ταξίδι στις αισθήσεις με λαχταριστά γλυκίσματα από καρπούζι που είχαν ετοιμάσει οι Σύλλογοι Γυναικών, έκλεισαν, το βράδυ της Κυριακής, οι εκδηλώσεις λήξης της «Γιορτής Καρπουζιού Μεσσηνίας 2009» στον Αγρίλη Φιλιατρών.
Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία μετά Αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Παναγίας της Αγριλιώτισσας προς τιμήν των καρπουζοπαραγωγών.
Το απόγευμα παρουσιάστηκε ψυχαγωγικό πρόγραμμα και δόθηκε παράσταση για τα παιδιά από τη «Θεατρική Ομάδα Κλόουν» του Βασίλη Φλώρου.
Τις εντυπώσεις, τα σχόλια θαυμασμού και τις καρδιές των επισκεπτών «κέρδισαν» οι Σύλλογοι Γυναικών, ο Σύλλογος Γυναικών Κυπαρισσίας «ΓΑΙΑ», η Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών, ο Εκπολιτιστικός – Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Πύργου Τριφυλίας «Η Αγία Παρασκευή» και ο νεοϊδρυθείς Αγροβιοτεχνικός Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Κυπαρισσίας «Νέδα», που συμμετείχαν και διαγωνίστηκαν στη γευσιγνωσία γλυκισμάτων από καρπούζι!
Οι δυναμικές και δραστήριες γυναίκες είχαν ετοιμάσει γευστικότατα γλυκά, ζελέ, χυμούς και άλλα πολλά καλούδια από καρπούζι που οι επισκέπτες τίμησαν δεόντως και απόλαυσαν με την ψυχή τους!
Τη γευσιγνωσία έκανε η γνωστή σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η οποία μαζί με Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής πέρασαν από τα περίπτερα και δοκίμασαν τις «δημιουργίες» των γυναικών!
Εντυπωσιακό, επίσης, ήταν το περίπτερο με τις ζωγραφιές μαθητών με θέμα το καρπούζι!
Στις βραβεύσεις που ακολούθησαν, δόθηκαν έπαινοι, στην Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών για τους καρπουζοκεφτέδες, στο Σύλλογο Γυναικών Κυπαρισσίας «ΓΑΙΑ» για την πανακότα από καρπούζι, στον Εκπολιτιστικό – Μορφωτικό Σύλλογος Γυναικών Πύργου Τριφυλίας «Η Αγία Παρασκευή» για το γλυκό καρπούζι και στον Αγροβιοτεχνικό Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Κυπαρισσίας «Νέδα» για το καρπούζι τουρσί!!!
Από τις ζωγραφιές των μικρών παιδιών, βραβεύτηκαν κατά σειρά οι ζωγραφιές των, Χρύσας Γριβοκωστοπούλου – Αναστασίας Γριβοκωστοπούλου – Αθανασίας Μαλάμου – Ελένης Μαλάμου, Χριστίνας Γιαννακοπούλου και Ζωής Λεβεντάκη.
Για το μεγαλύτερο καρπούζι βραβεύτηκε ο καρπουζοπαραγωγός Στάθης Λεβεντογιάννης του οποίου το καρπούζι ζυγίστηκε από την Οργανωτική Επιτροπή και ξεπερνούσε τα 22 κιλά.
Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος, για πρώτη φορά, έγιναν και «καρπουζοδρομίες», όπου στο χώρο των εκδηλώσεων, έτρεξαν έχοντας στα χέρια από δύο καρπούζια, ένα στην κάθε μασχάλη…
Η βραδιά έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το μουσικό σχήμα του Γιάννη Καλογερόπουλου.
Και, με ευχές από την Οργανωτική Επιτροπή και τους καρπουζοπαραγωγούς ανανεώθηκε το ραντεβού για την επόμενη χρονιά!***με πληροφορίες από την Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"Διαβάστε Περισσότερα...

«Οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα». Άρθρο στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau


«Οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος άρθρου στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau, το οποίο αναφέρεται στα προβλήματα της πυροσβεστικής με αφορμή τις πυρκαγιές του περασμένου Σαββατοκύριακου:................


«Απειλούμαστε με επανάληψη της πύρινης καταστροφής του 2007 ή μήπως οι πυροσβέστες είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένοι;

Πολλοί ειδικοί εκφράζουν τις αμφιβολίες τους, όπως ο Νίκος Γεωργιάδης από τη διεθνή οργάνωση ‘Παγκόσμιο Ταμείο Αρωγής της Άγριας Ζωής’ (WWF), που εκτιμά πως ‘οι πολιτικοί και οι αρχές δεν διδάχθηκαν τίποτε, αλλιώς θα δρούσαν διαφορετικά’. Οι πυροσβέστες εκπαιδεύονται στην απόσβεση πυρκαγιών σε κτίρια, αλλά όχι σε δάση. ‘Λείπει η εμπειρία και η εκπαίδευση’, υποστηρίζει ο Νίκος Γεωργιάδης.»

«Στο μεταξύ έχουν περάσει δύο χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και 3500 θέσεις παραμένουν ακάλυπτες στην πυροσβεστική υπηρεσία. Επιπλέον υφίστανται ελλείψεις στον τεχνικό εξοπλισμό, από τα 1600 πυροσβεστικά αυτοκίνητα τα 200 είναι περιορισμένης χρήσης λόγω παλαιότητας, έχουν περάσει τα 30 χρόνια κυκλοφορίας.

Επίσης πολλά πυροσβεστικά αεροπλάνα έχουν φθάσει στα όρια παλαιότητας και για την αγορά νέων δεν υπάρχουν τα σχετικά κονδύλια.

Φέτος το υπουργείο Εσωτερικών θέλει να θέσει σε λειτουργία 15 πυροσβεστικά ελικόπτερα, αλλά η υπογραφή των συμβολαίων καθυστερεί, επειδή το κράτος χρωστά στις κατασκευαστικές εταιρείες από πέρσι 20 εκατομμύρια ευρώ.»

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε Περισσότερα...

Το βήμα των εργαζομένων του Ελεύθερου Τύπου, του ραδιοφωνικού σταθμού City 99,5 και της ιστοσελίδας www.e-tipos.com


http://ergazomenoieleftherostipos.blogspot.com/
Διαβάστε Περισσότερα...

Έληξε η απεργία των δημοσιογράφων για τις απολύσεις στον Ελεύθερο Τύπο


Με 24ωρη απεργία που έληξε στις 17:00 το απόγευμα της Τρίτης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ και πορεία προς τη Βουλή απάντησαν οι δημοσιογράφοι στο κλείσιμο της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, του ραδιοφωνικού σταθμού City 99,5 και του ειδησεογραφικού site του Ομίλου.

Οι δημοσιογράφοι...........


έκλεισαν για περίπου μισή ώρα την οδό Ακαδημίας, ενώ το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Βουλής, Δ.Σιούφα, παραδίδοντάς του το ψήφισμα της Ένωσης.

Μετά το τέλος της διαδήλωσης έγινε συγκέντρωση στην ΕΣΗΕΑ όπου οι εργαζόμενοι στον Ελεύθερο Τύπο και τον City ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για τα τεκταινόμενα και έγινε ανταλλαγή απόψεων.

«Φτάνει πια με τις απολύσεις. Ως εδώ», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος.

Το ψήφισμα της Ένωσης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η αιφνιδιαστική απόφαση της οικογένειας Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, ιδιοκτητών των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής, του ραδιοσταθμού «CITY 99,5» και του ειδησεογραφικού site του Ομίλου, να πετάξουν στο δρόμο 450 συναδέλφους μας, κλείνοντας τα συγκεκριμένα ΜΜΕ, αποδεικνύει ότι το ντόμινο της κρίσης στα ΜΜΕ ξεσπά στις πλάτες των εργαζομένων και αποτελεί πρόκληση και «αιτία πολέμου» για όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση, ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας».

Το Δ.Σ. της Ένωσης ζητά:

«-Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις και να ανακληθούν όσες έγιναν
-Να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων
-Να κατοχυρωθούν οι συνθήκες εργασίας και αποδοχές που θα διασφαλίζουν την προσωπική μας αξιοπρέπεια
-Να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ
-Να μην κλείσουν ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ο ΤΥΠΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ο ραδιοφωνικός σταθμός CITY 99,5 και το portal
e-tipos.gr
-Να αναλάβουν οι εργοδοτικές οργανώσεις και η Κυβέρνηση τις ευθύνες τους».in.grΔιαβάστε Περισσότερα...

Σαν σήμερα, 23 Ιουνίου 1996, ο Ανδρέας Παπανδρέου χάνει τη μάχη με το θάνατο...


Πέρασαν κιόλας 13 χρόνια χωρίς τον ιδρυτή και ιστορικό Ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.

Στις 23 Ιουνίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου χάνει τη μάχη με το θάνατο, μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη.
Η σωρός του μεταφέρεται στη Μητρόπολη Αθηνών και εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα. Κηδεύεται στις 26 Ιουνίου 1996 μέσα σε κοσμοπλημμύρα με τιμές αρχηγού κράτους.

Διαβάστε τη βιογραφία του.............Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1919, στη Χίο. Γιος του αείμνηστου Γεωργίου Παπανδρέου και της Σοφίας Μινέικο.

1941: Μετά την αποφυλάκιση του από την Ασφάλεια όπου κρατήθηκε και βασανίστηκε κατά το διάστημα της δικτατορίας του Μεταξά, τριτοετής τότε της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναχωρεί για τις Η.Π.Α. και ακολουθεί πανεπιστημιακή σταδιοδρομία.
1943-44: Kατετάγη εθελοντής στον Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ
1943: Ανακηρύσσεται Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Η πανεπιστημιακή του εξέλιξη:
1942-43: Βοηθός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ
1943-47: Υφηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ
1946-47: Υφηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ
1947-50: Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότας
1950-51: Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νορθγουέστερν
1951-55: Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότας
1955-63: Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Μπέρκλεϊ)
1956-59: Κοσμήτωρ της Οικονομικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου.
Το 1959 επιστρέφει για ένα χρόνο στην Ελλάδα, στα πλαίσια ερευνητικής αναπτυξιακής οικονομικής αποστολής.
Τον επόμενο χρόνο 1961 , διορίζεται Πρόεδρος του Δ.Σ.και Γενικός Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών και ταυτόχρονα σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδας (1961-62).
Η πολιτική του σταδιοδρομία αρχίζει το Φεβρουάριο του 1964 , με την εκλογή του ως Βουλευτή Αχαΐας του Κόμματος της Ένωσης Κέντρου, της οποίας ηγείτο ο Γεώργιος Παπανδρέου στις εκλογές της 16.2.1964 .
Μετά την νίκη της Ένωσης Κέντρου, διορίζεται αρχικά Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και τον ίδιο χρόνο Αναπληρωτής Υπουργός Συντονισμού ( 1964-65 ). Συνοδεύει τον πατέρα του στο δύσκολο ταξίδι στις ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Τζόνσον προσπάθησε να επιβάλει διμερείς ελληνοτουρκικές συνομιλίες για το Κυπριακό με στόχο την κατοχύρωση των τουρκικών συμφερόντων.
Όταν κηρύσσεται η δικτατορία των συνταγματαρχών, τον Απρίλιο του 1967 , συλλαμβάνεται και τον επόμενο χρόνο αποφυλακίζεται και πηγαίνει στο εξωτερικό.
Στις 15 Ιανουαρίου του 1968 αναχωρεί για το Παρίσι και έπειτα εγκαθίσταται στη Σουηδία και μετά στον Καναδά.
Τον Φεβρουάριου του 1968 ιδρύει το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα ( ΠΑΚ ), του οποίου γίνεται αρχηγός και το οποίο αναπτύσσει σημαντική δράση μέχρι την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, τον Ιούλιο του 1974.
Το 1968-69 είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και από το 1969 μέχρι το 1974 Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γιορκ (Υork) στο Τορόντο.
Το 1970-71 διδάσκει και στο Πανεπιστήμιο του Michigan, σαν επισκέπτης, έως ότου πολιτική πίεση από την Αμερικανική κυβέρνηση αναγκάζει το πανεπιστήμιο να αθετήσει το συμβόλαιο της με τον Ανδρέα Παπανδρέου
Μόλις αποκαθίσταται η Δημοκρατία στην Ελλάδα, επιστρέφει από την εξορία και στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974 , ιδρύει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., του οποίου γίνεται και Πρόεδρος.
Στις πρώτες εκλογές μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, που διενεργούνται το Νοέμβριο του 1974 , το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκπροσωπείται με λίγους Βουλευτές (15 έδρες, 13,5% των ψήφων).
Στις επόμενες εκλογές (Νοέμβριος 1977 ), το ΠΑ.ΣΟ.Κ.κάνει ένα πρώτο σημαντικό άλμα, αφού διπλασιάζει τη δύναμή του (από 13,5% σε 25%) και γίνεται το πρώτο κόμμα της Αντιπολίτευσης με 93 Βουλευτές και ο Πρόεδρος του, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981 , το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατεβαίνει με το σύνθημα της Αλλαγής, και γνωρίζει ένα πραγματικό θρίαμβο, αναδεικνύοντας 173 Βουλευτές (48%).
Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σχηματίζει Κυβέρνηση η οποία ορκίζεται στις 21 Οκτωβρίου 1981 . Στην Κυβέρνηση αυτή, ο Ανδρέας Παπανδρέου αναλαμβάνει, εκτός από Πρωθυπουργός και το Υπουργείο Εθνικής ʼμυνας.
Στις εκλογές του 1985 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκλέγεται και πάλι πρώτο κόμμα αναδεικνύοντας 161 Βουλευτές (45,82%).
Στις εκλογές του 18 Ιουνίου του 1989 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. παίρνει 39.15% (125 έδρες) στις εκλογές.
Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1989 παραπέμπεται στο Ειδικό δικαστήριο (ΝΔ-ΣΥΝ) για υποκλοπές της ΕΥΠ, και στις 28 Σεπτεμβρίου παραπέμπεται στο Ειδικό δικαστήριο κατηγορούμενος γιά το σκάνδαλο Κοσκωτά.
Στις επαναληπτικές εκλογές της 5 Νοεμβρίου το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανεβάζει το ποσοστό του στα 40.7% με 128 έδρες. Στις εθνικές εκλογές στις 8 Απριλίου του 1990 παίρνει 38.6% με 123 έδρες. Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. γίνεται Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Στις 11 Μαρτίου του 1990 αρχίζει η δίκη Κοσκωτά-Τράπεζας Κρήτης και στις 17 Ιανουαρίου 1991 ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώνεται από το Ειδικό Δικαστήριο.
Στις 11 Οκτωβρίου του 1993 το ΠΑΣΟΚ έρχεται και πάλι στην εξουσία, με 48% και 170 έδρες.
Στις 23 Απριλίου του 1994 επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο γιά πρώτη φορά ως πρωθυπουργός, προσκεκλημμένος από τον πρόεδρο Κλίντον.
Στις 20 Νοεμβρίου του 1995 εισάγεται στο Ωνάσειο και στις 15 Ιανουαρίου του 1996 υπογράφει την επιστολή παραίτησης.
Στις 23 Ιουνίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου χάνει τη μάχη με το θάνατο, μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη. Η σωρός του μεταφέρεται στη Μητρόπολη Αθηνών και εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα. Κηδεύεται στις 26 Ιουνίου 1996 μέσα σε κοσμοπλημμύρα με τιμές αρχηγού κράτους.


Διαβάστε Περισσότερα...